Er webshopejere dumme?

Er ejere af webshops dumme?Hvis du ejer en webshop, så føler du dig måske ramt af overskriften? Ejer du ikke en webshop, så er du måske alligevel nysgerrig efter hvorfor vi kommer med en så markant udtalelse? Det kan du høre mere om i denne episode.

Sagen er ikke, at vi ikke kan lide folk der har online forretninger. Det kan vi i høj grad! Desværre ser vi alt for mange smide penge ud af vinduet, undgå at få ekstra kunder og generelt håndterer eksistensen af affiliate marketers helt forkert.

Derfor vil vi med denne episode forsøge at komme med vores opsang til de danske webshops og samtidig forsøge at forklare de danske affiliates hvordan de kan arbejde sammen med de forretninger som de sælger produkter for.

Så uanset om du er en webshop, en affiliate eller bare på anden måde arbejder med online medie, så kan og bør du have en holdning til dette emne. Er du enig så lad os høre om det. Er du UENIG så hører vi det MEGET gerne. Lad os få en dialog i gang så alle parter kan komme bedre ud på den anden side.

Du kan høre episoden her:

Vi vil elske dit review

Hvis du kunne lide hvad du hørte, så vil vi sætte meget pris på at du giver os en stemme i iTunes.


Se podcastet i iTunes     Hent RSS feedet til Android

Indhold

 • Vær en af de få – Få fingeren ud!
 • Hvad gør man med folk der stjæler dit indhold?
 • Hvad er en affiliate marketer?
 • Er aff. marketing godt eller skidt?
 • Aflønning skal være attraktiv
 • Tror du virkelig at din inhouse person kan gøre det bedre?
 • Hjælp dine affiliates med at blive bedre
 • Vælg det rigtige affiliate program eller lav dit eget
 • Betal løn til en deltids-affiliate

Links nævnt

Liste over affiliate netværk:

Kommentarer

 1. Joakim Hansen skriver

  Tak for endnu et nyttigt podcast!

  Jeg har et projekt hvori jeg med fordel ser muligheden i at benytte affiliates. Især den måde som I omtaler i denne podcast vedr. det at have en overordnende dygtig affiliate marketer, som samtidig optimere på ens ”main” website. Jeg går ud fra at dette så vil være udenom public affiliate bureauer? Men kan I give mig lidt råd til hvor jeg skal finde denne dygtige affiliate? Skal jeg lave et skriv på Amino og lign. steder eller hvordan?

  På forhånd tak

 2. skriver

  Godt podcast igen igen – Spændende tanker omkring affiliate. Jeg er helt enig i at man ikke skal benytte affiliates, men hvor går grænsen. Skal man være med i alle netværk, og hvordan kontrollerer man effektivt at man ikke har dobbeltsalg, og hvordan optimerer man på skidtet?

  Jeg sidder selv som ansvarlig for en webshop, hvor vi i høj grad benytter affiliates, men sikkert ikke optimalt. 100% enig i at systemerne kunne være mere overskuelige, der går ikke en uge hvor jeg er ikke faret vild hos enten Webgains eller Tradedoubler:-)

  Sjov tanke at lade affiliates gøre det hele, og så selv “melde sig ud” af fx PPC konkurrencen.

 3. skriver

  Jeg må beklageligvis meddele, det er jer der er dumme! Og det skal naturligvis læses med et glimt i øjet 😉

  Tillad mig at spille djævelens advokat lidt:

  Det er min erfaring, at mindst 90% af danske webshopejeres tid går med at snakke med leverandører, tage billeder, lægge varer på hylderne, pakke varer i pakker, lave super kundeservice osv. osv. osv.

  Så har de 10% af al deres tid tilbage, til alle de discipliner som os eksterne “eksperter” anser som absolut nødvendighed. Dvs. at få styr på tracking og Google Analytics, og de tre primære markedsføringskanaler SEO, PPC og Nyhedsbreve. Når tiden så er gået med det, så er der tid til at kaste sig over Affiliate Marketing. Måske.

  De få webshops jeg kender, der har kigget lidt på Affiliate Marketing, har kun haft tid til at kaste et par bannere sammen og smide ind i programmet. Men Affiliate Marketing er som med så meget andet: Man får det ud af det, som man selv investerer af tid og kræfter.

  Her har jeg selv tidligere siddet med ansvaret for at pleje og dyrke Affiliate Partnere. Og NØJ, hvor kan man få meget ud af det! Men det kræver viden, tid og kræfter.

  Men spændende ide at “outsource” mange af disse discipliner til affiliate partnere. Her skal man ikke glemme at det også giver mulighed for TOTAL dominans i søgeresultaterne! Forestil dig, at du ligger nr. 1 både organisk og i Adwords på “gule regnjakker”. Så laver du aftaler med en 2-3 dygtige affiliate partnere, som så rykker ind som nr. 2 og nr. 3. Og pludseligt får du (i sidste ende) SAMTLIGE kliks 😛

  Ellers er jeg rørende enig med jer! Men 9/10 af de dumme webshopejere er på et niveau, hvor de ikke engang har sat mål op i Google Analytics (bare spørg Jakob :-)). Og så er der altså lang vej til at dyrke og pleje et affiliate netværk.

 4. skriver

  Kender I nogle gode plug-in til Magento som gør affiliate muligt?

  Jeg må hellere lige tænke over om vi skal åbne op affiliate på en shop vi har. Måske også lade en affiliate udsende nyhedsbrev hver måned. Vi får aldrig gjort det selv.

  Tak for god cast!

 5. Mikael skriver

  @Søren – Jeg kan ikke helt se hvor du mener at vi er dumme? Jeg er helt med på, at mange webshopejere ikke vælger at bruge tiden på affiliates, men det er vel ikke ensbetydende med at det er et smart valg? At webshopejere ikke er på et niveau hvor de bruger GA ordentligt synes jeg heller ikke forsvarer noget. Super fedt at du byder ind, for om nogen, så kender du jo en masse til netop folk med webshops.

 6. skriver

  @Mikael: Det var en dårlig formuleret joke. Naturligvis er i ikke dumme 🙂

  Faktisk tilbyder i en genial mulighed for de “dumme” webshopejere: Hvis de ikke har tid til SEO, Adwords og alt det andet kinky stuff, så outsource det til nogen, der arbejder på provision! Ikke ligefrem en ideel løsning, men det er da bedre end slet ikke at gøre noget.

  Men når det er sagt, så oplever jeg rigtigt mange konsulenter i branchen (i er naturligvis ikke inkluderet), som ikke har forståelsen for, at webshopejerne altså bare har minus tid. De webshopejere, som jeg arbejder med, har nok 4-5 timer på en langsom uge, til at arbejde med GA, link building, Adwords og al den slags.

  Modsat er jeg også fuldkommen enig med jer. Det er ikke alene dumt at webshopejerne ikke afsætter mere tid til den slags, det er rent faktisk dårligt købmandskab. Og det er trods alt købmandskabet, de skal leve af.

  Hmmm. Jeg fik vist lige konkluderet at vi alle sammen er dumme 🙂

 7. Mikael skriver

  @Søren – Fangede godt blinket i øjet. 🙂 Så hvis vi er enige om, at det er dårligt købmandskab at overse eller direkte fravælge affiliates, hvordan får vi så webshopejerne til at indse det? Det var netop hele formålet med dette podcast.

 8. skriver

  @Mikael: Det er et godt spørgsmål. Noget, jeg ofte har diskuteret med andre i branchen.

  En af udfordringerne er nok, at “de dumme købmænd” er sværre at nå. Det er f.eks. langt fra sikkert de følger jeres podcasts eller læser min blog.

  “Uddannelse” af dem er helt sikkert vejen. Men hvordan når man lige ud til dem, så man kan uddanne dem?

  Tjah, man kan håbe at de tilfældigvis falder over jeres podcast, læser min blog, eller hører os tale til en tilfældig konference.

  Den bedste måde ville være, at få platformsleverandørerne til at tilbyde affiliate marketing og korrekt opsatte Google Analytics accounts, som en naturlig del af deres service. Men det har jeg opgivet for mange år siden, at få dem til at gøre 🙂

 9. skriver

  Hvad får en affiliate i procenter af et salg?

  F.eks. vi har http://www.esprezzo.dk hvor vi er klart på at komme i gang. I siger at de bedste deal I har lavet gennem tiden, er hvor I har direkte kontakt uden om bureau. Er det også den bedste løsning for en webshop?

  🙂

 10. Mikael skriver

  @Søren – Uddannelse vil helt sikkert være vejen frem. Lad os håbe at vi alle i fællesskab kan være med til at få nogle flere shops med på vognen.

  @Lauge – Som opstart ville jeg altid gå igennem en af de eksisterende kanaler. Det er ikke “bare lige” at starte sit eget op. Specielt ikke hvis man gerne vil arbejde sammen med en bred vifte af affiliates.

  Mht. procenter, så er der ikke nogen standard. Du skal holde det op mod konkurrenterne og du skal holde det op mod andre der bevæger sig inden for samme niche. I bund og grund handler det jo om, at tilbyde noget til de “provisionslønnede sælgere” som de finder attraktivt.

  Hvad har du i tankerne?

 11. skriver

  Søren har forklaret årsagen. Folk vil gerne, men 95% af tiden går med praktiske gøremål. I http://www.faktorfobi.dk har vi f.eks. lige modtaget et hav af varer, som skal fotograferes, registreres, tælles, lægges online og lægges “på lager”. Det tager meget længere tid, end man umiddelbart tror.

  Det er oplagt at lave affiliate. Sidste år tog vi for første gang hul på det på http://www.kondomaten.dk og det var ikke specielt succesfuldt. Vi var glade for det, da vi jo kun betalte pr. konvertering (og faktisk betalte hele vores profit – men satser på at kunne sælge til kunden igen), men vores affiliate marketeer var vist ikke så imponeret (det var et dating site).

  Men det kunne jo godt være, at vi i 2012 skulle ta’ hul på det for alvor.

  Tak for endnu et godt podcast. Det er rart, der kommer så mange og med så godt indhold

 12. Mikael skriver

  @Morten – Jeg kan sagtens følge dig og jeg har selv haft en shop, så jeg ved godt hvor lang tid det tager. Men at der ikke bliver tid til det ekstra salg som affiliates kan skaffe, mener jeg er “dumt”. Det skal ikke forstås negativt da jeg udemærket ved hvor presset man kan være med at nå det hele. Alligevel så slægter det lidt op af at man fylder en butik helt op med varer og så kun lader bagdøren stå åben fordi kan ikke har tid til at åbne fordøren.

  Jeg synes det er cool at I har forsøgt jer med affiliate og som vi også er inde på, så er det ikke nødvendigvis en god ide for alle butikker. Nogle butikker kører med så dårlige profitmaginer, at det ikke vil give mening at give provision.

  Som vi også lidt var inde på, så skal der flere ting til et succesfuldt affiliatesamarbejde og at melde sig til PartnerAds eller lignende er kun et lille skridt af vejen. Får man ikke skabt et aktivt samarbejde, så bliver resultatet næppe godt. De eneste gode affiliate deals jeg kender til (hvor butikken ikke behøver at være aktiv), er hvor kommissionen er så høj at affiliaten vælger selv at lære det hele uden hjælp fra butikken.

  At have affiliates (med succes) kræver tid og den får man kun hvis man effektiviserer/outsourcer nogle af de andre ting man bruger sin tid på.

 13. skriver

  En idé: Kunne i ikke lave en podcast on forskellen/fordele/ulemper ved private affiliate programmer, og public affiliate programmer?

  Det tror jeg kunne være rigtigt gavnligt.

 14. Mikael skriver

  @Søren – Jeg skal skrive det på vores seddel. Udover det vi allerede har været inde på, så tror jeg ikke at der er meget mere at fylde på. I hvert fald ikke noget vi kan bruge meget mere end 10 minutter på.

  Public er nemt men koster ekstra pga. en mellemmand og man er bundet af deres system og regler.

  Private kræver en meget større indsats (og muligvis en dedikeret person), men giver også en større frihed.

  Har du noget specielt i tankerne som ikke er indeholdt i ovenstående? Det skal siges med det samme, at hverken Søren eller jeg har drevet hverken et privat eller et public affiliate program. Vi sidder på “den anden side”.

 15. skriver

  Jamen vi må da bare i gang i 2012 så… Jeg har klart tænkt mig at lave mit eget system. Ikke så meget fordi jeg ikke vil betale mellemmanden, men udelukkende fordi jeg vil have værdien af de indgående links selv.

 16. Mikael skriver

  To ting som vi måske ikke var inde på i podcastet omkring det at lave sit eget system er:

  – at det skal have minimum den funktionalitet som de andre systemer har. De fleste er ringe, men laver man noget der er dårligere så gavner det ikke. Dvs. ting som login med (gerne live) tracking af salg og diverse statistiske data er et minimum.

  – at troværdigheden kan blive lidt sværere. En “mellemmand” er normalt en god sikring for at man får sine penge da butikkerne normalt har indbetalt et depositum. Skal en affiliate til at stole på en butik, så kræver det lidt ekstra.

  Og med hensyn til link, så gør man altid klogt i at no-follow sine affiliate links. Som jeg husker det, er det noget Google har angivet et eller andet sted. Men lidt værdi vil de da nok give.

 17. skriver

  Jo jo – ved godt, der er fordele og ulemper, men der er godt nok mange affiliate marketeers, der ikke bruger nofollow på links. Så jeg går gerne i gang uden mellemmand. Hvis folk ikke stoler på mig, er de meget velkomne til at få adgang til at se deres trafik i Google Analytics. Det er jo ikke så besværligt 😉

 18. Mikael skriver

  Det var ikke møntet på dig Morten. Tror de fleste stoler på dig. Jeg skriver det blot for at alle der læser dette har det i baghovedet. Personligt bryder jeg mig ikke om at være affiliate for nogen hvor jeg ikke når som helst kan gå ind og se mine data. 🙂

 19. skriver

  Man kan jo justere cookiens levetid i Google Analytics og jeg kan jo bare opsætte en profil, der viser dig al trafik fra dit domæne, så kan du til enhver tid gå ind og se, hvad du har til gode.

  Ved skam godt den ikke var til mig. Og forstår godt hvis folk selv vil have mulighed for at kontrollere. Det vil jeg også helst selv, men som det er med de eksisterende affiliate programmer, så kan sælgeren jo bare gå ind og skrive “handlen annulleret” og så får man ikke pengene alligevel.

 20. Mikael skriver

  Så skal du også bare huske, at ikke alt trafik kommer fra en hjemmeside. De kan også blive sendt fra et nyhedsbrev, en ebog eller andre steder. Det ved jeg at nogle hjemmelavede programmer har svært ved at håndtere.

  Er helt enig i, at der altid vil være noget usikkerhed og nogle onde tunger vil også sige, at de affiliate programmer der findes derude, har brodne kar som ikke registrerer alle salg. Om det er rigtigt skal jeg ikke kunne sige.

 21. Mikael skriver

  Jeg vil spændt afvente at se hvad du finder frem til.

  En sidste ting jeg glemte at nævne omkring det at lave sit eget affiliate program er, at man selv skal ud og finde affiliates. PartnerAds mv. kender affiliates allerede, så der leder de selv, men de kender ikke nødvendigvis en webshop.

 22. skriver

  Tak for et spændende podcast. Jeg er lidt ked af at der til sidst flyttes for meget fokus fra shopejer til affilate. Men det er en lille skønhedsfejl :o)

  I ramte i hvert fald spot on her. Vi er en af de shops der har oprettet os, og ikke har givet de affilates der har valgt vores program, ret meget andet end et par grimme bannere og et feed at arbejde med. Mens jeg lyttede loggede jeg for en sjælden gangs skyld ind på vores konto hos TradeTracker, og kunne til min store overraskelse se, at der faktisk er en del der har tilmeldt sig til vores program.

  Det giver en smule dårlig samvttighed, men mens jeg lyttede til dette podcast, har jeg også brugt tiden til at sætte mere i gang, så de får mere at arbejde med. Og så bliver det til endnu et faneblad der holdes åbent hele dagen, da der slet ikke er tvivl om, at der ligger et stort uudnyttet potentiale, som vi skal finde ud af at bruge klogt.

  Så tak for et lille los bagi. Det var tiltrængt :o)

 23. Mikael skriver

  @André – Tak for din kommentar. Som affiliates er vi nok lidt farvede af vores egen lille verden, men godt at du fik lidt ud af det alligevel. Jeg tror på at en målrettet indsats vil give et stort udbytte!

 24. skriver

  Jeg synes at kunne huske at Riisager i et af de her podcasts nævner, at han er på vej med en webshop. Kan han ikke lige afsløre, hvilke affiliateprogrammer han så kommer på, så kan vi holde os klar der? Eller er vi ude i en x-wear.dk situation? 😉

 25. skriver

  Lige som note: Der findes hostede systemer der ude til at køre private affiliate programmer igennem. Så slipper man for både udvikling og for mellemmanden. Men ja, man skal så ud og finde sine egne affiliates.

  Jeg kan dog ikke lige komme i tanke om hvad nogle af disse services hedder. Kan i? Hvad er den største/bedste/billigste?

 26. Rasmus Sørensen skriver

  Rigtig godt indspark d’herre! Jeg er helt enig med jer. Det handler om at tage affiliate marketing seriøst. Som vi snakkede om på Twitter, er det et samarbejde. Jeg tror mange webshopejere og annoncører vil blive pænt misundelige og måske lidt skræmte over at se hvad vi i vores lille virksomhed generere af salg og omsætning for annncørerne.
  Derfor bliver jeg også godt knotten når annoncører påstår at affiliate marketing ikke virker. Selvfølgelig gør det det! Men man skal gøre det seriøst og omfavne sine affiliates som ambassadører. Behandler man dem som skidt kan det, som i også er inde på, skabe mange flere problemer, f.eks. med markant højere konkurrence.
  Vi affiliates er nemlig ret gode til det med trafik, ppc og seo. Hvis den ene annncør ikke vil betale, går vi bare over på den anden side af gaden og sælger vores “salg” 🙂

 27. Mikael skriver

  @Morten – Ja det bliver spændende at se. Som jeg dog også tror vi var inde på, så er det ikke fra dag 1 at man skal kaste sig over affiliates. Hvis man ikke ved om produkterne kan sælges og hvor godt/dårligt man konverterer, så giver det ikke mening.

  @Søren – Må indrømme, at det ikke siger mig noget.

  @Rasmus – Det tror jeg du har helt ret i. Skal man tage et særdeles vellykket eksempel, så er det Amazon. De driver naturligvis en god forretning i sig selv, men deres affiliates tjener styrtende summer til dem.

 28. skriver

  Glemte helt at høre dette i Torsdags, så fik den først hørt idag…
  Generelt så synes jeg, det er ihvertfald de erfaringer jeg har, at affilliates netværkene er for dårlige til at sælge affiliate ideen til webshopejerne. Som webshop ejer bliver man udsat for lidt af hvert. Lorte tlfsælgere, annoncetosser, spam mails i en strid strøm osv. Alt sammen fra firmaer/person, som bare vil have fingerne i kassen, og de er totalt ligeglad med den “service/produktet”, som de efterfølgende leverer. Derfor er man på vagt.
  Har man ik hørt om affiliate, så er min erfaring at 9 ud af 10 shop ejere tænker fusk. For hvordan tracker de salget, og hvorfor dit og dat. Det giver selvfølgelig muligheder til dem, som vil gøre forarbejdet godt, og derefter score en kunde på lang sigt, men jeg tror mange netværk taber disse shopejere, fordi man ik er klar til at investerer den nødvendige tid… Så jeg mener ik shopejere er direkte dumme, men måske nærmere uvidende om et evt potentiale…

 29. Mikael skriver

  @Morten – Er helt enig i, at man helt sikkert ikke ved at de kan benytte affiliates med fordel. At vi brugte ordet “dumme” var mest henvendt til dem der kender konceptet men synes at de “stjæler” deres trafik eller “forurener nettet”.

  Jeg håber dog samtidig, at podcastet bare har gjort en enkelt eller to webshopejere opmærksomme på at affiliates eksisterer.

 30. skriver

  Lidt sent at jeg så at i taler om affiliate marketing, men syntes at i har nogle gode antagelser. Har selv arbejdet med affiliate marketing på fuld tid de sidste 5,5 år, først som affiliate manager i London og ellers som affiliate.

  Hvis jeg skal starte med håndtering af affiliate – Danmark i forhold til UK & US….. Det er håbløst her i landet – efter min tid i England vil jeg sige “there is something rotten in the state of Denmark” Jeg var nok blevet fyret fra mit job som affiliate manager hvis jeg hold det niveau som bliver præsenteret fra mange annoncører i Danmark.

  Som i nævnte så gælder det om at “tippe” sine affiliates om hvad der rykker i shoppen, men også og at give en ordenligt tak for det gode arbejde – Det kunne eks være gaver i forbindelse (påskeæg, julekurv) med højtider eller et produkt som man syntes en affiliate lige skulle prøve.

  Husk også at arbejde med kommissionen og giv mere mod at få flere salg – Sæt nogle mål sammen med dine affiliates (individuelt). Men man skal også huske at kigge på ROI på forskellige typer af affiliates og evt på sine helt store affiliates.

  Jeg må også give jer ret i at flere butikker gider ikke rigtigt affiliate marketing og i den forbindelse har jeg både talt med nogle som syntes at de har brændt deres finger – Mest pga de ikke styret programmet, netværket og affiliates. Har også talt med virksomheder som køre på TV for fuld skrue, men er ikke klar til affiliate marketing!

  Ellers er også vigtigt at arbejde med en langsigtet plan og skaber forhold til sine affiliates – Her i Danmark ser man flere annoncører som kun køre deres affiliate program i kortere perioder og starter op og lukker ned flere gange om året og det er ikke optimalt. For at kunne køre på den langsigtet plan skal man derfor sikre at man laver overskud på de kunder man får ind – enten ved hver salg eller ved at man kender livstids værdien på ens kunder – Men husk at lave ROI på det løbene og på affiliate kanalen alene.

  Når men jeg kunne skrive meget mere, men det kunne være at jeg skulle begynde at skrive lidt mere om emnet – men ellers fedt at i taget det op.

 31. Mikael skriver

  @Nils – Mange tak for dine input. Det er rart at høre fra en der har siddet i et netværk, at vores opfattelser ikke er helt ved siden af. Det er bare ærgerligt, at det skal være sådan.

  Omvendt så giver det også nogle store muligheder for de virksomheder som tager det til sig og gøre noget seriøst ved det. De kan nærmest få alle affiliates for sig selv hvis de håndterer det rigtigt.

 32. skriver

  Har ikke siddet hos et netværk, men hos en annoncør og to medie bureauer NetBooster og MediaCom – Havde nogle rigtige spændene kunder inden for casino, flyselskaber, hoteller, mobil telefoner, tøj, velgørenhed, banker og noget så sexet som persienner.

  I England bruger rigtigt mange annoncører medie bureauer til deres kampagner, ved godt at de er ikke så synlige her i landet, men det er det modsatte i UK. F.eks have jeg en gruppe af top affiliates på et af programmerne hvor vi havde telefon konference hver uge for at sikre maksimalt udbytte for alle – Men også for at sikre at vi kunne dominere på søgemaskinerne med 1 annoncør og 5 affiliate annonce… Så er der rigtigt god chance for at få salget 😉

  Men ja, det burde give gode muligheder for dem som ønsker at køre affiliate seriøst og ellers sørge for at skabe sig nogle gode relationer med deres affiliates.

 33. skriver

  Jeg er lidt ny i det her, men vil gerne have gang i affiliate på min side og har allerede indgået aftale med tre boligbloggere. Hvad giver man dem normalt i procenter? Jeg har også forbrugsforeningskort tilknyttet min side, så på visse ordrer kan der blive trukket yderligere -10%.

 34. Mikael skriver

  Hej Anne Mette. Det er et godt spørgsmål, men også umuligt at svare på. Der er ikke noget der er “normal”. Det handler om at indgå aftaler med affiliates som de finder er interessante. Så mit bedste råd er, at du tager en snak med de forskellige og ser hvad du kan forhandle dig frem til.

  Tjener de ingen eller kun få penge, så flytter de nok hurtigt videre til noget andet. Så det er en balancegang.

 35. Christian skriver

  Hold da op et interessant indlæg! Kan anbefale alle at lytte til dette podcast – for det er bestemt ikke spild af tid!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Send en mail til mig, når der kommer nye kommentarer.