Hvem vil ikke gerne have en mere engageret e-mail liste hvor personerne på listen ikke kun åbner de mails du sender, men også klikker på dine links, skriver tilbage til dig eller sender din mail videre til familie og venner?
I dette blogindlæg vil jeg dele med dig, hvordan jeg har valgt at rydde op i min liste her på Antphilosophy og hvordan du kan vælge at gøre det samme på dine lister. En øvelse der vil forøge kvaliteten af listen betydeligt.
Herunder viser jeg dig skridt for skridt, hvordan du skal gøre, hvis du benytter Mailchimp til at håndtere din liste. Benytter du et af de andre systemer på markedet, så vil du proces se lidt anderledes ud, men tankerne bag vil være de samme. Så læs blot videre.
Lad os først kigge på fordelene og ulemperne ved at foretage sådan en oprydning…
Fordele:
Det koster færre penge med en mindre liste – Langt de fleste e-mails services (som Mailchimp og Aweber) tager sig betalt i forhold til antallet af e-mails du har på din liste. Jo færre mails du har på din liste, desto billigere vil det derfor også være.
At det bliver billigere skal naturligvis ikke være grunden til at rydde op. Men at sortere e-mails fra som ikke producerer et ”afkast” er sund fornuft. Det giver ikke mening at investere din forretnings midler i uproduktive ting.
Færre spamklager – En sidste vigtig fordel ved at rydde på er, at de personer du ender med at have tilbage på din liste, er dem som GERNE vil høre fra dig og som ser frem til at du sender din næste e-mail. Den type personer klikker ikke på Spam knappen.
De personer som kun yderst sjældent åbner dine mails, vil med langt højere sandsynlighed være en af dem, som skriver vredt tilbage til dig og som anklager dig, uberettiget, for spam.
Ulemper:
Taber potentielt nogle få (ok relevante) personer – Selvom du tænker dine kriterier godt igennem (se herunder), så kan du potentielt risikere, at du får sorteret personer fra, som på et eller andet tidspunkt i fremtiden, kunne finde på at købe noget af dig.
Vælger du bruge lidt tid på at sortere, ud fra kriterier der passer til din forretning, så vil det være en ubetydelig andel af potentielle fremtidige salg, du kommer til at gå glip af.
En mindre liste – Hvis du på en eller anden måde har en fordel af, at antallet af tilmeldte på din liste er afgørende for din indkomst, så er oprydning måske en dårlig ide.
Har du en stor liste som tjener dig penge på baggrund af hvor mange du kan sende reklamer ud til, så vil en reduktion være direkte at føle på bundlinjen.
Desværre er der mange bureauer der køber plads (for deres kunder) på lister, alene ud fra antal tilmeldte.
Det smarte ville naturligvis være, at se på engagementet og kvaliteten, men sådan er det desværre sjældent.
Så husk at have det i baghovedet inden du rydder op.
Personligt sælger jeg ikke reklameplads til andre på min Antphilosophy liste, så jeg har ikke noget problem, med at reducere listens størrelse.
En ting at huske på inden du går i gang
Kriterierne du sorterer ud fra, skal overvejes nøje. Hvis du kun sjældent sender mails, så er det svært at vurdere om folk er engagerede eller ej.
Det er lettest at vurdere om folk åbner og handler på dine e-mails, hvis du har et vist antal (ikke alt for gamle) kampagner at vurdere ud fra.
Som Mailchimp selv skriver på deres side:
Men lad os hoppe ind i Mailchimp og se på min liste over alle de personer som gennem årerne har downloadet min gratis e-bog.
Sådan gør du i Mailchimp
Når du er logget ind på din Mailchimp konto, så skal du klikke på ”Lists” i top-menuen så du kan komme hen til det sted hvor alle dine lister vises.
Jeg har et par lister til forskellige hjemmesider, men for Antphilosophy ser den sådan ud inden min oprydning:
Som du kan se, er der lige nu 2.721 e-mails på listen. Kvaliteten af listen er middel (vises med de 3 gule stjerner). Denne kvalitet skal meget gerne stige til 4 stjerner og endnu bedre til 5 stjerner (måske utopi).
I gennemsnit åbner 48,1% af personerne på listen de e-mails jeg sender og 10% vælger at klikke på de links, jeg indsætter i mine mails.
For at komme ind og se hvilke e-mail adresser der findes på listen og deres individuelle kvalitet, så klikker jeg på AntPhilosophy Ebog navnet.
Herefter ser jeg en lang liste med navne, e-mails, member ratings osv.
Før vi kommer til opsætning af et filter (kaldet Segments), så lad os hurtigt se på hvad de enkelte stjerner betyder:
2 stjerner: Personen har ingen aktivitet eller en aktivitets værdi på 0. Det er enten en ny person der er tilmeldt din liste eller en person der er tilmeldt for længe siden, men som ikke har haft aktivitet længe.
3 stjerner: Personen har en begrænset aktivitet. Personen åbner måske en af dine mails og klikker på enkelte links, men er ellers ikke særlig engageret. Det kan skyldes at personen kun har været på din liste i kort tid.
4 stjerner: Personen er relativt engageret. Vedkommende åbner gerne dine e-mails og klikker også gerne på dine links.
5 stjerner: Det er her du gerne vil have flest på din liste til at være. De elsker dig og de elsker dine e-mails. De åbner altid dine e-mails og klikker på dine links. Det er her du finder dine ”True Fans”. Og dem skal du som bekendt kun have 1000 af.
Så nu har vi styr på de forskellige stjerner. Så lad os hoppe videre til at opsætte et filter/segment, så vi kan finde dem der skal sorteres fra.
Opsætning af Segment
Inde på din liste klikker du på ”Segments” og ”New Segment”
Nu er det så, at du skal lægge hovedet i blød. Hvilke kriterier skal være gældende for ikke at være god nok til at blive på din liste?
Hvem vurderer du ikke er omkostningen værd at have på listen (både økonomisk, men også potentialet for spamklager)?
Inden jeg satte mine kriterier, så tog jeg et kig på hvor mange e-mails jeg har sendt ud. Som du kan se herunder, så har jeg ikke været særlig flittig. 5 e-mails er det blevet til i løbet af de sidste små 13 måneder.
Personligt har jeg valgt at sætte mine kriterier som følger:
Hvis e-mail adressens kvalitet er mindre end 3 stjerner (dvs. 1 eller 2 stjerner), så reagerer personen ikke på mine e-mails og klikker ikke på mine links. Altså er de ikke i nærheden af at være ”true fans” (hvilket er helt ok!).
MEN hvis den manglende aktivitet skyldes, at man ikke har været på listen længe nok eller ikke har modtaget nok e-mails (før de nævnte 13 måneder var jeg endnu dårligere til at sende mails ud…), så skal man ikke sorteres fra.
Derfor har jeg også sat kriteriet, at man skal have været på listen FØR de 5 mails blev sendt ud. For nemheds skyld, så har jeg valgt 1. januar 2014.
Læg mærke til, at jeg har valgt ”ALL”. Det betyder at begge forhold skal være gældende for at komme med på listen.
Herefter klikker jeg ”Preview Segment” og resultatet ser ud som følger:
Næsten 700 personer har ikke åbnet mine seneste 5 mails eller klikket på mine links.
Umiddelbart virkede det lidt voldsomt, så jeg satte mig for at undersøge det lidt nærmere. Eksempelvis så er min gode ven Søren Sprogø på listen, så blev da nysgerrig efter at se, om han virkelig ikke læser mine mails.
Klikker man på personen, så får man en liste over al interaktion med personen.
Herunder kan du se, at Søren ikke har åbent mine mails siden januar 2013… altså i mere end 2 år.
Skal jeg så slette Søren når han nu er en god ven?
Tja jeg har da overvejet en ekstra gang hvad der vil være det rigtige. Men tallene lyver ikke, så jeg må sige farvel…
Er det sjovt at slette over 25% af sin liste? Næ, men omvendt så gavner den e-mail adresse ikke. Det er lidt som at gemme på gamle ting bare ”fordi”… Nogle gange er tiden bare kommet til at få ryddet op.
UPDATE! Jeg er efter udgivelsen af denne artikel blevet gjort opmærksom på, at en manglende registreret “åbning” af mine emails kan skyldes, at modtageren ikke accepterer at billeder bliver loadet.
Dette er blandt andet tilfældet med Søren.
Mailchimp har forklaret mig, at de kun kan tracke om folk åbner en mail hvis det lille 1 pixel billeder som sendes med alle mails, bliver loadet.
Så i Sørens tilfælde kan det godt være, at han har læst mine mails. Han har dog helt sikkert IKKE klikket på mine links.
Det skal du altså være obs på inden du vælger at slette e-mail adresserne.
Personligt bekymrer det mig ikke, da de “rigtige” personer også tager action og derfor er dem jeg gerne vil beholde på listen.
Sletning af e-mail adresserne
Når du har filtret på, så kan du slette adresserne på følgende måde:
Klik på “Select Visible” så alle adresserne bliver valgt.
Derefter klikkes “delete” (OBS – Der skal gå 7 dage fra din seneste kampagne før du kan bulk slette).
Nu ser jeg fremad og glæder mig over en bedre kvalitet på min liste. Så må vi se om der skal ryddes op igen om et år eller to.
Har du gjort dig nogle lignende overvejelser eller har du blot kommentarer til min oprydning, så lad mig gerne høre dem i kommentarerne herunder.
Kilder:
http://kb.mailchimp.com/lists/managing-subscribers/how-we-determine-member-activity-ratings
http://blog.mailchimp.com/member-rating/
Super artikel. Jeg slettede også 2.500-3.000 mails på min liste her den anden dag.
Det er en kedelig fornemmelse, men lækkert at se åbningsprocenten stige efterfølgende.
Venlig hilsen Tue
Tak Tue. Ja man har ikke helt lyst til at klikke på knappen, men det er det rigtige at gøre (hvis listens størrelse i sig selv ikke har betydning).
Hvor meget steg din åbningsprocent efter den øvelse?
/Mikael
Jeg er faktisk ikke klar over det, for jeg har ikke sendt en mail ud efterfølgende. Men jeg skriver lige når jeg har fyret den første afsted.
Jeg er dog lidt usikker på en ting i forbindelse med sletning af mailadresser. Jeg har engang læst at hvis en bruger har slået billeder fra i sit emailprogram (hvor billederne først loades når man klikker “Hent billeder”) så bliver den lille 1×1 tracking pixel heller ikke loadet, hvorfor Mailchimp og Aweber klassificerer mailen som: Ikke åbnet. Er det noget du kender til?
Søren Sprogø nævnte det for mig i forbindelse med denne artikel, så har netop skrevet til MailChimp for at høre om det er den eneste måde de tracker på.
Jeg tror dog ikke at det er mange som ikke henter billederne pr. default (og ikke klikker på de links man har med), men der vil selvfølgelig være en lille del af folk som bliver sorteret uberettiget fra.
Skal nok opdatere indlægget når jeg bliver klogere for det er naturligvis en vigtig ting at være obs på.
Perfekt – glæder mig til at høre svaret.
Så vidt jeg ved, så er der reelt kun to måder, hvorpå trackingen overhovedet KAN lade sig gøre, da der jo skal sendes en form for unikt datapunkt til mail-systemet:
– Viste billeder med unikke URL-parametre
– Klikkede links med unikke URL-parametre
Email-klienter tillader meget sjældent (if ever!) at køre deciderede scripts 🙂
Der findes givetvis nogle browser-extensions, der kan gøre noget af arbejdet (“Er det en mail fra Firma X, sendt til emailadresse Y, så advisér Mailservice Z”), men jeg kender ikke nogen i praksis. Sådanne ting kunne sikkert med tid indarbejdes i fx Sidekick by Hubspot og andre lignende services, men indtil da, så tror jeg vi er begrænset til ovenstående to faktorer.
Med det sagt, så er jeg langt fra ekspert, så hvis de forskellige systemer har andre muligheder, så vil jeg rigtig gerne høre om det 🙂
Som I allerede har gættet (artiklen er nu opdateret), så skal der enten loades et billede og/eller klikkes på et link.
Jeg har ikke kunnet finde statistik på hvor stor en procentdel man forventer ikke tillader at billeder loades.
Super artikel og god guide Mikael. Du spørger lignende proces. Jeg har netop i februar brugt tid at kigge alle mine modtagere igennem og kategorisere dem, var dog endnu ikke mentalt så langt, at jeg har trykket slet, men det tror jeg, at din opdatering her får mig til. God dag Dorte
Er glad for at du kunne bruge den Dorte!
mvh
Mikael
Tak for en god artikel, som langt om længe har motiveret mig til at slette en række emails 🙂
Det er dog 10-11 dage siden jeg slettede og de er stadig ikke trådt igennem ved du om de har lavet om på hvor mange dage det tager inden slettede emails er trådt igennem?
Hej Janni
Umiddelbart bør det slå igennem med det samme. Har du spurgt MailChimps support?
Mvh.
Mikael