Nu ved jeg ikke med dig, men personligt er jeg ikke hverken professional layout’er eller skrapt til at lave hjemmesider og selvom jeg synes at det kunne være enormt spændende at kunne lave det hele selv, så må jeg krybe til korset og sige at det mest effektive er at jeg lader andre gøre det de er gode til og så gør jeg det jeg er god til.
At gøre brug af andres arbejdskraft er hvad man på engelsk kalder “leverage”, men inden jeg kommer for godt i gang med filosofien omkring at arbejde ved hjælp af leverage, så må jeg heller lige kommet tilbage til det emne jeg havde sat mig for at tale om.
Hvis man laver en hurtig søgning på nettet over f.eks. “website templates” eller “free html templates”, så vil man få så mange valgmuligheder at man kan bruge resten af året på at kigge tingene igennem. Så spørgsmålet er så om man bare skal starte fra en ende af (hvilket jeg har gjort flere gange) eller om det ville være lettere at gøre på en anden måde.
At finde den rigtige template er afhængige af de krav du stiller og jeg kan derfor ikke love dig at du finder hvad du søger i nedenstående liste, men der er i hvert fald et stort udvalg. For 10 år siden var det hele lidt lettere for der var stort set kun statisk html, men i dag er der en masse andre muligheder. Det kan være at du leder efter et site der bruger Flash, eller måske er du på udkig efter en skabelon til enten en WordPress blog eller en Blogger blog.
Det gode i dag er at der er så mange der tilbyder deres færdige templates til dig og de gør det GRATIS. Nu kan man så tænke, hvorfor er der nogen der tilbyder noget gratis, men selvom det ser sådan ud, så får de rent faktisk noget ud af det.
Færdige templates indeholder stort set altid et eller flere links tilbage til designerens egne websider og de har oftest sat som krav at du lader det link blive på dit site (også selvom du tilretter skabelonen). Det eneste rigtige du kan gøre er at respektere dette, da du skal huske på at de trods alt har sparet dig for en hel del tid. Tid som de har brugt “af egen lomme”.
Nu har jeg valgt at dette indlæg skal omhandle skabeloner til WordPress og nedenstående liste over de sites som jeg finder er nogle af de bedste, er derfor primært rettet WP:
WP There Viewer
Â
Den største og umiddelbart mest omfattende mængde templates til WP blogs findes på WordPress’ egne sider. Man har valgt at kalde denne sektion for noget så originalt som ThemeViewer og her kan man finde næsten alt hvad hjertet begærer.
I venstre side kan man finde nogle forskellige sorterings- og filtreringsmuligheder hvor man kan lede efter templates med f.eks. 1, 2, 3 eller 4 kolonner, der er mulighed for at sortere dem på overordnede farvetemaer og en masse andre ting. Det kan være en stor hjælp, da her er rigtig rigtig mange skabeloner at vælge imellem.
Man kan nok med rette kalde dette site for “det store knudepunkt”, da siden her indeholder temaer fra stort set alle de dygtige webdesignere som vi vil se på nedenfor. Alle uploader deres designs til denne centrale side, da de naturligvis herigennem opnår den største eksponering.
Ndesign Studio
Â
Nummer 2 på listen er en mere enkel eller i hvert fald mindre omfattende side, kaldet Ndesign Studio. Siden ejes af Nick La fra Toronto og er mere en “almindelig” webdesigner side, end en resource side som den vi så på før. Det jeg godt kan lide ved Nick’s designs er at de er holdt enkle. Ikke nødvendigvis i farve valget, men i overskueligheden og bruger funktionaliteten på siden. Nick er en flittig bruger af CSS og netop den del giver nogle hurtigt loadende og “rene” templates. Specielt har jeg forelsket mig i hans Apple template kaldet iTheme. Apples design er efter min mening noget af det flotteste og mest rene der findes for tiden og derfor vil dette helt sikkert kunne være et tema jeg kunne finde på at gøre brug af. Her er et eksemple på hvordan det ser ud.
Â
Rent, klart og lækkert (hvis du spørger mig).
Alex King
Â
Websitet fra AlexKing er som Nick La’s (ovenstående) side også en mere generel designer side, men hvor Nick har nogle lidt mere utraditionelle designs (ikke at Alex ikke har det), så vil du på denne side kunne finde mere “almindelige” blog designs. På Alex’s side finder du en kæmpe liste over alle mulige former for WP themes og de er endda sorteret efter versioner af Wp softwaren hvis du er i en situation hvor du benytter en gammel software version og er bange for at nogle af de nye designs der er målrettet mod version 2 af WP softwaren, vil gå ind og kunne ødelægge din blog. Alex har blandt andet tilegnet en hel sektion til WP 1.5 themes.
WPDesigner
Â
Den sidste side jeg vil fremhæve er WPDesigner.com som er en blog tilegnet WP blog templates. Her finder du både et forum, samt en masse links til WP designere som kunne være interessante at hyre, hvis du er i en situation hvor du vil have et design der er unikt. Du kan sagtens finde dig i en situation hvor et standard design (omend du har tusindvis at vælge imellem) ikke lever op til dine krav. Udover at besøge WordPress’ egen side, så vil denne side kunne guide dig til en webdesigner der kan hjælpe dig til at få lige det design du ønsker. En nem måde at gøre det på er ved at oprette dig som bruger af forummet og kigge de forskellige designere lidt i kortene. Skriver de noget fornuftigt, har de lavet nogle designs som falder i din smag og leverer de i ordenlig tid?
Konlusion
Ovenstående sider er som nævnt kun et lille udpluk af de sider der findes, men det er min overbevisning at de skulle være muligt at finde et design der kunne falde i din smag udfra ovenstående 4 sites. Alle de gratis WP skabeloner som er tilgængelige vil kunne modificeres til envis grad, så længe du overholder de retningslinier som den enkelte designer har sat op. Oftest er deres retningsliner kun at de skal linke til deres side, samt at du naturligvis ikke må sælge deres design videre og score fortjenesten. Det må vel siges at være en fair deal.
god oversigt… har selv benyttet mig af Alexa king, netop fordi jeg oplevede at nogle af de themes jeg fik installeret ikke virkede til min version… og specielt widgets kunne ikke køre, og jeg har aldrig fundet ud af, hvordan jeg fik et theme til at benytte widgets… (og jeg brugte forfærdelig lang tid på det)..
Desværre er det svært at finde templates, der validerer, og det er ikke altid, man kan teste det forinden, men er nødt til at downloade og sætte den op først.
P.t. bruger jeg Joel Comms templates med AdSense anbragt de steder, det ifølge ham giver mest, men jeg har da også selv prøvet at lave skabeloner til WordPress. To af domænerne findes ikke længere. Det tredje sted er lavet om, og det fjerde eksisterer stadig: http://www.foxladi.com/blog