I 1985 så .com domænet dagens lys, og siden da er der kun blevet introduceret 21 andre top level domæner (TLDer) – indtil nu. Fra november 2013 og to år frem kommer vi til at se over tusinde nye TLDer, hvor du har adgang til 617 af dem. Det er alt fra .guru, .xyz og .wtf til community domæner som .ski, .yoga og .gay og geografiske domæner som .paris, .ruhr og .kiwi (kan selvfølgelig også være til et frugtsite!).
2014 er first mover året for dem, som vil investere i domæner. Man kan købe billigt, og udvalget er bredt. I denne artikel vil jeg derfor prøve at give dig et overblik til at finde domæner, som du bør investere i både m.h.t. videresalg men også til dine fremtidige sites.
1.930 TLD ansøgninger
ICANN (the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) åbnede op i 2005 op for at liberalisere TLD markedet, og efter mange års tovtrækkeri offentliggjorde de 13. juni 2012 de 1.930 ansøgninger, som de havde modtaget.
ICANN havde selv regnet med et par hundrede, da de havde gjort det besværligt at ansøge: prisen for en ansøgning var sat til USD 185.000, papirarbejdet var komplekst, og der var en kortfristet deadline.
Men det skræmte altså ikke ansøgerne. Vi er derfor havnet i et sandt virvar af TLDer, hvor virksomheder skal finde ud af, hvordan de beskytter deres brands, domæneinvestorer skal finde guld, og nye websites har valg på alle hylder.
De fire succeskriterier
Inden jeg beskriver de forskellige nye TLDer, vil jeg lige dele mine tanker omkring, hvad er godt domæne er. I min verden er der fire succeskriterier, som skal være opfyldt for at et TLD er værd at investere i. Der findes selvfølgelig masser af undtagelser, men følg disse råd, og du er godt på vej:
1) Domænet skal kunne siges i en radioreklame. Det skal kort sagt være mundret.
2) Domænet skal give mérværdi. Det skal udfylde et hul i markedet, hvor der ikke er et oplagt alternativ.
3) Der skal være en stærk organisation og vision bag det pågældende TLD. Nogle registries er et one man band, mens andre er store organisationer, som har en stærk opbakning finansielt og mandskabsmæssigt.
4) Der skal være en klart defineret målgruppe som er digital eller på vej til at blive det.
Hvilke TLDer
Istedet for at remse alle op så kan du finde alle ansøgninger på ICANNs hjemmeside.
Denne infografik viser, hvornår de nye TLDer bliver lanceret. Desuden har 101 Domain også lavet en udførlig liste.
Jeg har givet hver kategori nedenfor stjerner fra 1 (laveste) til 5 (højeste), alt efter hvor gode investeringsmuligheder der er. :
A. Geografiske navne *****: 45 byer ansøgte om deres eget TLD såsom .paris, .miami og .budapest. Desuden var der ansøgninger fra regionale områder som .corsica og .ruhr og hele verdensdele (.africa). Internetbrugere er idag vant til ccTLDer (country code TLDer som .dk, .de, .it etc.) og andre geo TLDer (.asia, .eu, .cat), hvilket er en vigtig hurdle at slippe for. En af de få officielle markedsundersøgelser om de nye TLDer, blev lavet af folkene bag .berlin. Den viste, at .berlin domæner ved var mere logiske at bruge end .de, .com eller andre endelser, når man søgte efter en lokal service.
De her domæner giver nye forretningsmuligheder. Man kan f.eks. lave lokale directories. Hotels.berlin, lawyers.london og restaurants.paris vil være stærke, fokuserede nicher, hvor domænet er den perfekte vejviser. Så tænk over succesfulde lokale services og find de bedste domæner til at brande denne service. Der er ingen tvivl om at Google vil se disse TLD’er som geografiske, hvilket kan have relevans i lokal ranking.
Mine favoritter: .berlin, .paris, .london, .africa
B. Samfundsgrupper **: Dette er domæner som definerer en gruppe ud fra hobby, subkultur, navn, privatliv o.s.v. Eksempler er .gay, .kim (Kim er Asiens svar på Jensen), .tattoo eller .fan. Det er en meget bred gruppe af TLDer, hvor mange spås at gå til grunde. For denne kategori er det specielt vigtigt at vide hvem der står bag det nævnte TLD og kende deres vision for det pågældende TLD.
Mine favoritter: .sex
C. Brancher *: .accountants, .plumbing og .contractors er eksempler på dette. Rigtigt mange af disse er ikke særligt mundrette, hvilket er en barriere. Ved tidligere lanceringer som .travel eller .museum var det specielt en af grundene til, at de ikke blev særligt populære. Hvis du allerede har et site som bejler til en af disse grupper, så skal du selvfølgelig overveje et sådant TLD, men jeg ville ikke investere i det med henblik på videresalg.
Mine favoritter: .marketing,
D. Services / Produkter ***: .tickets, .domains og .diamonds passer ind i denne kategori. Virksomheder er notorisk langsomme til at forstå værdien af keyword domæner, så man kan helt sikkert finde nogle spændende domæner.
Denne kategori dækker også over TLD’er som kan bruges til kampagner såsom .christmas, .play, .gratis, og .now.
Mine favoritter: .casino, .golf, .law, .diet, .hotel, .loan
E. Brands ****: Flere hundrede nye TLDer er de såkaldte dot brands. Alle dot brands er lukkede TLDer, som kun kan bruges af den pågældende virksomhed. Eksempler på dette er .nike eller .ibm.
For højprofilerede brands som ikke fik registreret deres dot brand vil vi se en bunke juridiske sager, hvor de prøver at få deres retsmæssige domæner tilbage fra opportunistiske cybersquattere (domænepirater).
Brands har fået flere juridiske værktøjer nu for at stoppe dette, men der er ingen tvivl om, at det stadig er lettere for dem at købe domænet tilbage end at gå gennem det juridiske apparat.
Det er en ret shady investeringsmulighed, som jeg selvfølgelig ikke vil anbefale, men det er selvfølgelig op til dig. De store konsulenthuse anbefaler, at brands laver en prioritetsliste og registrerer deres brand for de 40-50 vigtigste TLDer.
Det betyder så, at der er 550 andre endelser, som man kan investere i. Eksempler på brands som også er generiske søgeord – og derfor gør det svært at anklage dig for krænkelse af deres varemærke – er Apple og Windows. Hvis du laver noget research, er der helt sikkert andre, som kunne være rigtigt interessante.
F. Generiske navne ***: .blog, .shop, .now, .menu, .app og .gratis er eksempler på dette. Det er alle meget brede TLDer, men det betyder så også, at de ikke tilføjer mérværdi, og man kan hurtigt blive forvirret over forskellen på .web, .online, .onl, .click, .search, .site etc. Der vil helt klart være potentiale i at investere i nogle af disse domæner.
Mine favoritter: .app, .wiki, .news, .vip, .blog, .live, .club
G. Sjove navne *: Denne kategori måtte med. Her kan du få .wow, .wtf eller .xyz. En del af disse TLDer bliver lanceret af Google, og det forventes at de gives gratis væk i forbindelse med deres services. Det er TLDer som selvfølgelig kan huskes, og bringer et lille smil på læben, men er de mere end det?
Mine favoritter: .guru, .ninja
H. Ikke engelske navne ***:
Ikke engelske navne er TLDer på andre latinske sprog og med andre alfabeter. I 2010 kom det første ccTLD som IDN (Internazionalized domain names – ikke latinsk)
som er .ru på kyrillisk. Det blev en kæmpe succes med mere end 1 million registrerede domæner det første år. Det allerførste nye TLD, som blev lanceret, var (web på arabisk):
Indtil nu har det været en dundrende fiasko med meget få sunrise registreringer. Jeg har svært ved at vurdere, hvilke IDN domæner som bliver et hit, men en vigtig faktor er, at man har en gruppe, som er klar til at omfavne det nye TLD. .Uno bliver det første TLD på spansk til at servicere Spanien og hele det sydamerikanske marked. De har fået GoDaddy som partner, hvilket betyder at TLD’et vil blive markedsført massivt.
Mine favoritter: .uno, (Spil på kinesisk – se herunder)
Dette var en gennemgang af de forskellige kategorier. Jeg håber, at det har sat nogle tanker igang om mulighederne.
Strategi: Branding eller Keyword domæner?
Jeg synes, at det er vigtigt at tænke over, om man skal gå efter domæner, som er oplagte brand navne eller generiske søgeord. EMD (Exact match domain) var engang en betydelig faktor for at få en hjemmeside til at ranke.
Google har skruet kraftigt ned for denne algoritme, og med så mange nye TLDer vil det nok blive en endnu mindre faktor. I de domæneblogs jeg følger med i, er det tydeligt, at generiske keywords er i langt lavere kurs idag end tidligere.
Med et .com domæne kunne man tidligere “eje” en hel industri. Der er en grund til at sex.com blev handlet for USD 15 millioner. Med de nye TLDer vil der være så bredt et sortiment, at det er umuligt.
Man må i stedet for have en fokuseret målsætning om at eje en niche (eller en niche i en niche) istedet. Med yoga.com kunne man lave et go to site for alle yogaentusiaster. Med .yoga er der nu et utal af muligheder for en bruger. Man kunne f.eks. dominere nichen “yogacentre i Berlin” ved at registrere yoga.berlin og berlin.yoga.
M.h.t. brand domæner så kan du overveje hvilke trends der er indenfor navne. Over de sidste fem år har vi set en bølge af -fy brands, spotify, storify, shopify o.s.v. Idag ville storify.book eller spotify.music være oplagte brands. Så hvad er den næste bølge af smarte brand navne? Mit sidste råd omkring brands er, at man ikke går helt galt i byen ved at registrere tre bogstavs domæner.
Hvordan ansøger man?
Nu har du sikkert allerede fået et par ideer til domænenavne, men hvad skal du gøre for at registrere dem?
Alle nye TLDer har tre introduktionsfaser:
1) Sunrise fasen varer 60 dage, hvor man kan registrere domæner som matcher ens registrerede varemærke. Det kræver at man har fået varemærket verificeret hos Trademark Clearinghouse, som administreres af Deloitte.
Det koster 150 USD om året og tager 3-5 dage. Til gengæld kan man så deltage i alle Sunrise faser uden at skulle vise ekstra dokumentation. Hvis der er en anden ansøger for samme domæne, så bliver det afgjort ved en auktion mellem parterne.
Prisen for en sunrise registrering hos en registrar består af et Sunrise fee (fra 750 kr.) plus en 1. års registreringsafgift (fra 150 kr.). Hvis du ikke har et varemærke, kan du i realiteten stadig registrere et.
Et Benelux varemærke tager f.eks. fire måneder at registrere og koster 240 EUR (1800 kr.), men du kan også speede processen op, så det kun tager et par dage. En anden mulighed er at kontakte en varemærkeejer, og se om vedkommende er interesseret i at ansøge om et domæne på dine vegne. Jeg har iøvrigt selv en del varemærker, hvis nogen er interesseret i en god aftale.
2) Landrush er en 30 dages fase som kan fravælges af den enkelte registrar. I denne fase har de udvalgt premium domæner, som bliver auktioneret. Du får ikke domæner under 5.000 kr.
3) Generel launch er for alle uden krav til dokumentation. Domæner bliver registreret efter først til mølle princippet. D.v.s. at det godt kan betale sig at ansøge hos forskellige registrars som GoDaddy, EuroDNS, European Domain Centre eller andre. Du skal kun betale for en 1 års registrering og prisen ligger fra 20 EUR.
Det fremtidige domænelandskab
De nye TLDer vil ikke revolutionere internettet fra dag 1. .com har haft 28 års forspring, og vil i mange år fremover være det foretrukne TLD. Idag er 150 millioner ud af de totalt 250 millioner domæner .com, så de er meget dominerende. Eksisterende hjemmesider udskifter ikke deres .com med et af de nye TLD’er – med mindre man har et dot brand.
Til gengæld er jeg overbevist om, at disse dot brands vil være vækstlokomotivet, som sørger for at andre virksomheder og brugere bliver klar over denne nye verden. Vi vil helt sikkert se Nike bruge .nike aktivt som et “vejskilt” til at få ledt trafik ind på en specifik side. Samtidigt vil .nike være en garanti for, at her er det sikkert at handle.
Den nuværende URL til deres Air Max 2014 er http://store.nike.com/nl/en_gb/pd/air-max-2014-running-shoe/pid-804077/pgid-804079. Nu kan de i praksis bruge URL’en airmax2014.nike istedet, hvilket er meget lettere at kommunikere.
Det er interessant at bemærke at både nikeairmax2014.com og airmax2014.com leder over til kinesiske sites for kopivarer. Den branche har bare kæmpe udfordringer med counterfeiting.
M.h.t. markedspotentialet for nye TLDer, så er det idag kun 1% af verdens befolkning, som har registreret domæner. Med den ekstra opmærksom på de nye TLDer, og den værdi mange af dem bringer, så vil .com ende med at være en af mange attraktive muligheder.
Det er svært at sige hvor mange år det tager, før de nye TLDer får fat, men udviklingen på nettet går stærkt. Jeg vil skyde på, at det sker indenfor de næste 2-3 år. Men inden det går op for alle andre, så har du muligheden lige nu for at rykke på dette.
Infografik over alle TLDer 1985-2015
I nedenstående infografik kan du se alle TLDer siden 1985. Den giver et godt billede af, hvor vildt et år at 2014 var. 420 TLDer så dagens lys, og i 2015 er der næsten lige så mange som bliver lanceret.
Lige nu er der registreret 4.5M domæner med en ny TLD endelse. Du kan se hvilke TLDer som er ude på markedet og antallet af registreringer på ntldstats.com. Se bort fra nr. 1 på listen .xyz, som officielt har +800.000 registreringer, hvor det reelle nummer snarere er 30.000. Der sker ting og sager lige nu, men de historier hører til i sladderspalterne.
Med tak til: European Domain Centre
Dette var en kort beskrivelse af et meget omfattende emne. Stil endelig spørgsmål nedenfor, og jeg skal sørge for at besvare dem.
Samtidig må det vel også betyde at de etablerede EMD på .com og .net falder i værdi nu hvor “alle” kan få sig et EMD – dog med et andet TLD.
Alt andet end lige må business.com og tilsvarende falde i værdi når de får en del navnebrødre?
Hej Morten,
der er ingen tvivl om at prisen på .com domæner falder generelt, så jeg vil anbefale, at man får luget ud i sin portefølje. Der er stadig domæner, som vil holde prisen, men man skal være ekstra kritisk med hvad man vil beholde, nu når ens potentielle købere har så mange andre valgmuligheder
Jeg har sgu min tvivl omkring alt det her… bortset fra nogle enkelte TLD’er, så tror jeg ikke rigtig, at de vil flytte de store summer – ud over måske for local.
Jeg kan selvfølgelig ikke spå om enkelte situationer, hvor et givent domæne på et at de nye TLD’er fuldstædig basker alle tidligere købssummer til tælling, men overodrnet set tror jeg ikke, at de kommer til at rykke ret meget rundt på det faktum, at .com er defacto-standarden for internationale sider, og ccTLD’er for nationale 🙂
Men der skal nok komme nogle spændende produkter og sites ud af nogle af dem.
Først kunne jeg heller ikke lade være med at tænke som dig Michael, men kan så heller ikke lade være med at spekulere over om ikke jeg havde det på samme måde da de første .com domæner blev lanceret.
Jeg har personligt aldrig været specielt god til at spotte nye hits 🙂
Har umiddelbart meget den samme opfattelse som Michael.
Personligt har jeg endnu til gode at have taget TLD’er såsom – .net, .eu, .biz, .info mv. – 100% til mig. Og de har jo immervæk været på markedet en del år efterhånden. Helt ubevidst anser jeg sites med “alternative” TLD’er såsom mindre troværdige. Ved dog egentlig ikke helt hvorfor.
Men ikke desto mindre kan jeg sagtens se potentialet for eksempelvis Nike. Mest af alt fordi det er brand samt at det er helt kort.
Men det bliver rigtig spændende at følge udviklingen.
@mikael – det har jeg sgu heller ikke 😀
Som nævnt er jeg også af den helt klare overbevisning, at nogle sites vil få masser af succés på de nye TLD’er, men det bliver laaaaaaaangt fåtallet. .com er kongen over hele riget, og ccTLD’er er grever og baroner 🙂