Split test er også for affiliate marketeers

Jeg vil starte med at sige, at jeg er en total grønskolling til affiliate marketing. Men efter at have læst utallige indlæg her på Antphilosophy tænkte jeg for ca. et år siden – “jeg skal dælme også give det et go” – og derfor oprettede jeg Wii-blog som et lille eksperiment.

Som sagt er jeg ikke nogen sværvægter til affiliate marketing, men jeg kan godt spise kirsebær med de store drenge, når det gælder split tests. Og man skal jo spille med de kort, man har på hånden, så jeg satte en split-test op. Siden vi skal se på (og vil godt advare om at det grafiske ikke er noget kønt syn) er min side med wii remote. På siden skriver jeg et par ord om Wii remoten og så har jeg lavet en pris-oversigt, så folk kan se, hvor de kan få den billigst (det kan de sjovt nok der, hvor jeg har en affiliate-aftale ;o) ).

Efter at have lavet denne pris-oversigt tænkte jeg, at jeg måske kunne tweake den lidt til at hive flere kliks ud af folk, så jeg opsatte en hurtig split-test. Den oprindelige version af min tabel så således ud:

Oprindelig oversigt

Og den split-testede jeg så op imod to større tabeller. Den ene med større tekst. Den kan du se her:

Større tekst

Og den anden med en decideret købs-knap som du kan se her

Tabel med køb-knap

Resultatet

Foreligger desværre endnu ikke, men som du kan se af rapporten herunder, så er der en tendens til, at tabellen med den større tekst (den orange graf) gør det bedre end begge de to andre. P.t. er tendensen en 20% stigning og det er jo ganske pænt taget i betragtning at det tager 15-20 minutter at sætte sådan en test op.

Som tommelfingerregel siger man, at det kræver 100 konverteringer (altså klik i det her tilfælde) pr. variant – før man finder en “vinder”. Men man kan sagtens stå i den situation at alle tre links er lige gode – og så vil man aldrig finde en vinder. Som du kan se herunder, har jeg kun opnået 74 konverteringer ialt, så der er er et stykke vej til den endelige vinder er fundet. Når det sker, skal jeg nok opdatere resultatet.

Foreløbigt resultat af split testen

Disclaimer

Jeg er helt med på at jeg med en pænere køb-knap måske ville få et bedre resultat med den – og jeg har også eksperimenteret med en anden køb-knap (du kan se den på siden med Fifa 11). Indlægget her tjener til at opfordre jer affiliate-marketeers til at split-teste jeres sider med mange besøgende.

Hvordan gør man?

Der er naturligvis flere måder, men personligt har jeg en kærlighed for det gratis værktøj Google Website Optimizer. Desværre giver værktøjet dig ikke mulighed for at måle på “udgående links” out-of-the-box, så der skal lige hackes lidt. (Værktøjet Visual Website Optimizer giver mulighed for at teste klik på links out-of-the-box, til gengæld koster det også lidt basseører).

Skal du følge min “opsætning”, så skal du gøre følgende:

 1. Opret et multivariant eksperiment i Google Website Optimizer
 2. Som “mål” angiver du bare en blank html-side, du har uploadet på dit domæne og som du kalder “dummy.html” eller noget lignende. (Det er udelukkende for at give Google Webiste Optimizer en URL, den kan kontrollere din kode på – vi sletter den, når eksperimentet er oprettet).
 3. Følg opsætningsvejledningen i Google Website Optimizer og lav det antal varianter, du vil have.
 4. Nu skal der lidt JavaScript ind på siden. Først skal du have denne kode ind på siden (bemærk den skal placeres før dit link så det vil være oplagt at smide den mellem dine head-tags)
  <script type="text/javascript">
  function doGoal(that) {
   try {
    var pageTracker=_gat._getTracker("UA-XXXXXXX-1");
    pageTracker._trackPageview("/XXXXXXXXXX/goal");
    setTimeout('document.location = "' + that.href + '"', 100)
   }catch(err){}
  }
  </script>
  
  
 5. Der hvor der står UA-XXXXXXX-1 skal du indsætte din egen UA-kode fra Google Website Optimizer (står i den kode, du får, som skal indsættes på din goal-side – altså den vi kalder dummy.html).
 6. Der hvor der står /XXXXXXXXXX/goal skal du indsætte det tilsvarende tal, som du får i den selvsamme kode, som du får til at indsætte på goal-siden
 7. Dernæst skal du tilføje lidt JavaScript til det link, som du vil spore som et mål (altså dét, der får folk til at gå til dine affiliate-sider). Alt du skal tilføje er dette onclick=’doGoal(this);return false;’. Derved kommer linket til at se således ud <a href=”link-til-affiliate-side.htm” onclick=’doGoal(this);return false;’>
 8. Når dit eksperiment er oprettet og kører, så kan du bare slette dummy.html igen.

Og værsgo’ – nu skal du bare sætte dig tilbage og vente. (Tricket her har jeg lært på siden GWOtricks.com som har nogle lækre tips til Google Website Optimizer).

Screencast af split test

Update: Her er så den video I ønskede jer:
Klik her for at se video

Kommentarer

 1. skriver

  Hej Morten. Og tak for et super godt indlæg!

  Jeg tester alt for lidt på mine affiliateprojekter, og nu skal der altså snart rykkes på den front! 🙂

  Er fra gamle dage ret nervøs for hvad GWO evt kan gøre ved mine rankings – det der med forskellige urls og skiftende indhold. Kunne du kommentere lidt på det og skære det ud i pap for sådan en som mig hvordan det virker?

  Og så ville jeg super gerne se en lille skærmvideo af hvordan du step by step sætter alt det op du nævner i dette indlæg. Inkl opsætningen i GWO.

  Måske er der basis for et par ekstra blogindlæg?

  Mvh Anders

 2. skriver

  Super artikel, og ligesom Anders, kunne jeg også godt tænke mig at se noget mere uddybende 🙂
  Det javascript du har brugt, virker det også med den “nye” sporingskode og hvis ikke, hvordan ville den i så fald se ud?

 3. skriver

  Hej Anders.
  Tak for det – denne blog er jo spækket med super gode indlæg.

  Alle tester alt for lidt, Saugstrup (mig selv inklusive). Men skidt nu med det – lad os komme i gang, der er tit mange gysser at hente. Så du har den rigtige ånd.

  Nu til dine spørgsmål. Der er mange der er bange for ting fra gamle dage. Sorte katte over vejen og sådan. Google har selv meldt ud, at GWO ikke gør en skid ved dine rankings – og de ser endda bort fra det eventuelle duplicate content der måtte opstå i forbindelse med en split-test (det gør Bing, Yahoo! m.m. jo så ikke – så henter du megen trafik derfra er din nervøsitet begrundet).

  Dog skal det siges at du jo tilføjer en 8-12 linjer kode og at din side dermed bliver en lille my langsommere end normalt – men på en standard WordPress side er det jo ingenting 😉
  Men er man i et yderst konkurrencepræget marked hvor hver linje kode tæller, så kan det jo godt få betydning for, at du ryger en plads ned. Men det vil jeg mene du er meget bedre til at vurdere end mig. Men altså – det der med at GWO påvirker placeringerne er gammel SEO-overtro. Det du kan risikere, det påvirker, er bundlinjen 😉

  Jeg skal gerne lave en skærmvideo, hvor jeg sætter det op. Synes da bare, at vi smider den herunder – det kan vist ikke bære et blogindlæg i sig selv.

 4. skriver

  Hej Morten

  Dejligt med endnu en opsang om at splitteste. Det er utrolig, at jeg kender dig, men ikke selv splittester, når du altid kommer med gode og letforstålige råd om hvordan man gør.

  Så nu lover jeg at lave en splittest inden vi ses næste gang 🙂

  /Dennis

  Ps. Jeg er enig med Anders i, at det kunne være super med skærmvideo.

 5. skriver

  Tak for det. I skal jo vide at jeg får så lidt trafik på Wii-blog (og specielt den specifikke side), at test i sig selv ikke er så relevant, men jer der modtager mange flere besøgende dagligt bør bestemt sætte nogle tests op. Jeg gjorde det mest for sjov – og for at se om jeg kunne få lidt mere ud af mit patetiske besøgstal.

  @Oxkjær metoden virker også med den nye sporingskode. Den nye sporingskode er kun Analytics. Google Website Optimizer har endnu ikke ændret sin sporingskode, så der er ingen undskyldning for at komme i gang 😉

 6. skriver

  Cool trick Morten.. Jeg låner den lige til en af mine sider 😉

  Lidt off-topic; Ved du om det er muligt at teste købs-knap, på tværs af hjemmesiden, med Visual Website Optimizer? Jeg har ikke rodet med det forfærdelig længe og kan umiddelbart kun splittetste en enkelt side af gangen..

  Hvis det ikke er muligt med VWO, så tror jeg desværre jeg skal tilbage til GWO.

 7. Mikael skriver

  Hej Morten,

  Tak for det spændende indlæg.

  Jeg kan ikke lade være med at tænke om det kan bruges til Adsense. Umiddelbart (da du skriver at du har brug for et udgående link), så tvivler jeg på at det er muligt, men måske du ved noget om det?

  Mvh
  Mikael

 8. skriver

  Du låner bare, Frederik. Det er derfor det er lagt her på bloggen 😉 Man kan sagtens lave test på tværs af hele siden med Visual Website Optimizer. Faktisk får man mange, mange flere muligheder med Visual Website Optimizer, så klø du bare på.

  @Oxkjær dit spørgsmål er relevant nok. Google Analytics og Google Website Optimizer deler lidt cookies og så’n – så kan godt forstå du undrer dig. Det gjorde jeg også – men jeg har lavet test og det virker (så stadig ingen undskylding 😉 )

 9. Mikael skriver

  @Morten, ja Jacobs indlæg virker fint til den slags. Kan bare ikke forstå, at Google ikke har set det som en væsentlig del at kunne teste deres egen Adsense med GWO.

 10. skriver

  Mit gæt er at det kommer, Mikael.
  Indtil da kan du lave A/B tests på dine AdSense sider og er de linket op med din Google Analytics, så kan du jo se i kroner og ører, hvilken af dine sider, der gør det bedst. Men sidst jeg checkede, der kunne man kun have én AdSense-konto linket til én Analyticskonto (og de fleste af os har jo mere end en enkelt AdSense-konto).

 11. Mikael skriver

  I mine A/B tests bruger jeg channels. Det synes jeg giver det mest præcise billede og jeg blander det derfor ikke sammen med GA (synes i øvrigt ikke altid at GA stemmer overens med min Adsense konto).

 12. skriver

  Jamen det er også en fin mulighed – det var blot, hvis man ville have GWO til at håndtere split-testing delen. Ulempen ved Jakobs indlæg er jo netop, at du kommer ind på side 1 og ser en blå annonce, så bladrer du videre til side 2 og ser en hvid annonce og klikker på den. Havde man brugt GWO til at håndtere det, så ville du kun se blå annoncer – og din nabo ville så se hvide annoncer. Det vil gi’ et lidt mere retvisende billede. (Men hey – med lidt cookie-trylleri kan man sagtens lave Jakobs indlæg om til det).

 13. Mikael skriver

  Ja så er det pludselig at du kommer ud i noget hvor jeg ikke kan bunde. Kan godt høre, at der er masser af indhold til 10 indlæg mere 🙂

 14. skriver

  Som sædvanligt fra Mortens side: Indlæg med direkte påvirkning af egen dårlige samvittighed. Skam dig – og tak!

  Og ja – GWO synes ikke længere at have nogen negativ effekt på SEO.

 15. skriver

  @Anders & Morten vedr. SEO-delene.
  Jeg har begrænset GWO & VWO-kendskab, men det er noget javascript-snask, der redirecter brugere til alternativerne, mens den oprindelige version ligger på en ikke-redirected version, som jeg forstår det.
  Det betyder, at Googlebot og co. med al sandsynlighed ikke kommer forbi de alternative versioner, med mindre test-URL’erne får links udefra.

  Skal man gå med livrem og seler, kan man måske lægge de her ekstra versioner i en folder, som man excluder med robots.txt eller smække en meta robots noindex på og så ellers sørge for at 301 test-url’erne, når testen er overstået.

 16. skriver

  @Rosenstand – min egen samvittighed er sort som tjære over at jeg ikke får sat flere split tests igang. Nu kan jeg jo passende få sat en op, når jeg skal lave ovenfor nævnte screencast.

  @Frank Hellerup – Det er rigtigt, at det er JavaScript-redirect, men det hænder jo at folk linker til det – eller at Google Toolbar sladrer til Googlebot og før man får set sig om er siden indexeret. Det er dog ingen skade til – Google har i hvert fald meldt ud, at det ikke ses som DC så længe der køres split test (og der er p.t. ingen tidsbegrænsning på).

 17. skriver

  Tusind tak for den tilføjede skærmvideo, Morten. Den er lige hvad jeg havde brug for! Nu er jeg klar til at komme i gang!

  Hvor ser jeg hvilke urls som skal noindexes og senere 301es?

 18. skriver

  Selvfølgelig Anders. Vil man ha’ besøgende er man nødt til at levere, hvad de efterspørger 😉

  Hvis du laver et multivariant eksperiment, som jeg gør i videoen, så skal der ikke noindexes eller 301 redirectes senere. Laver du derimod et A/B eksperiment, så skal du sætte noindex på alle andre end din original (det gider jeg nu ikke gøre – men er du paranoid er det fint nok). Til gengæld skal du lave en 301 redirect på de andre, når dit eksperiment er færdigt og du har valgt en vinder. Alle “taber-siderne” skal redirectes til din vinder.

 19. Lasse Kjær skriver

  Rigtig god gennemang og speciel stor ros for videoen. Nu er alle mine undskyldninger officielt ugyldige 🙂

 20. skriver

  Ah, så man undgår helt eventuelle småkomplikationer ift SEO ved at køre multivariant tests. Det var ikke så lidt smart.

  Jeg kan ikke takke nok. Har lært en masse og har fået et spark til at komme i gang.

  Hvad bliver emnet for din næste gæstepost her? 🙂

 21. skriver

  Ja Lasse – kom så i gang.

  Jeg har ikke aftalt noget mht yderligere gæsteposter, Anders. Som jeg indleder med at sige, så har jeg virkeligt ikke ret meget at byde på mht AdSense og affiliate, så udover det her emne vil jeg nok bare trække niveauet ned, hvis jeg skrev mere her. Indtil videre vil jeg nøjes med at nyde indholdet her på bloggen og lade andre komme til med gæsteindlæg. Hvad med dig selv?

 22. skriver

  Fair nok selv om du nok undervurderer dine evner kraftigt.

  Jeg selv har vist for travlt med at gøre det til at skrive om det for tiden, men det kan jo ændre sig.

 23. skriver

  Hej Morten,

  Nu ved jeg at det er et gammelt indlæg, men det ændrer ikke på at jeg først er faldet over det nu.

  Jeg driver selv en række affiliate sider, som jeg faktisk er begyndt at leve ret godt af. Men jeg har endnu aldrig kørt en A/B test. Dit indlæg her på siden har netop givet mig blod på tanden til at få det afprøvet – så mange tak for det 🙂

 24. skriver

  Hej Tobias.
  Ja nu får jeg også svaret ret sent… Jeg er glad for at indlægget kunne virke som motivator for din lyst til at komme i gang med split-tests. Der er også guld for folk i affiliate-branchen

 25. Charly Olsen skriver

  Det er stadig et rigtigt godt emne, men jeg synes det ville være fedt med en “brush up” af artiklen. Fx findes Google Website Optimizer ikke mere, men er blevet en del af Google Analytics

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Send en mail til mig, når der kommer nye kommentarer.