Outsource artikelskrivning til Filippinerne

Er du fast læser af AntPhilosophy, så har du måske også set nogle af de indlæg jeg tidligere har skrevet omkring outsourcing til Filippinerne. Har du ikke læst dem, så vil jeg anbefale følgende 3 indlæg:

Vigtigt når man outsourcer til Filippinerne

Jeg har som sagt hyret en del forskellige personer på Filippinerne til at hjælpe mig med mine engelske websider. I starten hyrede jeg folk til at lave lav-praktisk SEO og de 2 personer har jeg stadig hyret i dag. De har været hos mig i mere end et år begge to og laver et rigtig godt stykke arbejde (til hhv. $250 og $300) pr. måned.

Jeg forsøgte også, at outsource artikelskrivning, men det gik ikke særlig godt da kvaliteten af det jeg fik tilbage var elendigt og det tog alt for meget af min tid at skulle rette det til og forklare hvad jeg ville have. Så den del droppede jeg igen og valgte i stedet at bruge lidt dyrere steder som f.eks. www.textbroker.com og www.thecontentauthority.com som begge har amerikanske skribenter ansat.

Det jeg gjorde forkert

Nu har jeg så igen forsøgt at hyre en skribent der kan forfatte engelske artikler til mig, men med den forskel, at jeg er villig til at betale lidt mere for det. Min nye filippinske skribent betaler jeg $400 om måneden, men hun er blevet lovet $500 om nogle måneder når hendes output stiger (der er sat faste rammer for det).

Nu tænker du måske: “hvor meget skriver hun så”? Godt spørgsmål og svaret er, at hun lige nu skriver og uploader 15 artikler om dagen (+300 ord hver) og for at få de $500 om måneden, så skal hun op på 20 artikler om dagen inkl. upload. Alle artikler er 100 % unikke og er ikke kørt gennem spinnere eller andre former for automatiseret software. Jeg tester alle artikler på CopyScape så jeg sikre mig, at hun ikke snyder.

Hvor langt tid bruger hun? Aner det ikke, men det er heller ikke så vigtigt. $400-$500 er en rigtig god løn på Filippinerne så skulle hun arbejde 10 timer om dagen, så gør hun det gerne (det gør mange andre dernede for en væsentligt dårligere løn).

Det jeg gjorde forkert sidst var, at jeg betalte for lidt. Jeg troede, at jeg kunne nøjes med at betale $250 for en skribent når nu jeg kunne få en SEO person til den pris, men forfatterne på det niveau var bare ikke gode nok. Så skal du outsource artikelskrivning til et sted som Filippinerne, så kan det godt betale sig at give lidt ekstra. Selv $500 er jo billigt når hun producerer 400 artikler på en måned.

Liste over gode råd

Jeg har ufatteligt meget på hjertet omkring outsourcing fordi jeg synes det er en genial ting til at bygge sin forretning større, men da artiklen så ville blive mange tusind ord, så vil jeg i stedet vælge kun at skrive en “kort” liste over de ting der er vigtige. Er der så nogle ting du gerne vil have uddybet så skriv det i kommentarerne og så ser jeg om ikke det er muligt at få skrevet et nyt indlæg omkring det på et lidt senere tidspunkt.

Men her er de råd som jeg gerne vil give videre når man leder efter en VA eller en outsourcer på Filippinerne:

 1. Find dem på OnlineJobs.ph – Det koster lidt penge at tilmelde sig
 2. Send mails til minimum 10 forskellige der lyder interessante – relativt få svarer tilbage
 3. Skal du skrive artikler så vælg kun dem der har skrevet en del tekst om sig selv og hvor du kan se, at de kan skrive fejlfrit på engelsk
 4. Vurder deres svar tilbage til dig. Er de ikke gode til engelsk der, så er de det heller ikke når de skal skrive artikler
 5. Forvent at skulle betale $400-500 for en god forfatter
 6. Lav en god beskrivelse af hvad du vil have dem til at lave – vær meget specifik
 7. Lav en aftale omkring løn, ferie, jobbet, deadlines etc.
 8. Husk at de er Freelancere og ikke ansatte
 9. Betal dem via PayPal – gør dem opmærksom på dette
 10. Vær altid ærlig, men høflig (uanset hvor irriteret du bliver)
 11. Tro ikke på dårlige undskyldninger (sygdom, hospital mv.) før de har arbejdet i noget tid for dig. 80 procent lyver.
 12. Betal aldrig forud.
 13. Strømsvigt og manglende internet sker ofte i nogle områder – det er dog deres ansvar at klare opgaven. Du skal ikke betale for arbejde der ikke er udført
 14. De skal kun arbejde for dig – undgå folk der allerede har et andet fuldtids eller deltidsjob
 15. Giv gode råd og vejledning og vær meget omhyggelig i dine beskrivelser. Men indse hurtigt hvis vedkommende ikke er dygtig nok og opsig aftalen – du kan let finde en anden
 16. Gør det klart for dem at de skal spørge, spørge, spørge”¦.
 17. Arbejd altid med at de har en fast deadline. Du kan ikke drive forretning hvis ikke du ved hvornår de leverer – drop personer der ikke kan overholde deadlines og gør det klart for dem at deadlines SKAL overholdes
 18. Gør deres opgaver så enkle som muligt og lav skriftlige forklaringer (evt. videoer hvis nødvendigt)
 19. Giv daglig feedback i starten for at fejlrette – dette SKAL du have tid til
 20. Korrespondance kan ske via mail og/eller chat. Jeg foretrækker mail – internet i Filippinerne er ofte for dårligt til Skype
 21. Sørg for at have nok arbejde til at beskæftige vedkommende fuld tid – hellere for meget end for lidt. Giver du dem for lidt at lave så bliver de langsommere. Det er også bedre med et fast antal artikler end en fast tid. Det motiverer dem til at arbejde hurtigere (men gør også din kontrol vigtigere)
 22. Drop folk der snyder mere end en gang – har de kopieret fra andre eller på anden måde gjort noget du ikke vil have, så giv dem en advarsel (høfligt). Gør de det igen så smid dem ud og find en ny

Ovenstående punkter lyder muligvis hårde, men er efter min mening ganske retfærdige og noget man ville kunne forvente af en dansk medarbejder også. Du skal behandle dem pænt men også huske på, at du betaler dem for deres arbejde. Det kan godt være, at det virker billigt for dig, men det er stadig en god og fuld månedsløn for dem, så du skal agerer ud fra det. Jeg har hørt mange historier om folk hvor deres outsourcer pludselig begyndte at agerer som om du bare kunne trykke dine egne penge. Der vil du ikke hen!

Kommentarer og spørgsmål

Har du kommentarer eller spørgsmål til at outsource artikelskrivning eller elementært SEO arbejde, så smid en kommentar herunder. Jeg kan muligvis ikke svare på alt, men jeg har snart været vidt omkring så lidt kan jeg helt sikkert byde ind med.

Kommentarer

 1. skriver

  Hej Mikael

  Jeg fik jo selv de fleste råd af dig i sidste uge, og de har været en rigtig god hjælp til at finde en fuldtids tekstforfatter.

  Mht. Skype har jeg ikke haft problemer med dem, som jeg selv har haft samtaler med. Dette havde jeg dog også skrevet i jobbeskrivelsen, at de skulle have. Skype samtalerne med de udvalgte kandidater påvirkede også mit valg, så jeg vil anbefale andre at tale med ansøgerne, inden at i træffer jeres valg.

  Tak for dine råd Mikael, de var en stor hjælp og tidsbesparende for mig 🙂

  Jeg kommer med en update på bloggen om en måneds tid, om hvordan det er gået.

 2. skriver

  Jeg har et spg. til pkt. 22.

  Det kan måske lyde hårdt, men hvorfor give en chance nummer 2? Højner man ikke sandsynligheden for seriøst arbejde, hvis man allerede ved ansættelse gør klart, at kopiering ikke er acceptabelt, og at der ikke gives ekstra chancer?

  Jeg har ikke erfaringer med outsourcing, så det er et meget åbent spørgsmål.

 3. Mikael skriver

  @Dennis, jeg tænkte at andre også kunne få gavn af det og derfor dette indlæg 🙂

  @Erik, vi kan alle fejle og det er ikke altid at CopyScape “alarmer” er berettiget. Gode folk hænger ikke på træerne, så derfor giver jeg altid én chance. Men det er smag og behag.

 4. Erik skriver

  @Mikael
  Citat: “det er ikke altid at CopyScape “alarmer” er berettiget”.
  –> Næe, men du giver vel heller ikke advarsler før du personligt har tjekket situationen?

  Citat: “så derfor giver jeg altid én chance”
  –> Du mener at du altid giver 2 chancer 😉
  Men jeg forstår din pointe, og det kommer selvfølgelig også an på situationen, hvad man vælger at gøre.

 5. Mikael skriver

  @Erik, det var nok dårligt formuleret af mig. Jeg mener naturligvis, at jeg giver vedkommende én chance til at forbedre sig efter at de har gjort noget som giver en berettiget CopyScape alarm.

 6. skriver

  @Mikael
  Det forstår jeg fuldt ud, og en super fin artikel du har lavet.

  Du nævner at du tidligere har hyret 2 personer til lav-praktisk SEO for 250-300 USD/måned med gode resultater. Hvilket arbejde laver de? Linkbuilding, eller også andet? Og hvor linkbuildes der fra? (fora, linkkataloger, artikelbaser …?)

 7. Jens Jakob Andersen skriver

  Rigtig god artikel Mikael, mange tak. Har lige et par spørgsmål:

  1) Hvad bruger du specifikt artiklerne til, som du får fra dem?
  2) Giver du din ansatte ét specifikt emne at skrive om eller er det alt fra himmel til jord?
  3) Har du en liste med stikord som de skal skrive om?
  4) Betaler du månedligt?

  Med venlig hilsen
  Jens Jakob Andersen

 8. Mikael skriver

  Hej Jens,

  Alle sammen gode spørgsmål:

  1) Jeg bruger dem enten på mine egne sider eller på andres sider hvor de så linker tilbage til mine sider.

  2) Ja de får specifikke emner og søgeord de skal skrive om.

  3) Ja det får tilsendt en opgavebeskrivelse med ord/titler hver uge.

  4) Mine filippinere bliver betalt på månedsbasis mens amerikaneren bliver betalt ca. en gang om ugen.

  Mvh
  Mikael

 9. Mikael skriver

  @Erik, det er primært linkbuilding de laver og så er den ene god til billedbehandling så han klarer billederne til http://www.wubi.dk.

  I princippet kan du jo sætte dem til hvad som helst. Hvis de ikke kan det i forvejen, så skal du bare lære dem det.

 10. skriver

  Det lyder da egentlig rimelig godt med 15 artikler om dagen til 400 om måneden. Det er jo under 1½ $ pr. artikel.

  Jeg har selv fundet mig en grafiker eller grafisk designer på onlinejobs.ph, og jeg syntes at han er rigtig god, og det selvom han er meget ung.

  Overvejer i øjeblikket at ansætte en programmør eller udvikler til at lave nogle wordpress templates og andre småideer jeg har til mindre systemer, men ikke sikker på om jeg ville have nok arbejde til ham i længere tid.

  Men du rekommendere ikke kun at hyre en på deltid siger du, og har hørt det samme andre steder, så jeg ved ikke om jeg skal hoppe ud i det alligevel.
  Hvad sagde du at du havde betalt for at få udviklet en helt ny template til wordpress her? (hvis du sagde det)

 11. Mikael skriver

  Du kan sagtens hyre projekt baserede folk, men så ville jeg nok vælge at gøre det over f.eks. Elance eller RentaCoder. Jeg tror det vil blive for besværligt via OnlineJobs.ph.

  Mit theme er heller ikke lavet af folk fra Filippinerne, men derimod en af Letland. Priser på themes varierer meget. Det kommer helt an på hvad du vil have. Det dyreste jeg har købt kostede $2400, men ellers kan du sikkert forvente noget omkring $300 – $1000.

  /Mikael

 12. skriver

  Er faldet over dette site hvor de finder de folk man skal bruge inden for få dage – siger de.
  http://www.virtualstafffinder.com/

  Måske nogen her kender dem?

  Er faldet over sitet på Tyrone Shum’s blog.
  http://www.tyroneshum.com/virtual-staff-finder/

  Og spørgsmål til Mikael:
  Nu har jeg lært at kende Tyrone Shum gennem en af dine posts. Han outsourcer jo næsten alt til sine folk fra Philliperne. De poster alle hans blog indlæg, de har adgang til alle password på alle hans sider m.v.

  Er du lige så åben som Tyrone Shum over for dine “ansatte”?

 13. Mikael skriver

  Hej Peter, jeg kender ikke den side du henviser til, men med hensyn til Tyrone og hvor meget han lader sine folk gøre, så vil jeg sige, at jeg arbejder mig mod det mål. Flere af de folk jeg arbejder med har administratorrettigheder på et eller flere af mine sites, men jeg giver dem aldrig mere adgang end hvad der er krævet for den opgave de skal lave.

  Målet er, at de kan køre det meste selv så jeg ikke behøver at blive indblandet.

 14. skriver

  Super fed artikel og punkter, har tit overvejet outsourcing af diverse opgaver, og står netop nu med et engelsk projekt, så der er det jo oplagt at få nogen til at skrive en røvfuld artikler 🙂

 15. skriver

  Tak for en spændende artikel. Tallene er absolut interessante, og det lyder meget fristende i forhold til engelsk indhold når kvaliteten er som du beskriver. Lige før jeg ville anbefale en direkte mailadresse, for det kunne da være tekstforfatteren gerne ville op på tusind dollar om måneden og levere det dobbelte… 😉
  Personligt går jeg efter 400-600 ord i mine artikler, men 300 lyder fint.
  Anyway, tak for inspirationen. Tallene giver en stykpris der bestemt giver en spændende profitmargen.

 16. Mikael skriver

  @Lars, godt at du kunne bruge det.

  @Henrik, skriver du 400-600 ord når du bruger dem til at linke til dit site? Jeg taler jo ikke om de artikler jeg bruger på mine egne sider.

 17. skriver

  Mikael, hvis man få skrevet så mange artikler som du nævner er det vel får at lægge det i artikeldatabaser osv? Er der en side med en liste over internationale artikelsider, som er lige til at gå til?

  Og har du haft erfaring med også at lade dem som skriver artiklerne selv lægge det ind på diverse artikelsider og linke over til dig, eller er det bedre at styre selv? (det bliver jo hurtigt et stort arbejde).

  vh Mia

 18. Mikael skriver

  Hej Mia,

  Ja det artikler jeg får produceret bruges naturligvis til mange forskellige formål. Mht. lister over internationationale (engelske) artikeldatabaser, så findes der bogstaveligt talt tusindvis. Prøv at søge lidt på Google efter dem. Kan ikke give dig et link for har ikke en liste jeg selv gør brug af.

  Og ja mine skribenter (eller andre VAer) kan sagtens lægge artiklerne de steder man gerne vil have dem. Det bliver nemlig et kæmpe arbejde hvis man skal gøre det hele selv.

  Det man skal huske er, at fordi de bor i Filippinerne, så er de jo stadig helt almindelige mennesker 🙂

 19. skriver

  Hej Michael

  Fin forklaring, og en rigtigt god checkliste du har lavet.
  Jeg sidder og tænker hvad med 13.mdr?

  Det er normalt for filippinere at de får løn 13 mdr om året, er det med i din aftale?

 20. Mikael skriver

  Hej Janno,

  Som jeg forstår det, så har Filippinere krav på en 13. måneds løn når de er ansat. Det er mine ikke. Jeg har ikke kunnet finde noget sted hvor der står, at freelancere har samme regler.

  Når det så er sagt, så giver jeg dem gerne en årlig bonus (hvis de har gjort et godt stykke arbejde), men jeg bestemmer selv hvornår og det er ikke nødvendigvis i starten af december (som jeg mener er normalen).

  Til gengæld har jeg sikret mig en liste over helligdage hvor jeg så har givet dem fri + yderligere to ugers betalt ferie hvor den ene skal ligge mellem jul og nytår.

 21. skriver

  Hi Michael og medlæsere.

  Problemet med udlændinge til at skrive engelske tekster er i følge mine erfaringer på to områder.

  !). De skal være bedre til engelsk end de (vi) fleste danskere er, for ikke at lugte af ikke-engelske tekstforfattere (og det er vist meget få, der er, hvis man ønsker en lav timeløn). og

  2). det bliver nemt noget sammenrod af, hvad de kan finde på nettet, fordi de jo ikke kan skrive ud fra egne erfaringer, uanset om teksten sprogligt ikke er et plagiat. – Det er nok godt nok til søgemaskinerne, men i det lange løb skal det jo først og fremmest være bedre end godt nok til folk af kød og blod, og vi gider jo heller ikke selv spilde tid på den type tekster med ligegyldige informationer.

  Vi ved, at i hvert fald i blogs spiller det personlige engagement en betydelig rolle for at få læserne til at komme tilbage igen og igen. Mon ikke det er sådan, at alle virkeligt vellykkede bloggere er meget pertentlige med kvaliteten af deres blog posts? – Foruden med frekvensen. – Mange af os ved, at det er virkeligt svært at leve op til i det lange løb, hvis man har mange interesser og flere jern i ilden.

  Med det voldsomme misbrug af artikler, der stjæles fra Ezinearticles.com og andre artikel samlinger uden at overholde rollerne, så er jeg bange for, at det i det lange løb betaler sig at satse på de virkeligt gode artikler skrevet af folk, der har personlig indsigt i emnet, enten en selv eller gæsteskribenter, som også Michael inviterer til. – Men jeg ved da, hvor svært det kan være at holde sig til, hvad man selv kan overkomme.

  Derimod tror jeg meget på, at udlændinge med lavere leveomkostninger kan levere virkeligt perfekte tekniske løsninger til en god pris, fordi deres mestring af engelsk ‘kun’ skal være det tekniske og på et niveau, så vi kan kommunikere med dem, og der findes rigtigt mange dygtige folk. Udfordringen er nok bl.a. at de ikke også skal være alt for ‘smarte’.

  Under alle omstændigheder stor tak, Michael, for din grundige og nyttige gennemgang af outsourcing udfordringerne.

  Søren Breiting

  (Har outsoursing erfaringer fra Indien, USA og Moldavien)

 22. Mikael skriver

  Hej Søren,

  At sige, at der er “meget få” Filippinere (eller andre østlige folkeslag) er dårlige til engelsk, mener jeg er en meget bred påstand. Jeg vil give dig, at der kan være et godt stykke imellem dem, men min erfaring er nu, at rigtige mange er både på højde med og i mange tilfælde langt bedre, en de fleste danskere. For mellem os sagt, så er vi danskere nu ikke særlig gode. Mange kan ikke engang skrive på dansk 🙂

  Med hensyn til om den “sociale form” (= blogging med faste læsere) eller den “faktuelle form” (= artikler møntet på søgeord) er vejen frem, så er det en gammel diskussion. Begge sider har gode argumenter og kan komme med beviser for, at deres ide er den bedste.

  Personligt kan jeg lide begge dele, men der er langt flere penge i den faktuelle del. I hvert fald hvis man er tilhænger af den indtægtskilde jeg bedst kan lide. Begge dele har sin plads, men kan du lave en kombi, så vil jeg gerne medgive, at det vil være optimalt. Jeg tror bare, at det bliver svært.

 23. Søren Breiting skriver

  Tak Michael.

  Jeg tror, du skal se en ekstra gang, hvad jeg skrev om de ønsker, man kan have til folk, man outsourcer til for at få skrevet engelske tekster. Men nevermind, som vi siger på dansk.

  Der er jo heldigvis – for os – mange udlændinge, som er sultne efter at få nogle skriveopgaver, så jeg er sikker på, at der er nok til alle danskere med det behov. Det er mit indtryk fra besøg mange steder i verden – dog ikke filippinerne – at de bedst engelsk-talende har taget en del af deres uddannelse i England eller USA, og det er der da rigtigt mange, der har.

  Selv i et land som Indien, hvor det officielle sprog er engelsk, er der millioner, der slet ikke taler engelsk, og dem, der taler det, har ikke nødvendigvis et engelsk, som ikke vil blive bemærket som eksotisk af englændere og amerikanere. Hvor meget det så betyder, er en anden sag.
  Hvis det mere går på at producere nogle tekster med det rette indhold rent ord- og sætningsmæssigt, men uden nødvendigvis nogen menneskelig gejst, så er det vel helt OK.

  Min hovedpointe var vist også mest at pege på, at man måske får nemmest ved at finde folk med den tekniske kunnen, men det er åbenbart let nok også at finde gode skrivere, så det er jo dejligt.

 24. Mikael skriver

  Hej Søren,

  Jeg er helt enig i dine to ønsker. Jeg påpegede blot, at jeg var uenig i at der var “meget få”.

  I det store billede har du naturligvis ret i, at hvis der er 10 millioner der er gode til engelsk, men 1 milliard der er dårlige, så er det i den sammenhæng “få”. Det er dog stadig mere end rigeligt til, at vi ikke kommer til at mangle gode skribenter.

  Den lille erfaring jeg har med indere og ud fra hvad jeg har kunne læse omkring dem der har hyret dem, så har du ret omkring deres engelske. Selv ikke indere med mange års ophold i USA eller UK kan finde ud af godt engelsk.

  Hvis du udelukkende taler om Indien, så har du sikkert ret i, at de er bedre tekniske end sprogligt. Min erfaring siger mig blot, at der ikke kan drages parallel mellem de to landes befolkninger.

  mvh
  Mikael

 25. skriver

  Hej Mikael.

  Ja, jeg må nok indrømme, at jeg kom til at lægge mere vægt på hele outsourcing problematikken generelt frem for dit hovedbudskab, der gik på outsourcing til Filippinerne. – Nok lidt en effekt af de mange kommentarer, som din post afstedkom, så det ærgrer mig, at jeg således har fået givet tråden en drejning, jeg egentligt ikke stræbte bevidst efter. – Det er ikke sådan, når man bliver gammel og grå med dårlig hukommelse og ustabil koncentrationsevne 🙂

  Håber på den anden side, at min pointe trods alt kan sætte nogle ideer igang hos dine mange læsere af bloggen, Mikael.
  Bh
  Søren

 26. Mikael skriver

  Hej Søren,

  Alle dine input er meget værdsat og det gør ikke spor at hele dialogen tager en drejning. Jeg ville blot sikre mig, at vi talte om det samme. Det er kun rart når andre med erfaringer dele ud, så bliv endelig ved.

  Personligt har jeg ikke den store erfaring med teknisk outsourcing, men det bunder mere i manglende kompetencer til at kommunikere hvad jeg gerne vil have lavet, end at jeg ikke har et ønske om mange forskellige programmérbare ting. Det “vildeste” jeg har gjort er at få lavet et plugin via Elance 🙂

 27. Jacob skriver

  Hejsa Mikael.

  lækker side du har fået på benene her masser af nyttige info… bliver dog lidt forvirret over du outsourcer engelske artiker… da jeg fik indtryk af du kun lavede danske hjemmesider og lavede keyword research efter dansk søgning?

  Kender du til http://www.replacemyself.com/ ? Jeg kender en amerikaner der bruger det meget og han har lært sin “ansat” ikke kun artikel skrivning men også SEO… i form af Press Relases, Blog kommentarer, profil backlinks og mini nets osv… så det er vist rimelig meget på auto pilot for ham..

  hilsen
  Jacob

 28. Mikael skriver

  Hej Jacob og velkommen til.

  Jeg er ked af hvis du har fået indtrykket af at jeg kun laver danske sider. Det er nemlig helt forkert. Der er langt flere sider der er på engelsk end på dansk. Hvis du kun for nylig har opdaget bloggen, så er det nok derfor du troede det.

  Jeg har valgt at tale med om danske sider på det seneste da jeg har erfaret at mange er bange for at skrive på engelsk.

  Omkring Replacemyself, så kender jeg det udemærket (har tidligere haft adgang). Min ærlige mening er, at det er ALT for dyrt og jeg vil ikke anbefale nogen at bruge det. De ting man skal lære sine folk er så super simple, at det ikke kan betale sig at betale for det. Det er i hvert fald min holdning.

  Mvh
  Mikael

 29. Ole skriver

  Meget interessante betragtninger/erfaringer om outsourcing af artikelskrivning til Filippinerne. Jeg er bosiddende i Filippinerne og arbejder med outsourcing, og jeg kan bestemt nikke genkendende til mange af betragtningerne.

  Jeg har imidlertid følgende kommentarer:

  – Et lønniveau på 400-500 USD er en god løn for filippinere fra de mørkeste provinser og de mindre gode universiteter. Man får ikke folk fra landets top-universiteter til den slags penge. Således skal man tænke en del over, hvilket kreativt niveau/kompetenceniveau man har behov for i forhold til det tekstmateriale, som man ønsker at få skrevet.

  – Når man hyrer freelancere til 400-500 USD om måneden, så vil jeg mene, at man slet ikke behøver at være i tvivl om, at de laver andet arbejde ved siden af – mere vil jo som bekendt have mere.

  – Freelancere til 400-500 USD om måneden lyder umiddelbart rigtigt godt, men man skal dog være opmærksom på, at disse freelancere ikke har helbredsforsikringer og typisk ikke indbetaler til offentlige ordninger, og ej heller betaler de skat. Der kan være undtagelser, men jeg er ganske overbevist om, at jeg har ret i langt de fleste tilfælde.

 30. Mikael skriver

  Hej Ole,

  Tak for dine onsite input. Nu ved jeg ikke hvad du kalder “de mørkeste provinser”, men kan blot fortælle, at det absolut ikke er dårlig kvalitet man får for $500.

  Det kan sagtens være, at man ikke få nogen fra top universiteter, men til det formål jeg omtaler, ville det slet heller ikke give mening. Derudover skal man huske på, at et fint universitet ikke nødvendigvis siger noget som helst om evner 🙂

  Mht. din kommentar omkring at de naturligvis har andet arbejde ved siden af, så vil jeg da gerne høre nærmere om hvorfor du tror det. For det første vil jeg mene, at det må være meget svært at skære alle over en kam og dernæst er det også lidt af en udtalelse, da du så indirekte siger, at de lyder overfor dig som arbejdsgiver.

  Om de har helbredsforsikringer, betaler skat eller lignende, må efter min mening være deres egen hovedpine. 🙂

  mvh
  Mikael

 31. Ole skriver

  Hej Mikael,

  “De mørkeste provinser” er provinserne uden for hovedstadsområdet, hvor lønniveau og leveomkostninger generelt er lavere. Der er skam meget dejligt ude i de “mørke” provinser, men det er altså ikke der, at man finder de mest kompetente mennesker for at sige det uden omsvøb.

  Jeg er helt enig med dig i, at man ikke behøver folk fra de bedste universiteter, hvis man har opgaver, som kan klares af folk, der ikke kommer fra de bedste universiteter. Og jeg er ligeledes enig med dig i, at ikke alle studerende fra de bedste universiteter er lige gode, men der er dog bred enighed om, i den del af expatmiljøet, som jeg bevæger mig i, at man betydeligt sjældnere går galt i byen, hvis der står det rigtige universitet på CV’et. Det er trist, at det er sådan, men jeg betragter det som et fakta, at der er enorm forskel på kvaliteten af uddannelsesinstitutionerne i et land som Filippinerne.

  Jeg ved ikke, om det er så voldsom en udtalelse, at de naturligvis har andet arbejde ved siden af. Der er jo altid undtagelser, men det er et meget udbredt fænomen i Filippinerne, at folk har en “sideline”. Jeg har skam oplevet it-projektledere, som drev et vaskeri ved siden af osv. 🙂 De lyver dog ikke over for mig (altså MIG) som arbejdsgiver, eftersom jeg kører en ret åben politik i forhold til fænomenet “sideline”. Jeg er selvfølgelig ikke interesseret i at have medarbejdere, som driver konkurrerende virksomhed i fritiden, men det generer mig ikke voldsomt, hvis de bruger nogle fritidstimer på at tjene lidt ekstra inden for ikke-konkurrerende områder.

  I øvrigt kan din udtalelse “80 procent lyver” vel i noget højere grad karakteriseres som værende noget af en udtalelse 🙂 Ikke at jeg ikke kan følge dig, men jeg ville nok have skrevet 60-70 % lyver 🙂 og måske ville jeg have skrevet “omgås sandheden kreativt” frem for at bruge ordet “lyver” 🙂

  Tja, du kan selvfølgelig fint mene, at det må være deres hovedpine, om de har råd til helbredsforsikring, betaler skat osv. Når jeg benytter filippinske freelancere, så skal vi som virksomhed tilbageholde en “withholding tax”, så jeg sidder her lokalt og kan ikke købe ressourcer til samme pris som dig – måske jeg kan købe dem via dig 🙂

  Helbredsforsikringen er faktisk vigtig, når man sidder her som udenlandsk virksomhedsejer, for hvor hulen skal en filippinsk medarbejder ellers henvende sig, når de ikke har råd til en eller anden form for lægebehandling, og så er det rart at have sørget for en helbredsforsikring frem for at skulle frem med kontanter eller “dårlige” undskyldninger.

  Men i øvrigt synes jeg, at dine overvejelser er meget nyttige, og jeg kan som nævnt nikke genkendende til det meste. Jeg fik blot lyst til at supplere med et par betragtninger, og så kan folk jo vælge at reflektere over dem eller lade være. Min vigtigste pointe er i virkeligheden nok, at når man outsourcer, så skal man vælge en leverandør, der passer til opgaven, og herudover synes jeg simpelthen, at det ikke er korrekt, at 400-500 USD er en god løn i Filippinerne. Det er en god løn for nogle folk i nogle provinser, men betaler man f.eks. 500 USD om måneden, så synes jeg ikke, at man helt kan tænke, at nu har man godt nok fyldt filippinerens lommer til bristepunktet 🙂

  Bedste hilsner

  Ole

 32. Mikael skriver

  Hej Ole, fair nok. Min udtalelse om at 80% lyver er også at generalisere. Jeg kan kun tale ud fra min erfaring og det samme gør du jo naturligvis.

  Mht. “kvalitet” så er den jo også svær at diskutere. For noget som jeg måske synes er godt, kan du synes er dårligt og omvendt. I bund og grund handler det vel om, at man er tilfreds med det arbejder der bliver udført og den pris man betaler. På den måde er Filippinerne jo ikke anderledes end herhjemme.

  Det jeg bruger mine freelancere til kræver ikke at de har hverken en kandidat eller en master i noget og om de har gået på et universitet eller ej er også underordnet. For mig er det vigtigt at de kan udføre det arbejde jeg sætter dem til og gør det tilfredsstillende.

  Jeg har valgt, at mine freelancere ikke må lave andet ved siden af, da jeg ellers ser en tendens til at de leverer dårligere arbejde. De er ikke ansat på timebasis men på projektbasis og derved påvirkes kvaliteten hvis de skal videre til deres job nummer 2 og derfor skynder sig at blive færdig med det de laver for mig. Derudover mener jeg også, at de bliver bedre medarbejdere af, at de også holder fri indimellem.

  Om de lyver eller ej skal jeg ikke kunne sige, men jeg stoler på at de taler sandt indtil andet er bevist. Opdager jeg at de ikke har talt sandt, så stopper de med dags varsel.

  Det rare ved en freelancer i forhold til en medarbejder er netop de ting du beskriver. Omvendt har du folk face to face, hvilket ikke er en luksus jeg har 🙂

  Om en helbredsforsikring er vigtig eller ej vil naturligvis afhænge af hvor vigtig den enkelte medarbejder er for dig. Det er klart, at en nøglemedarbejder ikke bare må blive syg og dermed ikke være i stand til at udføre sit arbejde. Jeg er i den heldige situation, at jeg ikke har nogle nøglemedarbejdere og skulle en eller flere ikke kunne arbejde, så er der ingen skade sket.

  Vi kan vel konkludere, at vi er rimelig enige, men at nogle opgaver og medarbejdere fra nogle områder og universiteter ikke kan betales med $500.

  Omvendt findes der også mange områder og mange medarbejdere med gode evner til at hjælpe i en online forretning som vil være MEGET tilfredse med at have en hjemmearbejdsplads hvor de får $500 i løn.

  Alt er relativt og er helt enig i, at man naturligvis skal have øje for den nuance. Så tak for indsparket og den alternative vinkel. Mine indlæg kan desværre oftes kun se tingene fra min egen situation 🙂

  mvh
  Mikael

 33. skriver

  Hej Mikael

  Kunne man lokke dig til på et tidspunkt at poste en af de artikler, som dine skribenter skriver. Enten på din blog, Amino eller et andet sted så det er muligt at se kvaliteten af sådan en artikel? Eller har du evt. en link til et sted man kan læse en artikel af sammen standard, som det du får skrevet?

  Jeg er meget interesseret i at se hvad de kan, de kære Filippinere.

 34. Mikael skriver

  Hej Dennis,

  Det skal jeg have i baghovedet. Der er et par problemstillinger i det. For det første kan jeg ikke bruge en artikel som ligger på et af mine sites, da jeg ikke deler dem offentligt. Så derfor skal det være en artikel som jeg så ikke bruger til andre formål.

  Derudover, så mener jeg ikke at du kan bruge det til ret meget da den/de forfattere du evt. selv finder, kan være både markant bedre og markant dårligere. Så hvad mine kan eller ikke kan, giver dig ingen nyttig information.

  Kan du se hvad jeg mener?

  Mvh
  Mikael

 35. skriver

  Jeg kan sagtens se hvad du mener, men det var måske mere at se hvad man kunne være heldig at finde en der kunne. Altså en form for rette snor, da jeg slet ikke har nogen idé om hvad kvaliteten er.

 36. Thomas skriver

  Interessant artikel Mikael. Jeg bor på Filippinerne ganske som Ole der kommenterede tidligerer på artiklen.
  Mange af de betragtninger som Ole bringer frem er ganske rigtige. Du kan altid være sikker på at en Filippiner har gang i noget på sidelinien. De lever alle med drømmen om at kunne tjene gode penge på deres egen lille forretning. Ganske som Ole har sagt, så skal man ikke bilde sigselv ind at 500 USD (ca. 21.500 PHP) er noget de falder på halen over.
  At du mener at det er deres eget problem med helbredsforsikring. Viser jo med al tydelighed at du blot anser dem for en maskine der skal producer og så ellers tie stille. Den skal du så vende om og forstå at den lokale Filipiner i den sammenhæng anser dig for en pengemaskine der kan holde dem fyldende indtil at de finder noget bedre eller at deres egen forretning begynder at give penge. Der er ingen loyalitets følelses overhovedet. Skal man have gode loyale medarbejder på Filipinerne, så er det ting som helbredsforsikring, betale studie for familie medlemmer og andre sociale ting, som virkelig tæller. Her er det vigtigt som dansker der ikke kender til forholdene på Filipinerne at vide at disse ting, bliver der ikke taget hånd om fra statens side.
  Til sidst vil jeg da tilskynde dansker som overvejer at outsourcing til at bruge Filipinerne frem for Indien. I min erfaring er deres engelsk generelt bedre end i Indien og de forstår sig bedre på vestlige normer.

  God vind til alle derude.
  -Thomas

 37. Mikael skriver

  @Lauge, det burde virke nu. Sorry. 🙂

  @Thomas, tak for dit input også. Det er interessant at høre, at både du og Thomas oplever noget der er så forskelligt fra hvad jeg og mange andre oplever, men det viser jo blot hvor forskelligt noget kan være. Jeg er ikke et sekund i tvivl om at både I og jeg har ret, men at vi hver især blot har et meget lille statistisk grundlag at udtale os udfra.

  Mvh
  Mikael

 38. Mads Nygaard Pedersen skriver

  Interessant artikel Mikael som jeg er faldet over lidt i 11 time – fordi jeg først nu går med overvejelser i retning af Filippinerne – men det skal ikke afholde mig for at takke for vidensdelingen! 🙂

  Har selv i en del år outsourcet til indien – men der kan jeg kun tilslutte mig at Indere har sproglige problemer som gør at jeg end ikke ville overveje dem til tekster. Hvis dette skulle være formålet tror jeg omkosteringerne ville gøre det urentabelt. Til programmeringsopgaver o.lign. kan det fungere – men selvom man finder en god programmør er det et kulturskel der kan være svært at bygge bro over.

  Indere har i reglen en sales manager der pitcher nye kunder. Hans engelsk kan være fint – men noget helt andet er så projektlederens eller programmørens sprog. Desuden opleves der ofte udfald pga indernes mildst sagt ringe infrastruktur.

  Den største forhindring er imidlertid ikke ting som teknisk kompetance eller sprog – det er at Indere ofte har en faglig stolthed der overskygger projektets mål. De har ofte rigtig svært med at takle selv meget udførlig og konstruktiv feedback. Selvom en opgave f.eks. er specificeret meget klart skriftligt up front – så skal man ikke blive overrasket over at der svares i øst selvom man spørger i vest (og her tænker jeg ikke i breddegrader).

  Iøvrigt – Ift. Google panda update er linkjuice fra artikelkataloger jo blevet kraftigt revideret – som jeg læser feedback til artiklen bruger du din forfatter outsourcing på dette primært. Lige et par spg. i den forbindelse:

  1) Formoder du har oplevet en vis impact på dine sider i den forbindelse ift. SE rangeringer og traffik – og dermed omsætning?

  2) Har du haft et strategisk modtræk – og er evt. skade ved at være genoprettet? For mig minder pandaupdaten som jeg har hørt den omtalt som et tæppe der er blevet fejet væk under mange affiliates…

  Ellers tak for en spændende blog. Jeg kaster mig nu selv over emnet efter en del år i branchen fortrinsvis indenfor design og seo. Håber vi kan være til fælles nytte når jeg har fået lidt mere hår på brystet 🙂

 39. Mikael skriver

  Hej Mads,

  Tak for din kommentar. Mht. Pandaen, så er der mange holdninger og meninger til hvem, hvad, hvornår og hvorfor, men ingen anden en Google ved præcis hvad den indeholder. Nogle af mine sites har mærket Pandaen (både positivt og negativt), så det er svært at sige noget konkret.

  På samme måde er er det svært at kommentere på “genopretning”, da så mange ting er ændret med Panda opdateringen. F.eks. er konkurrencebilledet også ændret markant.

  Det jeg mener er vigtigt, både i forhold til outsourcing og alt andet, er at sørge for at bringe værdi til sine læsere. Så længe at du arbejder med dine sites for at give læserne det bedste du kan og kun sekundært for at tjene penge, så mener jeg, at du følger en holdbar langsigtet strategi. Uanset hvad Google finder på.

  Mvh
  Mikael

 40. Mads Nygaard Pedersen skriver

  Okay – tak for respons. Rart at høre at Panda umiddelbart ikke har spillet negativt ind på dine sider…

  Min nysgerrighed var ift. at det lød som om hovedparten af din outsourcing hidtil havde været målrettet artikelskrivning til diverse artikelkataloger – og om den fortsat er det efter Panda.

  Hvis artikelkataloger ikke længere har den indflydelse som de havde før panda så kunne det være du havde flyttet fokus for i stedet at satse på en anden type linkopbygning med bedre roi… og dermed måske også outsourcede på en anden måde end som førhen. Men det er så ikke tilfældet hvis jeg forstår dig ret… 🙂

  Er sikker på at du har ret i det omkring at ens sider skal bringe værdi. Jeg ser sådan på at hvis man laver en side man selv ville være glad for at besøge og følge så er man nået meget langt…

 41. Mikael skriver

  Hej Mads,

  Jeg mener ikke, at man entydigt kan sige om artikeldatabaser vægter dårligere efter Panda opdateringen. I det hele taget er det ikke min opfattelse, at det er linkprofiler som Pandaen har ramt, men i langt højere grad indhold på websitet. Så min markedsføringsstrategi har ikke ændret sig væsentligt. Min fokus på kvalitet er derimod hævet yderligere.

  Mht. outsourcing og hvad folk laver for dig, så er det jo mennesker selvom de bor i Filippinerne. Så de kan jo hjælpe med mange forskellige ting og jeg skifter da også jævntligt rundt mellem hvad de laver for mig. Meget afhænger jo også af deres evner.

 42. skriver

  Hvis man hyrer en freelancer, hvad enten denne er dansk, filippiner eller svensk, så er det vel personens eget problem at tegne forsikring.

  Dog, efter thailandsk lov (jeg bor i Thailand og ikke i Filippinerne), så vil en freelancer hurtigt blevet betragtet som fastansat jf. arbejdsloven. Men når man er ansat fra udlandet, så har det ingen retlig virkning.

  Det er ikke arbejdsgiver, som skal betale skat, ej eller withhold tax (i al fald i Thailand), men det skal trækkes fra lønnen og indbetales på dennes vegne (altså ligesom det ikke er arbejdsgiver i Danmark, som betaler skat af sine medarbejderes løn). Jeg kan ikke tro, at det er anderledes i Filippinerne.

  Derved er den eneste reelle ekstraomkostning, i Thailand, hvis man fastansatter en person (udover afskedelser o. lign.) 5 % i social security, men max 750 baht (25 US).

  Jeg kan derved ikke se noget umoralsk i at outsouce til freelancers på Filippinerne, og da man jo ikke kan sidde i Danmark og betale skat eller social security i Filippinerne, så giver det sig selv, og derved må pågældende freelancer selv ordne dette.

  Freelanceren kender jo betingelserne på forhånd.

  Hilsen, Robert

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Send en mail til mig, når der kommer nye kommentarer.