Grunden til at du tjener for lidt på Adsense

Kender du til begrebet smart pricing? I går faldt jeg over en meget interessant artikel der muligvis kan forklare hvorfor dine adsense indtægter muligvis ikke er så gode som de kunne være.

En af “synderne” kan være, at du er udsat for begrebet “smart pricing” og det rammer ikke kun dit ene website, men alle dine websites der viser adsense reklamer.

Grunden til at jeg overhovedet fandt den pågældende artikel var, at jeg ikke kunne forstå at mit case 2008 website får flere og flere besøgende, men tjener mindre og mindre. Ikke nok med at sidens CTR (antallet af klik i forhold til visninger) var faldet drastisk, så var udbetalingen pr. klik også voldsomt nedadgående.

Det er naturligvis ganske utilfredsstillende og hvis der er noget jeg kan gøre ved det, så skal det selvfølgelig gøres. Og jo før desto bedre, da det ellers koster mig manglende indtægt hver eneste dag.

Adsense reklamerne er ikke relevante

Et af symptomerne på at du er udsat for smart pricing er, at de reklamer der bliver vist i Adsense, ikke er relevante i forhold til de hoved-søgeord som din side omhandler. I mit tilfælde er der altså tale om forsikringer til kæledyr.

Et tilfældigt eksempel (som i øvrigt også er lidt morsomt) fandt jeg for 10 minutter siden (se billedet herunder).

Spise ude i Wien?

Den pågældende artikel på siden er muligvis et dårlig valg i forhold til at siden omhandler forsikringer (man kan jo blive klogere), men på trods af dette så skulle Google jo gerne vise reklamer der var relateret til kæledyr og ikke til at spise ude.

Hvis jeg var annoncør og så at min reklamer for at spise på restaurant i Wien blev vist ved siden af en artikel med det pågældende emne, så ville jeg nok lige kigge min kampagne efter en ekstra gang. 🙂

Kan man rette op på det hvis det er gået galt

Her ville jeg meget gerne kunne give dig svaret, men jeg må indrømme, at jeg ikke kender det. Hvis du som læser ved hvordan man retter op på smart pricing problematikken, så hører jeg det meget gerne. Indtil da må jeg blot finde flere artikler at kloge mig på.

Udfordringen som jeg ser den er ikke kun, at en enkelte side bliver ramt, men at det påvirker alle dine andre sider også. Hvis du som mig har mange forskellige sider der alle benytter den samme Adsense konto, så kan det være store summer du går glip af.

Et alternativ er selvfølgelig, som Grizzly også skriver i sin artikel, er at gå efter kvantitet i steder for kvalitet (som Joel Comm bliver angivet til at gøre), men indtil jeg opgiver at finde en løsning på smart pricing, så vil jeg ikke bruge den taktik.

Kommentarer

 1. Mikael skriver

  Ja det kan man godt, men det har ikke noget med dette at gøre (som jeg forstår det). Dette er et spørgsmål om at den trafik du leverer til annoncøren ikke konverterer godt nok at derfor bliver Google nødt til at sælge de enkelte kliks meget billigere og samtidig udbetale en markant mindre del til dig.

 2. brian brandt skriver

  Som jeg lige forstod din artikel, så er de ikke relevante nok, vel?

  Du har jo mulighed for at sætte et google adsense tag rundt om det tekst, som skal der vises annoncer ud fra.

  En idé jeg lige fik, som du måske kan eksperimentere med. Skriv en kort tekst i footeren, og tag det ind. Her bestemmer du jo så selv ordene, og derved kan du måske få mere fokuserede annoncer. Bare en tanke, ved ikk om det virker i praksis?

  Btw, jeg tror ikk din mobile browser plugin virker?
  Min iphone viser i hvert fald bare normalt..

 3. skriver

  Mobilplug-in virker fint på min iPhone. Det er en 1G’er. Måske har det noget at sige. Lidt OT, men bare lige for at følge op på Brians kommentar

 4. Mikael skriver

  Mobile plugin’et kører, så jeg kan ikke se hvad der skulle volde problemer. Jeg mener ikke at jeg har ændret noget i layout’et længe.

  Mht. smart pricing, har du læst den artikel jeg refererer til Brian?

 5. skriver

  Hmm.. det virker måske på min. Tingene kommer i en lidt “mindre” udgave.. Men det ser en del anderledes ud end på min egen iværkblog, hvor jeg bare har listet indlæg ned, lidt ligesom i en reader. Og så et link til at kommentere.

 6. Mikael skriver

  Jeg har desværre ikke en iPhone så jeg selv kan se hvordan det ser ud. Brian havde du læst den artikel jeg linker til i mit indlæg?

 7. skriver

  Nu har jeg.. dælme en lang artikel. Men en god pointe, og nogenlunde forståeligt :-).
  Hvis han har ret, så er mit første råd jo stadigvæk ikke dumt, at hælde al det gode “søgeordsoptimerede” indhold ind i et Adsense tag. Det skal jo bare gøres kun med indlægget så, og så bør det jo være godt.

 8. Mikael skriver

  Hehe… 🙂 Nej din ide er ikke dum, men at bruge Adsense tags er jo ikke en forsikring, men blot en vejledning til Google som de kan følge er lade være med.

  Jeg skal give dig ret i at det var en lang og svær artikel. Jeg har læst den tre gange for at få det hele med.

 9. skriver

  Grizzly skriver nogle storartede artikler. Ofte voldsomt lange, men selv det har han en point med :o)

  Mht. smart pricing, oplevede jeg det selv med en komplet ikke-målrettet blog. Den havde både meget lav CTR og formentlig også helt ufokuserede besøgende. Da jeg fjernede Adsense fra den, steg indtjeningen på mine andre sites voldsomt. Penge ud af vinduet at have kørt reklamer på den blog i flere måneder..

 10. Mikael skriver

  Ja Grizzly’s artikler er super gode, men som du også skriver er de meget lange og hans blog design gør dem ikke umiddelbart lettere at læse (men det har han jo også et formål med).

  Nu nævner du selv CTR, men som jeg læser ham, så har en lav CTR ikke nødvendigvis noget med smart prizing at gøre. Man kan sagtens tjene gode CPM med en lav CTR.

  Derimod er en lav udbetaling pr klik (de kendte 5 cent klik) nærmere det man skal holde øje med, for hvis man har en blog/site der gentagne gange får de meget lave klikudbetalinger, så kunne man godt være ramt af smart pricing.

  Hvordan fandt du ud af det Frank? Jeg har mange sites og hvis 1, 2 eller 3 er smart priced så bliver det jo næsten umuligt at få testet sig frem til…

 11. skriver

  Hos mig var det den lave CTR, der fik mig til at kigge nærmere på omtalte side. (altså lav CTR kan være et symptom, ikke en årsag, som jeg forstår det).

  Gennem lang tid havde jeg været plaget af de meget lave click-priser på alle sites, så jeg følte mig nødsaget til at kigge nærmere på det. Ved et hurtigt første gennemsyn havde problemsiden annoncer i øst og vest (dog uden public service-annoncer). De besøgende kom også fra et væld af forskellige søgninger, som ikke nødvendigvis havde det store til fælles.

  Det skete næsten øjeblikkeligt, at click-priserne steg, da jeg endelig tog mig sammen til at fjerne adsense fra den side. Det er værre, hvis man har flere sites, som kunne være mistænkte. Der kan man måske være nødt til at teste ved at fjerne adsense fra flere sites samtidig – og så efterfølgende genintroducere dem enkeltvis. (Det gør bare ondt at måtte undvære annoncerne i så lang tid, som sådan en omgang vil tage).

 12. Mikael skriver

  Jeg synes det svære ligger i at man kan have nogle sites der får de 5 cent klik, mens resten oplever væsentlig bedre priser for man kan jo aldrig vide om de kunne være MEGET bedre.

  Jeg er helt enig i at man bliver nødt til at fjerne Adsense fra alle sider og så introducere dem een af gangen, men hvis man tilfældigvis (som jeg) har sider der er meget lidt automatiske, så kan det være et rent helvede 🙂

  Hvordan så du at annoncerne lå “i øst og vest”? Her tænker jeg på, at man i lille DK ikke nødvendigvis ser de reklamer der bliver vist for fx. Amerikanerne? Grunden til at de er i øst/vest kan jo være at der bare ikke er nok der reklamerer for det pågældende emne World Wide?

 13. skriver

  Det var et dansk site, så jeg kunne få et præcist billede af, hvad der blev vist af annoncer ved bare at klikke lidt rundt.

  En af mine moraler fra den oplevelse (hvilket blev bestyrket, da jeg læste Grizzlys artikel) er, at jeg kun skal bruge Adsense på mere fokuserede sites.

 14. skriver

  @Mikael, kan du ikke bare gå via en amerikansk proxy for at se, hvilke reklamer, amerikanerne får?

  Og hvis dine sider er automatiserede, så er det jo netop nemt at fjerne Adsense ;o)

 15. Mikael skriver

  Alternativt kan man selvfølgelig vende det rundt som han også påstår at Joel Comm gør og udelukkende gå efter kvantitet og ikke kvalitet.

  Men nu har jeg i hvert fald taget det site som umiddelbart så ud til at give de fleste 5 cent klik og lavet nogle modifikationer. Så må vi se om det kun er det eller der er mere.

 16. Mikael skriver

  @Vadskær, det med proxies har jeg aldrig fået lært (fået til at virke). Google har selv lanceret et “Geographical Adsense Preview Tool”, men jeg stoler bare ikke rigtig på det. Jeg kan bedre lide at se tingene live. 🙂

  Og ja automatiserede sites (hvis lavet korrekt) er nemme at ændre.

  Desværre har jeg sites der både er meget manuelle (heldigvis ikke så omfangsrige) og nogle automatiserede som bare ikke er lavet smart nok 🙂

 17. Mikael skriver

  Hej Frederik og velkommen til. Jeg vil nærmere sige at Adsense er meget perfekt og at smart pricing er en god ting. Det er bare surt når det rammer en selv.

  Denne blog kører slet ikke med Adsense, så det er ikke den jeg taler om 🙂

  Og snart vil der komme et indlæg hvor jeg forklarer lidt om hvordan jeg har fået vendt situationen.

 18. skriver

  Men hvis ens site ikke har mere end nogle få Adsense annoncer på hver side bliver der vel ikke plads til at de billige kliks bliver vist…

  Kan det ikke have noget at gøre med at man har for mange annonceblogge på sine sider?

 19. Mikael skriver

  Hej Pete, ofte vil du se at kun top 3 annoncer er “dyre”, mens resten er “billige”. Det vigtige er derfor at kigge på din html kode og se hvilken reklameblok der vil vise netop disse “top 3” reklamer.

  Hvis du har 2 adsense blokke og den med den dårligste CTR er placeret først i koden, så kan du risikere at “din bedste” adsense blok tjener langt mindre end den kunne gøre.

 20. Mikael skriver

  Når du kigger i html koden så kan du se hvad der kommer først. I dit tilfælde (på graviditet.dk) ser det sådan ud:

  Dvs. at column1 kommer før column2 og da column1 er din midterste tekst, så vil adsense placeret i selve teksten af indlæggene have dyrere reklamer end dine reklamer i venstre side.

  Giver det mening?

 21. skriver

  Jeps, Michael. Det giver mening. Men er det så ALT i Column 1 der har en højere pris en Column 2? Fordi hvis det er sådan så har jeg jo dyre klik liggende i den vandrette linkenhed allernederst i Column 1 (hvor kun de færreste finder ned…

  Tak for opmærksomheden på dette. Jeg har faktisk klik på både 03 og 05 cents, så jeg er da nok »offer« for fænomenet – endnu!

 22. Mikael skriver

  Ja det vil være alt i Column 1. Det bedste du kan gøre er at teste ved at fjerne en eller flere reklameblokke og se hvad forskellen er. Du vil naturligvis miste klik ved at fjerne nogen, men du vil ikke nødvendigvis tjene mindre. Ofte vil du nok opleve at du tjener mere fordi det enkelte klik giver en højere klikpris.

 23. skriver

  Spændende læsning… Jeg har tjekket mine sites og hvordan skal man lige fortolke at det svinger mellem høje og 5-cent klikpriser fra den ene dag til den anden?

 24. Mikael skriver

  Atak, det kan der være rigtig mange grunde til. Tre grunde jeg lige kan komme på er:

  1) Google vurderer at dem der har klikket er “dårlig trafik” (fx. web 2.0).

  2) De sider hvor reklamerne er blevet klikket på er ikke særlig målrettede mod et enkelt emne.

  3) Der er ikke ret mange der reklamerer for lige netop det emne som Google tror din side handler om og derfor er prisen helt i bund.

  Umiddelbart ville du kunne udelukke punkt 2 og 3, hvis dit website kun bestod af een enkelt side, men det gør det vel ikke?

 25. skriver

  Hey Mikael,

  Jeg har mange sider med adsense på og nej, ingen har blot en enkelt side. Jeg kiggede videre igår og tror min blog på atakos.com er ramt af “smart pricing”, for jeg har mange rigtig gode artikler, størstedelen af besøgende kommer fra USA, men kliks ligger altid med 5-cent-symdrom. Alle annoncer er smidt manuelt ind på 235 artikler, så det bliver et helvede at fjerne dem alle 🙂

  Jeg hoster det site på dansk server og har udelukkende engelske artikler og besøgende fra engelsksprogede lande. Kan det mon have betydning for de lave klik-indtægter?

 26. Mikael skriver

  Din hosting bør ikke spille ind. Mht. begrebet “smart pricing” så rammer det hele din Adsense konto og ikke kun et enkelt site. Har du set drastisk nedgang på dine andre sites også?

  Har du nogen ide om hvorfor du skulle være ramt?

 27. skriver

  Har du manuelt smidt Google Adsense annoncer ind på hver side?? Hold da op. Der findes jo altså plugins, som kan smide dem ind i midten af dine indlæg, præcis hvor du gerne vil have dem.
  Det bør du måske overveje 🙂

 28. Mikael skriver

  Atak, kiggede lige på din side. Jeg tror problemet er at du har pumpet 3 adsense blokke ind i indlæggene. Sandsynligheden for at folk klikker på nogle af de billige reklamer er overhængende.

 29. skriver

  Hej Brian,
  Jeg var ikke klar over plugin’et fandtes, da jeg startede den blog og smed det hele ind manuelt. Efterfølgende da jeg blev opmærksom på plugin’et, syntes jeg det var for sent 🙂 Jeg ved der findes flere adsense-plugins til wordpress. En du kan anbefale?

  Og Mikael,
  Lad mig sige det sådan… Da jeg havde adsense på kun 3 sites, tjente jeg nærmest det samme, som jeg gør i dag og har adsense på måske 15 sites. Derfor tror jeg at jeg er ramt af smart pricing.

 30. skriver

  Jeg har ikke rigtig tjekket hvornår det begyndte at falde, men det er primært på advertise.dk faldet er kommet i totalt indtægt. Jeg kan lige tjekke det og vende tilbage i aften.. Kan godt være det giver mening med tidspunkt, da jeg sådan nogenlunde kan huske hvornår jeg lancerede hvilket site.

  Noget helt andet… kan man gå i detaljer og se hvor meget hvert enkelt klik har betalt for den enkelte dag? Når jeg går ind pr. dag, kan jeg kun se totalt antal kliks og samlet indtægt.

 31. Mikael skriver

  Nej det kan du ikke umiddelbart se. Hvis du har oprettet Channels på hver Adsense blok så kan du se tallene for hver af dem, men bedre kan du ikke umiddelbart gøre det.

  Hvis du har mulighed for at se Adsense i Analytics, så kan du se hvilke af dine sider der virker godt og hvilke der virker mindre godt.

 32. Andreas@Ledige Jobs skriver

  Jeg synes, at det er svært at sige hvornår man er ramt af smart pricing. Især hvis man i forvejen har / er inde i en meget stigende periode med adsense indtjening..

  Jeg er en af dem, som har smidt noget adsense på nogle forskellige mindre trafiksider, som har meget forskelligt indhold. Dog vil de få besøgende der er til disse sider være ekstremt specifikke, da de som oftest vil være at finde i SERP 40+..

 33. Mikael skriver

  Hej Andreas, ja det kan være rigtig svært og specielt hvis man ikke har et godt grundlag at holde det op imod. Hvis du er vant til at tjene $1 pr. klik og det pludselig falder til $0.05 pr. klik så kan det være at du er blevet ramt (men det er ikke sikkert).

 34. Andreas@Ledige Jobs skriver

  Jah, men igen bør dette så være gældende på samtlige klik man får? Dvs. at hvis man får klik over fx $0.10, så kan man dømme, at man ikke er “smart priced”?

  Jeg tror ikke, at jeg er ramt, men det kunne nu være effektivt, hvis man kunne fordoble eller tredoble sin adsense indtægt ved bare lige at fjerne et par reklameblokke 🙂 Med det in mente ville jeg utrolig gerne være ramt af smart pricing..

  Hvordan får jeg egentlig oprettet et avatar her (og andre blog fx den sags skyld).
  .-= Andreas@Ledige Jobs´s last blog ..Vikarbureau =-.

 35. Mikael skriver

  Hej Andreas, jeg forstår hvad du siger og det er også noget jeg selv brugte lang tid på. Du er sikkert ikke ramt af smart pricing, for hvis du har dyre klik, så bør alt være ok. Men en 3-dobling kunne da være rart.

  Du får oprettet en avatar på http://www.gravatar.com

  • Mikael skriver

   Hej Jacob,

   Ja der er penge at tjene, men det er blevet langt sværere end det har været. I dag vil jeg ikke længere anbefale folk, at bruge tid på Adsense. Timelønnen bliver for dårlig.

   Så hellere affiliate marketing.

   Mvh.
   Mikael

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Send en mail til mig, når der kommer nye kommentarer.