Bedste podcast software, mikrofoner og tools fra kendte danske podcasters

bedste podcast software

Går du også med en lille podcaster inde i maven? Eller kunne du bare godt tænkte dig at komme i gang med at producere nogle flere ting i audioformat?

Uanset hvad du brænder for, så kommer der her nogle fantastiske tips og ideer til både podcast software, gode mikrofoner og andre tools som en lang række danske podcasters bruger til deres shows.

Jeg har været heldig at plukke guldkorn fra hele 11 podcasters (+ mig selv) som alle har været meget villige til at dele ud.

Alle fik de stillet dette spørgsmål:

Hvilke podcast-tools sværger du til som podcaster og hvad bruger du dem til?

Her er deres svar:

Karin Høgh – Solopreneurcast

SolopreneurcastJeg podcaster nu sammen med Cammilla Rysgaard på solopreneurcast.dk, men har også stadig min side podconsult.dk.

Hvis man ikke som jeg selv har adgang til et studie, så anbefaler jeg mikrofonen ATR2100-USB fra Audio-Technica.

Den har både et USB-stik, så den kan stikkes direkte i computeren, men hvis man senere vil udvide med en mixer, så har ATR2100 også XLR-stik.

Mikrofonen har en god, varm lyd og den tager ikke så meget baggrundsstøj som mange andre mikrofoner gør. Mikrofonen er også god at bruge til webinars.

Et ekstra tip vil være, at hvis et podcast bliver populær og får mange downloads, så sker der ofte det, at den hosting-løsning, man har valgt, ikke er nok.

Hvis man har valgt en gratis eller billig løsning til at hoste sine filer, risikerer man at blive “smidt ud” – ofte uden varsel.

Jeg anbefaler derfor Libsyn.com, som i de sidste 10 år har været den mest brugte podcast-hosting-service. Man betaler for hvor store filer, man uplaoder, og derefter er der ubegrænset trafik. Uanset hvor mange, der downloader filerne.

Jeg anbefaler også at bruge deres podcast-feed. Ved at bruge rabatkoden “podconsult” får man den første måned gratis.

Links til Solopreneurcast:
iTunes link
Hjemmeside

Mikkel Plæhn – Content Marketing Liga

cmligaMine bedste podcast tools er Blubrry, garageband, imovie og quicktime.

WordPress pluginet og webservicen Blubrry er en no-brainer. Det er motoren der driver vores podcast, med det kan vi tracke performance og nemt udgive podcastet via rss til iTunes og Stitcher.

Til selve redigeringen bruger jeg garageband hvorefter den færdige lydfil importeres til itunes hvor al praktisk information udfyldes omkring podcastet (beskrivelse, titel, billeder etc).

Vi udgiver detsuden podcastet på youtube for at øge vores rækkevidde, det betyder at man eksempelvis kan lytte til podcastet direkte fra Google+. Det betyder selvfølgelig at vi laver en filmversion, og til det bruger jeg imovie. Det der tager længst tid her, er faktisk eksporten.

Når det kommer til selve optagelsen bruger jeg faktisk bare et par apple høretelefoner, lydkvaliteten er mere end god – og den er rigtig vigtig. Hvis lyden ikke er god, må vi genoptage, ellers er der ikke nogen der kan holde ud at lytte til det. For at få den bedste lyd, og gøre redigeringen nem, optager Anders og jeg altid seperat lyd lokalt, jeg gør det via quicktime (og selvfølgelig tester man altid lyden for at undgå ekko eller andre praktiske problemer).

Links til CM Liga:
iTunes link
Hjemmeside

Esben Hardenberg – RocketCast

RocketcastDet endegyldige svar på spørgsmålet om, hvad der er mit yndlingstool må blive: Vores Heil PR 40 mikrofoner.

Lyden er så god at vi sparer en masse arbejde i post produktionen og det er bare en “ingen-dikkedarer-løsning”.

Det store minus er prisen – og måske at man ikke kan sætte den direkte i computeren, men på den anden side, så er motivationen meget større for at lave både godt og meget indhold, når man har et setup man er glad for.

Vi har desuden investeret i forskellige ‘mounts’ så det er nemt at rykke mikrofonerne på deres arm rundt og optage forskellige steder.

Vores udfordring er stadig redigeringssoftwaren, hvor vi veksler mellem Audacity, Reaper og Adobe Audition, men endnu ikke er kommet helt på plads 🙂

Links til RocketCast:
iTunes link
Hjemmeside

Christiane Vejlø – Elektronista

ElektronistaJeg optager typisk i et studie.

Men er jeg ude bruger jeg en flash Mike fra Røde. Super nem USB overførsel.

Til redigering Hindenburg.

Optager i en snæver vending også lidt på iPhone.

Links til Elektronista:
iTunes link
Hjemmeside

Ib Potter – Pottercut

pottercutGode rammer! Lyden er det vigtigste for mig som podcaster. Jeg skal ikke forklejne en god mikrofon – men det er bare ikke det vigtigste, for at opnå den gode lyd. Det vigtigste er de rammer du sætter din lyd i.

Den ringeste lyd får du, når du sætter dig i et tomt lokale, med hårde vægge og med en 30 centimeter fra din mund til mikrofonen. Og det, selvom du har købt den dyreste mikrofon du kan finde.

Den bedste lyd får du, når du er omringet af bløde flader, med bare 5-10 centimeter fra mikrofonen. Og så kan du bruge det headset der følger med din iPhone – og få bedre lyd en mange af de podcast, der ligger på iTunes i dag.

Bløde vægge kan du skabe på mange måder. En dyne over hovedet (kanon lyd, men varmt i længden). Eller tre til fire 10 centimeter tykke flamingo plader (så kan de stå af sig selv) købt i den lokale ”Gør-Det-Selv” butik. Eller en rullemadras fra IKEA.

Lav et setup du har det godt i. Og sørg for det er et setup du kan bruge fra gang til gang. Det er det bedste du kan gøre for din podcast.

Bedste online tool – Lige gyldigt hvilket redigeringssoftware du bruger, så skal din lydfil ende som en MP3. Sådan en MP3 kan du ”berige” med informationer. Det er, har været, en sand pestilens for rigtigt mange podcastere. Men det er slut nu.

https://auphonic.com/engine/ er gratis og gør det legende let, at skrive Meta data (som iTunes bruger), opdele din podcast i kapitler, komme fast intro og outro på din podcast og forbedre din lyd.

Auphonic er podcastens sweitzerkniv.

Du må ikke podcaste i blinde – Jeg bruger WordPress med Blubrry. Det virker – og så får du ikke bedre statistik, når du selv ønsker at hoste dine lydfiler. Min fornemmelse er, at www.libsyn.com giver bedre statistik, men så er du også oppe i den dyre ende.

Links til Pottercut:
iTunes link
Hjemmeside

John G. Pedersen – Meremobil

MereMobilJeg har gennem en periode på godt 15 år arbejdet med at producere radioprogrammer, og den erfaring har jeg taget med over i podcasten.

Mit setup består af en lille mixerpult, computer og en stormembran mikrofon, en gæste mikrofon af mindre kvalitet og selvfølgelig et headset. Lige produktnavnene kan jeg ikke i hovedet.

På optagecomputeren bruger jeg typisk Audacity men lydredigeringen sker i Adobe Audition CC.

Jeg har også noget software til at optage Skype-samtaler, hvis ikke det er muligt at komme ud til folk.

Links til Meremobil:
iTunes link
Hjemmeside

Nicki Friis – Iværksætterpodcast

IværksætterpodcastJeg har sådan lyst til at sige Facebook. Uden Facebook, havde jeg intet podcast.

Podcastmarkedet i Danmark er endnu ikke stort nok, til udelukkende at køre via RSS, og Podcast apps.

I følge Google Analytics og Libsyn får jeg stort set alt min trafik fra Facebook. Derudover bruger jeg også Facebook til omkring 95% af alt kommunikation med mine gæster og lyttere.

Der er direkte kommunikation til potentielle gæster, evt. via. referencer fra mit netværk på Facebook. Det er transparent og menneskeligt.

Med mail til mail, går kommunikationen lidt for langsomt. Det er ikke ligeså transparent og menneskeligt.

Det jeg mener er, at på Facebook kan man se billeder, hvem der følger en, hvem ens venner er og evt. hvad man ellers laver. Det er som at gå ind til et møde, med et lille referat om personen.

Derudover mener jeg også, at man kommer mere på lige fod, altså i øjenhøjde med sine gæster og lyttere.

Ingen under eller over. Vi er alle nogenlunde samme sted, og vi kan alle lære fra hinanden på det ene eller det andet punkt.

Specielt med mine lyttere er jeg glad for Facebook. Min målgruppe er primært unge som gerne vil være iværksættere, og de er alle sammen på Facebook. De kan følge med i, hvornår der er nye afsnit, de kan sende mig en besked med forespørgsler eller spørgsmål.

De kan starte deres egen iværksætterdrøm, direkte fra den platform de allerede sidder på.

Med det mener jeg selvfølgelig: Netværk, netværk & atter netværk.

Facebook et et socialt medie, en kommunikations platform til at skabe og vedligeholde eksisterende netværk.

Your network is your net worth.

Links til Iværksætterpodcast:
iTunes link
Hjemmeside

Patrick Damsted og Susanna Rankenberg – Techsistens

TechsistensSusanna: Jeg elsker jo mikrofoner og internet!

De mikrofoner jeg bruger til podcasting er en Audiotechnica 2020, som er en nem USB-mikrofon, dog stadig med en virkelig fin kvalitet.

Jeg mangler dog et pop-filter på den, det kunne jeg godt tage mig sammen til at købe. Jeg optager to filer, en mp3 i quicktime og en backup wav-fil i AudioRecorder (betalings-app – Android).

Når jeg er on the fly bruger jeg en iRig med mini-jack, der kan komme i iPhonen – og her bruger jeg bare den indbyggede memo-app.

Det er min makker Patrick Damsted, der lægger filerne sammen (vi optager hver os selv for bedre lydkvalitet end Skype) vistnok i et videoredigeringsprogram, og han er lige begyndt at bruge SoundSoap til efterbehandling.

Patrick: Jeg er en meget pragmatisk mand, når det kommer til optagelser og redigering.

Det hele – både kvalitet og muligheder – handler om workflow. Jeg har et setup til at indtale speaks hjemme med en Rode NT 2, der løber gennem en Beringer Ultra Tube MIC 2000 for forstærkning og videre gennem en Beringer Composer Pro-XL MDX2600.

Men når det kommer til podcast bruger jeg what ever jeg har ved hånden. Hvis jeg er ude (jeg har podcastet fra hotelværelser, lånte kontorer og alskens andre steder) bruger jeg iPhones indbyggede mikrofon, som jeg optager via Rødes Rec-app (jeg har lige afinstalleret Hindeburgs recorder app – men den er også fin) og
returlyd via Skype på min Mac.

Hvis jeg er hjemme bruger jeg min Røde Procaster som løber ind i Beringer Ultra Tube MIC 2000 og videre gennem Beringer Composer Pro-XL MDX2600.

Jeg bruger mit videoredigeringssoftware – Final Cut Pro X – til at redigere og masterere, men det er fordi jeg kender det og skal bruge minimum tid på eq og kompression for at få en rimelig lyd.

Mit mål er at udkomme. Helst i en rimelig lyd. Men det er altid vigtigst at udkomme. Så jeg bruger det bedste jeg har ved hånden.

Links til Techsistens:
iTunes link
Hjemmeside (SoundCloud)

Lars M. Sørensen – TrailCast

TrailCastJeg har ikke så forfærdeligt mange værktøjer som sådan, kun det mest nødvendige.

Trailcast startede i februar 2013. Frem til for kort tid siden arbejdede jeg udelukkende med det udstyr, som var i et sæt fra Behringer, jeg købte på januarudsalgt til 299,-

Det fungerede fint, men nu hvor jeg kender mine behov bedre er jeg begyndt at skifte udstyret ud: Jeg har lige nu hele to nye mixere, Behringer Q1002 USB og Mackie 402VLZ4 (mindst en af dem ryger i Den Blå Avis).

For en time siden pakkede jeg mit første mikrofonstativ ud, så nu slipper jeg for en irriterende trefod på skrivebordet. Det er et stort fremskridt!

Det næste jeg skal opgradere er mikrofonen. Den studiemikrofon jeg har er næsten rimelig, men ikke rigtig god. Jeg savner også en reportagemikrofon – indtil nu har jeg klaret mig med at optage direkte til min Tascam DR-05, men det er ikke optimalt i længden, selv om den laver rigtig god lyd.

Men skal jeg fremhæve noget, jeg er rigtig glad for, så er det mine hovedtelefoner fra Audio Technica, ATHM40x.

De er meget neutrale i lyden, og de omslutter ørerne, så jeg kan høre præcis, hvad der kommer gennem mikrofonen. De er lidt tunge, men de sidder godt på hovedet, også efter to timer. Og de fungerer i øvrigt fint som højttalere, hvis man lægger dem på bordet.

Jeg optager og redigerer i Audacity. Det er ikke verdens mest sexede værktøj, men det fungerer fint til mine behov. Skulle jeg vælge et alternativ ville det blive Hindenburg.

Nå ja en ting mere: Jeg har lige sat en SSD harddisk i min bærbare. Det frigiver altså en hel del kræfter, når episoderne skal redigeres.

Links til TrailCast:
iTunes link
Hjemmeside

Eric Ziengs – Help Marketing

Help MarketingPatreon er et eksperiment på Help Marketing. Jeg håber flere podcastere i Danmark vil være med.

Det går helt enkelt ud på, at lytterne og seerne kan – hvis de har lyst – give et beløb, som de selv bestemmer, per afsnit ved at gå ind på www.patreon.com/ericziengs.

Efter tilmelding bliver man så trukket dét beløb gange antal afsnit per måned. Jeg laver Help Marketing uanset. Men kan jeg få lidt for arbejdet, fordi jeg skaber værdi hos andre, vil jeg blive glad for det. Podcasting tager en del tid – mit bud er omkring 10 timer per afsnit.

Det jeg bedste kan lide ved at podcaste er at tale med dygtige personer, dvs. mine gæster. Jeg elsker også feedback fra brugerne.

Andre elementer er ikke så interessante for mig, fx uploade af lydfil og distribution til podcast-platforme som iTunes, Stitcher mv.

Her kommer mit absolut mest værdifuld værktøj frem: Blubrry og deres Powerpress wordpress plugin. Jeg hoster lydfilerne hos Blubrry, men uploader i mit eget wordpress setup.

Når jeg har skrevet noter og lagt billeder ind, trykker jeg publicer og som magi ligger det nye afsnit nu alle de steder, brugerne er. Man får ikke mere værdi for månedlige $20 nu om dage!

I Help Marketing har jeg ofte en del CTA’er, som jeg forsøger at overtale lytterne og seerne til. En af CTA’erne er at få brugerne til at dele podcasten på Twitter.

I det tilfælde pusher jeg www.nochmal.dk/HMfan. På den side ligger en stump kode fra Clicktotweet.

Koden viser kun et Twitter logo. Når lytteren klikker, kommer der automatisk en tweet frem med præudfyldt tekst om at man er fan af Help Marketing på Twitter.

Så kan brugeren bare klikke. Det handler om at gøre livet så nemt som muligt for dem, der vil promovere dig.

Links til Help Marketing:
iTunes link
Hjemmeside

Fabiola Christensen – Fabiola Share

Fabiola shareJeg bruger Audacity til at redigere Fabiola SHARE. Det er gratis og meget nemt og enkelt at bruge.

Man kan også bruge GarageBand eller Adobe Audition.

Til at optage mine interviews bruger jeg eCamm Call Recorder da jeg er Mac bruger, men er du pc bruger kan du bruge Pamela.

Links til Fabiola Share:
iTunes link
Hjemmeside

Mikael Rieck – Antphilosophy podcast

antphilosophy podcastHvis jeg ser bort fra, at indholdet naturligvis skal være godt, så er lydkvaliten noget af det jeg vægter højest når jeg optager mit podcast.

Som mikrofon har jeg valgt en Røde T-1000 som er monteret på en arm så jeg kan placere den hvor jeg gerne vil have den. Dertil har jeg sat et pop-filter på så jeg ikke får spyttet eller pustet for meget i mikrofonen.

T-1000 mikrofonen er sluttet til en PreSonus AudioBox 22VSL. Jeg må dog indrømme at jeg overvejer at gå tilbage til en USB mikrofon da det hele er lidt lettere. Tidligere havde jeg en Røde Podcaster mikrofon som jeg var rigtig glad for. Efter jeg havde brændt 2 stk. af, så valgte jeg at prøve noget andet.

Optagelsen sker altid via Skype og Pamela Pro. Tidligere redigerede jeg selv lyden i Audacity og evt. benyttede Auphonic til at fjerne støj og sikre at lydniveauet var rimeligt konstant.

I dag sender jeg dog mine podcast videre til en gut på Elance som redigerer det hele for mig (inkl. at indsætte intro, reklamer mv.). Han er hurtig og gør et fint stykke arbejde for en rimelig sum.

Til udgivelsen på bloggen bruger jeg PowerPress plugin’et. Da jeg først fandt ud af hvordan det fungerede (tog mig lang tid), så er det helt fantastisk. Jeg overvejer stadig at få designet min egen podcast player, men indtil da benytter jeg den som følger med min SoundCloud konto.

Links til Antphilosophy podcast:
iTunes link
Hjemmeside

Håber du kunne bruge det

Det blev til en ordentlig bunke tips og elektronik, men jeg håber alligevel at du kan se en tendens og måske endda har fået nogle gode ideer. Uanset, så ved jeg at alle deltagere ønsker at du tager det næste skridt og kommer i gang med at podcaste om noget som DU brænder for.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så skriv dem gerne herunder.

Kommentarer

 1. skriver

  Stærk artikel.

  Jeg bruger selv ATR2100-USB (dog ikke til podcast) som flere jer.

  Jeg synes den giver rigtig fin lyd, men som der nævnes i artiklen, så er det altafgørende at benytte et pop-filter.

  Tak for en rigtig god artikel.

 2. skriver

  Fedt at få lov at kigge folk i kortene mht udstyr og set-up. Podcast er stadig lidt bøvlet næsten uanset hvordan man griber det an. Jeg skal muligvis optage nogle episoder i denne uge, så det var god timing med lidt input.

  • Mikael skriver

   Ja de første par gange tager det lidt længere tid. Når først man har basen på plads, så synes jeg det er langt mere effektivt end at skulle skrive indlæg.

 3. skriver

  Imponerende liste, Michael!!

  Jeg har selv overvejet at podcaste og har set mig lun på en Snowball – den kan jeg ikke se at der er nogen der bruger? Kender du noget til denne?

  • Mikael skriver

   Hej Martin,

   Jeg mener at have hørt flere podcasters bruge Blue Snowball, så er sikker på at den vil fungere fint.

   En enkelt ting der dog undrer mig er, hvorfor du har set dig lun på en mikrofon hvis du ikke har set eller hørt nogen anbefale den? Selvom det ikke er store summer, så ville jeg klart bruge lidt tid på at læse reviews inden du investerer i den. Blot for en sikkerheds skyld. 🙂

 4. skriver

  Hej Michael,

  Jeg havde formuleret mig lidt uklart 🙂

  Jeg kan ikke se at der er nogle af dem i artiklen som bruger den – grunden til at jeg har bidt mærke i denne er, at jeg fik den introduceret af Pat Flynn i en video og har desuden set et par demoer, hvor de bliver anmeldt – og så mener jeg at jeg så et billede af den gode Lars Skjoldby, hvor han sad med denne foran sig 🙂

  Du svarede også ganske glimrende på mit spørgsmål, da du jo har hørt andre bruge den 🙂
  Det vil jeg bestemt tage som et godt tegn.

  TAK! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Send en mail til mig, når der kommer nye kommentarer.