Jeg blev for et par dage siden mindet om det fremragende værktøj som Google gratis stiller til rådighed. Her taler jeg ikke om Google Analytics, men derimod om Google Webmaster Tools.
Grunden til at jeg siger, at jeg blev “mindet om det” er at jeg længe har vidst at det eksisterede, men på det seneste har jeg bare glemt at det var der.
Det var Matt fra Blogging Fingers, der mindede mig om det da jeg var ved at læse mig igennem nogle gamle indlæg.
Jeg er på ingen måde ekspert i at bruge dette værktøj, men lidt kan jeg da finde ud af og den del vil jeg gerne vise dig her som inspiration du kan tage med og bruge på dit eget website.
I eksemplet tager jeg min Case 2008 webside omkring Pet Health Insurance, da du allerede er vant til at jeg deler ud omkring oplysninger ved det site. Billedet du kan se ovenfor, er det billede du ser når du logger ind i webmasters tools og har valgt et af dine websites (du kan have alle de websites tilmeldt du har lyst til).
Indexing
Den øverste del af billedet har overskriften “indexing” og viser dig to informationer. Den første del viser dig hvornår Google Bot sidst har besøgt din side. I mit tilfælde kan du se, at Bot’en har været forbi den 17. maj (hvilket er 3 dage siden).
Det optimale vil naturligvis være at Bot’en kommer forbi flere gange om dagen, men for et lille site som dette, er det ok at der er gået 3 dage. Jeg har en forventning om at bot’en kommer forbi igen en af de nærmeste dage.
Hvis du har en side hvor bot’en kun kommer forbi hver anden uge eller mindre, så kan det være at du skal undersøge lidt nærmere hvorfor det er tilfældet.Â
Den anden del (index stats og sitemaps overview)Â viser dig de sider som dit website består af som er medtaget i Googles index. Det er naturligvis meget vigtigt at det er flest mulige sider der er med i deres index, da flere sider betyder flere besøgende.
Yderligere så kan du se at nogle af de sider du har i dit sitemap også er med i Googles index. Du har mulighed for at tilføje flere sitemaps til en enkelt side, men på dette site har jeg kun et sitemap.
Web crawl fejl
Den næste del viser dig de fejl som Googles Bot har fundet da den sidste gang var forbi din side. Her er det vigtigt at du ikke bare siger “og hvad så”, men derimod finder ud af hvad der er galt. Ved at trykke på “details” så fortæller Google dig hvad der er galt, så lettere bliver det næste ikke.
Billedet viser tydeligt at jeg har to fejl i mine URLs i mit sitemap. Det skyldes ofte at du har brugt tegn eller lignende i dine overskrifter. Det var i hvert fald tilfældet i begge mine fejl. Næste gang Googles Bot kommer forbi, så skulle fejlene gerne være væk.
Næste 3 fejl skyldes det samme (tegn problemer i overskrifter) og de er også blevet rettet så fejlene skulle gerne være væk næste gang bot’en kommer forbi.
De sidste 13 “fejl” er egentlig ikke fejl, men et spørgsmål om at jeg ikke ønsker at Googles Bot besøger mine TAG sider og derfor har jeg via robot.txt filen bedt bot’en om ikke at indexere de pågældende sider.
I alt var der 18 fejl hvilket ikke er så voldsomt. Da jeg lavede den samme øvelse på denne blog så var der en del flere fejl (primært på grund af de danske bogstaver).
Dine bedste keywords
Den ting jeg fik ultimativt mest ud af var at se hvilket keywords der trækker den største del af trafikken. Jeg må indrømme at jeg blev lidt overrasket, men det var god information.
I menuen “Statistics” er der et underpunkt der hedder “Top Search Queries”. Her får du vist to interessante oplysninger. Først så kan du se hvilke top 20 keywords der indenfor den sidste uge er blevet søgt på som har resulteret i at linket til din side er blevet vist.
Det er måske lidt lettere at forklare med et billede:
Billedet viser, at ud af alle de søgninger der har været foretaget i Google, hvor en “søgende person” har haft mulighed for at klikke på linket til min side, da har 41% af søgeordene de har søgt på været “vip pet insurance” hvor jeg har en placering som nummer 7 på listen.
Nummer 2 er “aspca pet insurance” som står for 26% af visningerne og nummer 3 er “banfield pet insurance” som står for 9% af visningerne.
De informationer er som udgangspunkt nyttige, men de bliver først rigtigt interessante når de kombineres med den anden del af tabellen.
Billedet overfor viser tydeligt, at selvom “vip pet insurance” har givet klart flest visninger som “den søgende person” har kunne klikke på, så er det rent faktisk kun 22% af de samlede klik der kommer fra det søgeord.
Omvendt så har “banfield pet insurance” givet 30% af de samlede klik til trods for at de kun har været vist ved 9% af søgningerne.
Yderligere så kan vi fjerne ideen om at det er placeringen der gør forskellen, for begge søgeord har min side liggende på plads nummer 7, så der må være noget andet der gør forskellen.
Forbedringer
En del af jagten vil nu gå på at finde ud af hvad denne forskel skyldes, for som det ser ud nu, så bør “vip pet insurance” klik-raten kunne forbedres. Der er mange ting der kan spille ind, men nogle af dem som jeg tror er de største syndere er:
- Overskriftens “interessant-hed”
- De andre 9 konkurrende siders “interessant-hed”
- Description teksten under overskriften
- De andre 9 konkurrende siders description tekster
Der kan naturligvis være andre ting, men noget af det jeg vil teste er om jeg kan gøre description teksten mere interessant. Jeg er bange for at ændre overskriften, da den kan have en del betydning for placeringen.
Mange andre features
Der er flere andre features i Google Webmasters Tools end dem jeg har gennemgået her, men jeg håber at jeg har vagt din nysgerrighed og at du har fået lyst til selv at bruge lidt tid på at undersøge værktøjet nærmere for din egen webside.
SUPER ARTIKEL.. i min spæde start brugte jeg faktisk Google værktøjerne meget, men er gået væk fra det igen og bruger kun analytics.
Det rigtig gode er dog at man kan se hvor mange indgående links man har, og hvor de kommer fra…
Tak for en fremragende og grundig artikel, Mikael.
Jeg bruger selv webmaster tools men mest til at finde og fikse webcrawl fejl. Vist på tide at jeg får kigget lidt nærmere på keyword funktionen også.
Jeg bruger jævnligt Webmaster Tools, men godt at minde folk om det.
Man kan dog undre sig over at Tools og Analytics ikke bare er slået sammen til et program.
Tak Brian, det var egentlig ret interessant at sidde og skrive den for jeg har som sagt ikke brugt værktøjet længe, så jeg var lidt rusten.
Ruben, det kommer sikkert også. Når man er inde på Analytics, så henviser de i hvert fald ofte til Webmasters Tools, så mon ikke at der sker en sammensmeltning på et tidspunkt.
Specielt nu hvor der begynder at komme mere og mere konkurrence fra andre gratis traffik målings værktøjer (fx. Woopra og lign.)
Webmaster tools er et glimrende værktøj til at opdage og udvikle long tail søgninger, som man ikke selv havde fokus på.
Hvis man f.eks. får nogle besøgende ind på søgninger som “pet fish names”, selvom ens side kun ligger på side 2 eller 3 på søgeordet og man ikke har arbejdet på det, kunne det måske være værd at arbejde lidt at blive ranket højere på den søgning.
Det er i hvert fald min primære brug af søgestatistikken.
Frank er det forkert forstået at man kun kan se top 20 ord? Jeg er helt enig i den måde du bruger det på, men hvis man er ud over de 20 ord, så kan det vel bedre betale sig at bruge Analytics hvor du kan se mange flere ord.
Mikael: Men i Analytics kan du SVJV ikke se hvordan et keyword ranker.
Pointen er netop som Frank siger, at man kan opdage et keyword som giver trafik selvom der ligger på side 2-3.
Ruben, det er rigtigt at man ikke kan se hvordan et keyword er placeret i Analytics, men det er vel også underordnet (ellers misforstår jeg noget)?
Ideen er som jeg forstår det at finde keywords som bringer traffik. Det kan man let gøre i Analytics. Om man så er placeret på side 2 eller side 10 er vel underordnet. Det er stadig noget der bør undersøges nærmere.
Der er jo ingen der siger at det kræver mere arbejde at komme fra side 2 til side 1 vs. at komme fra side 10 til side 1. Det kan naturligvis være tilfældet, men det behøver det oftest ikke når vi taler longtail keywords.
Yderligere så vil “top20” jo hurtigt blive udfyldt hvis man bare har et minimalt site som man har optimeret lidt på.
Mikael,
Jeg kom til at vrøvle en smule i min første kommentar.
Jeg bruger sjældent webmaster tools helt alene, men som regel i samarbejde med analytics, aw-stats, og hvad jeg ellers har af statistisk materiale at arbejde med.
Du har nemlig ret i, at man kun kan se top-20 i den fine opstilling med procentsatser. Og samtidig vil man kunne fange alle trafikgivende søgninger via sin analytics-statistik. Webmaster tools supplerer fint, som Ruben skriver, med at hjælpe med at vise, hvor ord er ranket. Samtidig kan webmaster tools også vise søgninger, hvor man bliver vist, men aldrig klikket, som du selv beskriver.
Men du kan faktisk også se mere data end top-20. Hvis du klikker på “Hent alle forespørgselsstatistikker for dette websted”, får du en mere omfattende mængde data. (omend langt mindre overskuelig og ikke sorteret efter trafikmængder).
Frank, hvad gør du så med den fil du henter? Jeg har meget svært ved at få den til at give mening. Har du lavet en lille makro der gør det overskueligt eller?
Mikael,
Helt så struktureret har jeg ikke gået til værks indtil videre. Jeg har blot fordelt csv-filen på kolonner i Excel og skimmet søgeordene for at se, om der var nogle overraskende nogen imellem, som var værd at kigge mere på.
Men er der nogen fordel ved at skimme det ark i forhold til at kigge på den lidt pænere liste i Analytics?
Hej Mikael,
For at tage konkrete eksempler fra min egen blog, så konstaterede jeg nogle ting ud fra at skimme den fil:
Det er ikke ret svært at ranke på iphone-relaterede søgninger. Jeg fik godt nok ingen klik på søgningen, men mit iphone-indlæg er blevet set så højt oppe som nr. 79 – helt uden SEO-arbejde af nogen art.
Der findes nogle meget ihærdige surfere på ord som “bryster”. Her var der f.eks. en der var klikket igennem til nr. 636 på søgningen :o)
Mit blogindlæg om Allan Olsens sangtekster kastede en masse andre long-tail søgninger af sig, som man hurtigt kunne forfølge med mere specifikke indlæg.
Jeg fik ingen klik på de nævnte søgninger, så det dukkede ikke op i analytics.
Nu spiller det ikke den store rolle for netop denne blog, da jeg hverken roder med seo eller indtægter på den, men princippet er det samme for mere kommercielle sider. Der ligger en mulighed for at hente lidt ekstra inspiration.
Klart!! Jeg havde glemt at Analytics kun viser når der er kommet besøgende og ikke når blot ens link er blevet vist i en søgning. Godt set !
Hov, jeg glemte vist lige en stump tekst i skyndingen. Det er på søgningen “iphone” eller “iphones”, at mit indlæg havnede som nr. 79. (sidder ikke ved min egen computer, så jeg har ikke data ved hånden).
Fik lige lyst til at komme med et lille tip vedr. fejl i Webmasterværktøjer pga danske tegn. Jeg bruger et smart lille plugin der automatisk konverterer danske tegn til noget mere læseligt…
http://blogland.dk/2008/04/17/slugger-06-released
Mange positive hilsner
Tak for henvisningen Pete. Jeg brugte selv version 0.3 og vidste ikke at der var en nyere version.
Desværre fandt jeg ud af (efter at have slettet version 0.3) og der er en kodningsfejl (siger WP) i version 0.6, så jeg kan ikke bruge den. Så lige nu må jeg undvære 🙂
Er der egentlig nogle her der ved om der findes et værktøj som kan vise hvor i ranglisten man ligger i de forskellige søgemaskiner for en enkelt søgefrase?
Eller bare om man kunne se at jeg(min webside) har et resultat på side 19 i eksempelvis google for søgeordret “gulvvask”.
Thomas Pedersens seneste blog indlæg..Få let din egen blog uden teknisk kunnen
Jeg bruger f.eks. SEOelite til den slags. Det er et lidt ældre program men det virker rigtig godt og så kan du kontrollere en masse ord samtidig (sparer tid)
Hej Mikael..
Rigtig god artikel om Google Web Tool.
Jeg skriver for en mindre avis kaldt ProsIT (www.prosa.dk), hvor vi skal bruge en artikel om google web tool (brugervejledning, fordele og ulemper). Kunne du være interesseret i at hjælpe os med dette. Omfanget er 10.000 tegn og vi betaler også gerne for det.
Med Venlig Hilsen
Filip Lauritzen, 21791885
Hej Filip,
Tak for tilbuddet, men jeg har desværre rigeligt at se til så I bliver nødt til at finde en anden. Men det kan jo være at der er en anden læser der kan være behjælpelig.
Mvh.
Mikael
Hej Mikael.
Helt i orden. Tror vi har fundet en allerede.
Men tak for dit svar 🙂
Mvh. Filip
Hej Mikael. Tak for intro til værktøjerne og så på dansk.