Her på min ferie er der tid til at læse en masse gode bøger. De har længe stået på hylden og kaldt på at blive læst, så nu var tiden inde til at komme i gang med dem. Først var der to bøger jeg var midt i, som jeg lige skulle have færdig først. Den ene har jeg allerede omtalt tidligere på bloggen. Bogen er af Chris Howard og er kaldet “Turning Profits into Passion”.
Rich Dad, Poor Dad
Nu er jeg godt i gang med Robert Kiyosakis bøger i serien “Rich Dad, Poor dad”. Bøgerne har ligget på Bestseller lister over det meste af den engelsk sprogede verden og hvis du spørger mig, så er det med god grund.
Flere steder på nettet har jeg læst indlæg fra folk der mener, at disse bøger var noget være L***, men lad nu dem om det. Som jeg ser det, er hele ideen med bøger, at tage den del man føler at man kan bruge og simpelthen glemme resten. At begynde at spilde sin tid på at råbe op omkring noget en person har skrevet i en bog, finder jeg tåbeligt. Specielt når bøgerne har fået MANGE positive udtalelser fra dygtige forretningsfolk. Men enkelte “Hr. og Fru sovs” ved åbenbart bedre 🙂
Efter at have læst “Rich Dad, Poor Dad” (den var hurtigt læst), er jeg gået i gang med den lidt større bog (nr. 3 i serien) kaldet “Rich Dad’s Guide to Investing”. Jeg er endnu ikke færdig med den, men holdt da helt op hvor har jeg allerede taget mange noter til den.
Ingen virkelige aktiver
En af de ting der har vækket min opmærksomhed, er når Robert taler omkring en definition af et “aktiv”. Her taler vi ikke om den tekniske definition af hvor en ting skal placeres i en balance i et regnskab, men derimod om, at et aktiv er noget der bringer dig et positivt cash flow. Altså en indtægtskilde som f.eks. renter fra banken, dividender fra værdipapirer, royalties, lejeindtægter fra udlejningsejendomme og lignende.
Det der slog mig var, at jeg egentlig aldrig har fokuseret på at investerer mine penge i den slags aktiver. Penge i banken har naturligvis været børnelærdom. Ofte er det dog ikke noget der giver overskud, hvis man tager højde for inflation og beskatning at renteindtægter. I hvert fald ikke med renter fra en normal bankkonto.
Så er der aktieinvesteringer. De er naturligvis meget fine og det er også godt hvis de giver dividender. Selve værdistigningen er dog ikke et aktiv, da fiktive penge ikke tæller i regnestykket. Først den dag de bliver realiseret er de at betragte som et aktiv (i den forstand som Robert omtaler).
På samme måde er det hus som mange ser som deres største investering, ikke regnet med som et aktiv. Ja, det er naturligvis en “sikkerhed” i form af en værdi, men det er ikke et aktiv da det ikke genererer nogen form for indkomst. Tværtimod så er det oftest kun en masse udgifter. Skulle det en dag blive solgt med en fortjeneste, så vil det til den tid være et aktiv, men ikke før.
Økonomisk uafhængighed
Bogen taler meget om, at have nok aktiver til at du som minimum kan opretholde din levestandard udfra det cash flow dine aktiver genererer til dig.
Og her var det at det gjorde ondt på mig… for hvis jeg tager den mængde aktiver (Roberts definition) som jeg besidder i en alder af 30 år (10 år på arbejdsmarkedet), så er jeg godt nok langt fra at kunne erstatte min nuværende indtægt (job).
Så uanset hvad man måtte synes om bogen, så synes jeg, at den giver nogle kraftige vink til at overveje om man er på vej den rigtige retning. Et andet slag han også lige fik med et par gange i bogen var: “Har du en nedskrevet finansiel plan frem til den dag du sætter træskoene?”.
Øh næ….. men det får jeg nu!
Hvad med dig? Er det kun mig der mangler lidt planlægning?
Jeg stødte på samme koncept for to år siden. Dengang investerede jeg i aktier, hvilket jeg ikke har fortrudt.
Lige nu er mit mål for 2008 faktisk sat ud fra tankerne i dit indlæg omkring løbende cashflow. Jeg tror det er en vinkel som de færreste tænker over.
Ja det kom i hvert fald bag på mig. Ikke selve ideen men det at jeg aldrig havde overvejet det. Jeg har altid set et hus som en investering… men jeg er nok præget af samfundet som alle andre. Vi har jo alle gået i den samme type skole.
Hej Michael og Tommy.
Jeg har brugt Kiyosaki’s ideer og ca. 3 år til at komme tæt på 50% i passiv indkomst…
Wow Pete, det lyder godt. Hvad investerer du i? Ejendomme, aktier eller noget helt tredje?
Hej Michael. Mine passive indkomster kommer i en skøn blanding fra afkast på aktier, bibliotekspenge fra bøger jeg har udgivet, andres salg af mine bøger, network marketing og nogle af de blogs jeg har. Tilsammen en lille månedsløn hver måned. Desværre endnu ikke nok til at jeg kan leve af det, men det bliver bedre og bedre…
Jeg synes helt klart at Kiyosakis tanker er cool, simple og realistiske. Klart anbefalelsesværdige…
Hej Pete, tak for din opfølgende kommentar. Bibliotekspenge havde jeg slet ikke skænket en tanke, men det er nok fordi jeg ikke kan se mig selv som forfatter.
Selv gør jeg allerede det samme som dig via NM, blogs, en webshop og har naturligvis også lidt aktier og obligationer, men der er endnu et godt stykke til at jeg vil kunne kalde det en månedsløn. Så lige nu er det bare rare lommepenge.
Jeg er ved at undersøge det danske marked for om jeg kan finde noget omkring udlejningsejendomme, men jeg synes ikke det hænger på træerne. Hvis ikke det lykkes så må jeg nok i stedet rette fokus på Virtuel Ejendom i form af automatiserede websites som genererer en passiv indkomst.
Hej Michael. Har selv overvejet det med ejendomme, men problemet er at i DK er lejeren gud og udlejeren djævelen, ihvertfald når det gælder udlejning til private. Kender en der har villaer for 22 millioner, og det er næsten fuldtids arbejde, men giver ikke voldsomt mange penge.
Ja det har jeg også hørt mange steder, men jeg må indrømme at jeg intet belæg har for at kommentere det, da jeg ikke kender nogen der lejer ud.
Men hvis vi går udfra at udlejning til private ikke er en god ide, så kan det være at man skal nøjes ved at se på udlejning til virksomheder. Der er altid muligheden for at deltage i de store ejendomsprospekter, men der skal oftest betales et honorar til administrator.
Alternativt (og en løsning jeg godt selv kunne finde på at bruge) er at man selv har virksomheden der lejer boligen (udlejer er også ens eget selskab). Det er også noget Robert K anbefaler i sin “Rich Dads Guide to Investing”.
For en uge siden talte jeg dog med en revisor omkring det og han forsøgte at forklare mig hvordan det i den struktur bedre ville kunne betale sig at gøre brug af VSO (virksomhedsskatteordningen).
Jeg er ikke nået meget videre med det, men processen er i gang og jeg er ved at udfærdige de indledende overvejelser til min plan. I slutningen af måneden har jeg mit første møde med en sparringspartner. Så det er jeg lidt spændt på.
Så fik jeg også bestilt, læst og anmeldt Robert K’s Rich Dad, Poor Dad.. og hvilken åbenbaring, nærmest, kendte godt til de fleste koncepter ;-).. men hold da op, den er god..
http://brian.brandt-madsen.com/rich-dad-poor-dad-af-robert-kiyosaki-409.htm
Brian, har du så fået gjort op hvor mange aktiver du rent faktisk har?
Ikke endnu.. men jeg har en anelse… jeg har mange små, men ingen store…
Hej Alle,
Super interessante indlæg i har vedr RichDad PoorDad. Jeg er selv en inkarneret fan og har stort set læst alle hans bøger og spillet hans spil. Jeg synes konceptet holder. Jeg har længe puslet med tanken om at lave et ugentligt iværksætter møde der skal bygges op på baggrund af RichDad filosofierne.
Fedt at se at der er andre derude i DK der kæmper for at komme i gang med de passive indtægter. Jeg selv prøver det samme og forsøger mig med opgradering af et eksisterende malerfirma samt NM.
ser frem til at høre fra jer..
Paw
Hej Mikael,
Har du nogen råd til hvilken bog man bør købe hvis man gerne vil have et godt overblik over mulighederne med online advertisement, set fra udgiverens side? Her tænker jeg på information om bl.a. succes stories, og alternativer til AdSense, måske sites hvor man kan regne med en fast CPM indtægt i stedet for usikkerheden ved AdSense. Jeg åbner nok snart mit eget site, så det kunne være godt med din hjælp 🙂
Hej Christian, jeg har ikke umiddelbart kendskab til ret mange bøger omkring emnet. Problemet med bøger er, at de allerede er 2 år gamle når de kommer på hylderne og der har verden ændret sig 5 gange inden 🙂
Min bedste anbefaling er derfor at følge med på blogs om emnet i stedet. Så finder du meget mere opdateret information.
Mht. en fast CPM, så finde de mig bekendt ikke. I hvert fald ikke i form af de større programmer der eksisterer derude. Du kan derimod lave en aftale direkte med websites der gerne vil reklamere på din side og den vej igennem indgå en fast pris. Men det er naturligvis lidt mere besværligt (men også mere lukrativt).
Jeg ved godt at der er mange der skriver om hvor usikkert Adsense er, men det vil jeg nu ikke mene er tilfældet. Prøver man at snyde Google på den ene eller den anden måde, så bliver man naturligvis ramt på et tidspunkt, men det er vel næsten forventet.
Derudover kommer der sæsonudsving indenfor det emne du har valgt at skrive om, men det er ikke forskelligt fra alle mulige andre forretninger.
Du finder ikke noget der er så stabilt som en lønseddel, men til gengæld har du alle muligheder åbne når du kører din egen forretning.
Mvh
Mikael
Hej
Jeg har for nylig læst “Rich dad poor dad” og kom på en eller anden måde frem til dette indlæg.
Jeg skriver for at hører hvodan det går med det passive indkom, da det er ekstremt spænende, og jeg gerne vil vide om det har været til gavn for jer.
Mvh Torben
Hej Torben,
Bogen har absolut været til gavn for mig, så fedt at du har fået den læst.
Håber at den vil være til lige så stor gavn for dig.
Mvh.
Mikael