Kender du til gamification og den verden af muligheder, det åbner op for? Bliv klogere på, hvordan andre bruger gamification og få tips til, hvordan du kan bruge gamification til din fordel, men også gode råd til hvordan du absolut ikke skal gøre.
Bliv inspireret af store virksomheder som McDonald’s, Matas og Zynga. Hør mere om hvordan McDonald’s og Matas aktiverer sine brugere gennem gamification. De tænker på leg, medlemskaber og specielle tilbud. Og hvorfor ikke stjæle deres idé og gøre dine kunder eller læsere mere aktive og loyale.
Du kender det sikkert. Man prøver lidt af hvert, og intet virker. Derfor er det vigtigt, at du kender dine kunder og læsere. Kun sådan kan du give dem, det de vil have. Det behøver ikke være dyrt og besværligt, men det kræver en strategi, så du ikke spilder din tid.
Lyt med og få Michelles bedste råd til, hvordan du kommer videre med gamification og bruger det med fordel i din forretning.
Links nævnt i podcastet
Blogs:
- Michelle’s profil på QED.dk
- Michelle’s Twitterprofil
- http://www.gamification.co/ som drives af Gabe Zichermann
- http://www.gamified.co.uk/ som drives af Andrzej Marczewski
- http://www.yukaichou.com/ som drives af Yu-kai Chou
- http://enterprise-gamification.com/ som drives af Mario Herger
Online kurser:
- Udemy kursus
Den her er ikke aktiv, men har været i gang tre gange, så måske man er heldig igen. Man kan komme på deres watchlist. Det er den Michelle har fået mest ud af og den var gratis: https://www.coursera.org/course/gamification – Michelle vil desuden anbefale at man følger Kevin Werbach, som står bag dette kursus og bogen For the Win.
Fyldigt referat af podcast
Michelle er uddannet cand. it i webkommunikation med gamification som speciale. P.t. arbejder hun hos Lego som IT-konsulent.
Hvad er gamification?
Gamification tager elementer, som vi kender fra spil, fx levels og high scores, og sætter dem i en anden kontekst. Tænk på løbeapps med point og mulighed for at gemme og dele ruterne, det er jo ikke et spil, det er gamification. Gamification motiverer os til at fuldføre noget eller konkurrere. Vi vil gerne være bedre, have anerkendelse eller mere sjov. Vi har en naturlig trang til at præstere og udvikle os, og det er netop en ting, som løbeappen kan hjælpe os med via gamification.
Hvad motiverer brugerne?
I nogle fora får man titler eller ikoner, det gør, at man har lyst til at stræbe efter dem.
Der skal være et formål, det skal være motiverende. Man kan blive træt af point og high scores, det er old news. Folk, der arbejder med gamification, anser det dårligt for gamification mere.
Tag Amino som eksempel, der starter man som novice eller noget i den stil. Man starter i bunden og stiger i graderne. Iværksættere vil ikke have en ”amatør” titel. Titlen skal passe til det, vi føler, vi er. Titlen skal passe til brugerne ligesom badges, levels eller speciel adgang. Man skal finde ud af, hvad brugerne ønsker. Du spilder dine kræfter uden strategi.
Aminos første titler er provokerende. Tør man det? Man kalder de nye noget ”grimt”, kan det skræmme nogen væk? Det kan det måske nok, der vil altid være nogen, der ikke har humor, men fx på Amino skal man være aktiv og gøre sig fortjent til titlerne, sådan bruger de gamification til at motivere brugerne til at skabe et aktivt forum.
Gamification og webshops
Kan en webshop bruge gamification? Ja! Hvis du har et brand eller et produkt. Du skal bruge gamification til at løse noget, som er et problem for dig, ellers skal du lade være med at tænke gamification.
Prøv at tænke leg og sjov ind i det.
Matas har en fysisk butik, men de har også en online butik. Du kan blive medlem af Klub Matas, hvor du får et Mataskort, du tjener point ved køb og har din egen side. Med Mataskortet kan du også samle point ved køb hos andre butikker, som de samarbejder med, og du får særlige tilbud for medlemmer. Det kan kopieres i mindre stil. Folk skal føle, at de får noget, og at de er noget særligt.
Gamification er også guldstjerner på stilen af skolen og det at samle mærker. I virkeligheden er det jo ikke normalt, at man får en præmie, når man egentlig ikke har fortjent det. Vi bliver bombarderet, uden at vi ved det.
De sociale medier
Det er muligt at få sit budskab ud på de sociale medier med gamification, men vær opmærksom på den gældende lovgivning. Mange konkurrencer kræver, at man deler eller liker, men du må ikke tvinge folk til at udføre en bestemt handling.
Vi kan tage Zynga som eksempel. De har lavet et spil – Cityville – og et samarbejde med Best Buy. Man kan bygge en Best Buy i sin by, det giver ekstra point. De andre butikker hedder bare købmand og bager, men Best Buy har sit navn på butikken. På den måde har brugerne interaktion med brandet.
Du skal give brugerne sjov og en oplevelse til gengæld for deres opmærksomhed. Omkostningsmæssigt behøver det ikke være dyrt at ændre en app, der findes mange dygtige folk, som kan hjælpe. Mulighederne er der, man skal bare finde dem og få dem digitaliseret.
Aktiver brugerne med gamification
McDonald’s har gjort det rigtig godt med hensyn til at få aktiveret brugerne. De har kørt en kampagne, hvor man med sin mobil skulle indsamle coins. Det var virkelig godt fundet på. På den måde kan McDonald’s lokke folk ind i butikkerne for at bruge deres opsamlede coins, og som regel vil de altid ende med at købe mere end det, de har samlet coins til.
Ebay bruger også gamification, du køber ikke bare en vare, du har vundet en vare og du optjener stjerner afhængig af, hvor mange gange du køber og sælger, ligesom du får ratings fra andre.
Freequent flyer programmer, som stort set alle flyselskaber bruger, er også gamification.
Return on investment
Hvordan får man gamet omsat til kr. og ører? Hvad skal man tænke på?
Det kan være svært at sætte return on investment på brand, men har du brug for tal, så giver point et godt billede. Kan point veksles til ting, kan du se, om folk køber mere ved indløsningen. Det afhænger altså af, hvad du sælger. Hvis du sælger information, så kan du se klik.
Folk, der sælger information og vil have besøgende til at læse deres artikler, kan måle på, hvor mange sider hver enkelt læser, og hvor længe de bliver på siden. I juletiden bruger man meget den med, at man skal finde noget på siden. Typisk find nissen. Det er sjovt og får folk til at manøvrere rundt på din side. Skrabelodder bliver lidt kedelige.
Gamification kan bruges forkert
Der er modstandere af gamification, for det kan bruges manipulerende. Glemmer man at informere om, at det bruges i markedsføringsøjemed, eller at du prøver at sælge dem et produkt, så bliver folk irriterede og det kan falde tilbage på dig.
Et groft eksempel på gamification, der er brugt helt forkert, er Disneyworld. Rengøringsfolkene fik en tavle, hvor de skulle tjekke ind og ud, så alle kunne følge med i ,om de gik på toilettet. Folk gik ned med stress. Folk skal ikke tvinges, og de vil ikke røvrendes, man skal tilbyde sjov og det skal være gennemskueligt.
Danske supermarkeder har prøvet at time deres kassemedarbejdere, altså hvor længe er de om at scanne en vare. Det er ikke motiverende og folk bliver hængt ud. Vi kender det blandt andet fra USA. En virksomhed måler ofte de ansattes hastighed, men det er en snak om arbejdsmoral og etik. De skal være klar over, hvad de vil have ud af det. Det må ikke føles for medarbejderne, som om de bliver hængt ud. Man skal tænke på at skabe glæde og tilfredshed.
Mange salgsvirksomheder måler deres medarbejdere med stor succes. Det afhænger af måden det gøres på.
Nogle virksomheder bør ikke overveje gamification. Bedemænd er nok ikke de mest velegnede hverken til sjov eller medlemskab.
Lær mere
Uanset dit produkt kan du tilbyde et eller andet, selvom der altid vil være undtagelser. Men det skal gøres rigtig. Find ud af, hvad der tænder din målgruppe. Lav research, brug blogs, onlinekurser, bøger, frame works og prøv at google gamification. Kort sagt find ind til dine brugere, og hvad de har brug for.
3 gode råd til dig
Michelles bedste råd til dig, der vil i gang med gamification, er:
- Find ud af om du har behovet
- Hvor skal du gribe ind
- Find en løsning
Du bliver nødt til at lave din research, så du ikke handler hovedløst, men efter en gennemtænkt strategi.
Du kan lære mere om Michelle på Twitter ”it-addiction” og bloggen QED.dk, hvor der er en serie om gamification, og der kommer mere. Alle er velkomne til at stille spørgsmål til hende, så skal hun nok svare.
Spændende emne – det glæder jeg mig til at høre.
Jeg har tidligere sat mig lidt ind i emnet. Og i den forbindelse faldt jeg over følgende videokursus:
http://shop.oreilly.com/product/0636920017622.do
Det er med Gabe Zichermann, som er en af de førende indenfor gamification. Og kursuset giver en rigtig godt introduktion til de forskellige gamification-elementer.
Faxi Kondi havde en konkurrence i 2012 hvor du kunne rende rundt med din mobiltelefon og sparke til virtuelle bolde ved hjælp af augmented reality.
http://www.tipsbladet.dk/content/faxe-kondi-sparker-bolden-rundt
Godt husket Tim 🙂
Kan godt huske at min datter ville køre “omveje” når vi var ude at køre 😉
Brian Burke (Gartner) har skrevet en god bog om emnet, den hedder Gamify. Har hørt den via Audible et par gange.
Tak for det Michael. Altid godt med ekstra ressourcer.
Jeg fik lige nogle nye ideer til ordklar.dk omkring det med titler til rank og Det med point system,
Det er helt klart noget jeg vil bygge videre på og samtidig gøre bedre da jeg godt kan følge Michelle Andreassen og dig (Mikael)
Vil helt klart gør noget mere ud af det efter jeg har lytte til det her..
Tak for godt indlæg!
Fedt Jesper. Godt at du rykker på så mange ting.
Søger måske bare efter nye ideer til point navne på siden.. ?
Rigtigt fint interview – godt at høre flere får øjnene op for strategisk spilmekanik og gamification. Jeg oplever at det er nogle gode vinkler og eksempler Michelle kommer med. Hun har fat i det helt rigtige, ifølge vores overbevisning.
Hvis der en anden gang er brug for indblik i gamification og brug i praksis, er du velkommen til at kontakte os – vi (Amazing Rocket) bestræber os på at være Danmarks førende gamification eksperter 😛 🙂
Med gamification som metode optimerer vi virksomheders apps og gamification-strategi. Vi laver også gamification workshops (hvor bl.a Egmont, Aller, Vejdirektoratet og det nye parti Alternativet har deltaget).
Hej Tore,
Dejligt at vide. Det var ikke nemt at finde personer der vidst noget om emnet.
Hvis du, med din viden, kan komme på en spændende vinkel omkring emnet som ikke er behandlet (men værdifuldt for lytterne), så smid mig endelig en mail.
Mvh
Mikael