Du har måske hørt sætningen ”if you built it, they will come” omtalt i flere forbindelser. Desværre gælder det ikke når det kommer til hjemmesider. Derfor handler dette indlæg om at markedsføre den side du er i gang med at opbygge.
I de tidligere indlæg har vi talt om alt fra valg af emne til vurdering af indtægtspotentialet for din nye side. Senest kiggede vi på hvad der skulle til for at skrive en god artikel og derfor er næste skridt nu, at begynde at markedsføre din hjemmeside.
Nu tænker du måske, at vi endnu ikke har talt om noget der vil give dig flere penge i lommen og det er der en grund til. For at tjene penge på en hjemmeside som den du er i gang med at bygge, så kræver det, at du har nogle besøgende der kommer forbi siden. Uden besøgende er der heller ingen indtægt og derfor skal du markedsføre siden først.
Hundredevis af metoder
Der findes mange hundrede forskellige metoder at markedsføre en ny hjemmeside på og derfor kan jeg heller ikke tilnærmelsesvis komme omkring dem alle. I stedet vil jeg fortælle dig om de metoder som jeg har haft god succes med og som du relativt nemt kan komme i gang med, selvom du kun lige har fået lagt dine første artikler online.
Brug af fora
Et rigtig godt sted at starte når du skal have dine første besøgende til en ny side, er ved at gøre brug af fora indenfor det emne som din hjemmeside handler om.
Har du eksempelvis valgt, at skrive artikler omkring madlavning, så vil online fora der handler om mad være et rigtig godt udgangspunkt.
Du kender måske allerede til flere steder hvor der tales om mad, opskrifter, gastronomi, vine og andre ting der er relateret til emnet ”madlavning”. Men er du helt på bar bund eller har du brug for ekstra inspiration, så foretag denne søgning på Google.
OBS!!! – Inden du giver dig i kast med at kaste et link til din nye hjemmeside ud til højre og venstre, så stop lige engang.
Ideen med at markedsføre sig på diverse fora er, at du skal vise din ekspertise indenfor et område. I stedet for at smide dit link ind i din forum-profil med det samme, så vælg i stedet at finde indlæg hvor folk har spørgsmål og svar på dem så godt du kan. Jo flere gode svar du kan komme med, desto flere mennesker vil begynde at lægge mærke til dig.
En fremgangsmåde kan eksempelvis være, at du finder 3-5 fora der relaterer sig godt til dit emne og henover en periode på 14 dage, svarer du på 1-2 spørgsmål hver dag i hvert forum.
Det kræver naturligvis noget arbejde, men det har jeg heller ikke lovet, at det ikke ville 🙂
Efter de 14 dage er gået, kan du så vælge at sætte et link til din hjemmeside ind i din forum-profil’s signatur.
Se eksempelvis hvordan det er gjort her:
Langsomt (men sikkert) vil deltagerne i forummet begynde at lægge mærke til dig og begynde at klikke på dit link for at finde ud af hvem du er. Specielt hvis du kommer med rigtig gode svar og råd som kan gavne de andre i forummet.
Kommer de så over på din hjemmeside og ser, at du har skrevet super gode og spændende artikler omkring et emne som de i forvejen er interesserede i, så kan du være sikker på, at det ikke er sidste gang de kigger forbi.
Skriv ”gæsteartikler” til andre
En anden fantastisk måde at få flere relevante besøgende (i modsætning til folk der ikke interesserer sig for dit valgte emne), er ved at skrive nogle rigtig gode artikler til andre hjemmesider indenfor et relateret emne.
Antager vi igen, at din side handler omkring ”madlavning”, så kunne du eksempelvis lede efter sider der taler omkring vin og skrive en god artikel om hvordan man tilbereder en god hovedret til en bestemt type vin.
I den pågældende artikel kan du slutte af med et lille afsnit omkring dig selv og indsætte et link til din hjemmeside. Er artikelen god, så vil den pågældende sides læsere klikke på dit link og komme over til din nye side for at læse mere.
Se eksempelvis hvordan Desi har skrevet et gæsteindlæg på denne blog (siden er på engelsk).
Et godt råd inden du kontakter andre hjemmesider for at spørge om de vil modtage dine indlæg:
Ejere af hjemmesider får konstant henvendelser fra folk der gerne vil have artikler på deres sider for at de kan få et link tilbage til deres egen side. Desværre betyder det også, at mange slet ikke læser de mails de modtager, men blot sletter dem med det samme.
Inden du henvender dig, er det derfor en god ide, at du lader ejeren kende dig lidt bedre. Den bedste måde at gøre det på, er ved at begynde at kommentere på deres indlæg (kræver at de har en blog hvor det er muligt).
Ved gentagne gange at skrive gode, relevante og informationsgivende kommentarer, så vil ejeren begynde at lægge mærke til dig (og sikkert også besøge din side for at se hvem du er). Langsomt ser de, at du har noget godt at byde på og de vil derfor være meget mindre tilbøjelige til at slette din e-mail, når du skriver til dem. Nu er du jo pludselig ikke ”en fremmed” mere.
Jo flere forskellige sider du kan få lov til at skrive gæsteartikler til, desto bedre. Hver gang du kan få lov til at skrive til en ny side, så er der en helt ny gruppe mennesker der får øjnene op for dig og så giver det også stærke og relevante links som hjælper dig med søgemaskine optimering (kommer jeg tilbage til).
Selvom du har skrevet en enkelt gæsteartikel til en side, så kan det være en god ide på et senere tidspunkt, at høre om du kan få lov til at skrive en mere (kan du oftest godt). Der kan være nye læsere på den pågældende side der ikke så dit første indlæg og så giver det endnu et værdifuldt link.
Social tjenester
Du kender sikkert allerede til Facebook og Twitter, men har ikke nødvendigvis tænkt over at bruge dem i forbindelse med din nye hjemmeside.
Begge kan være rigtig effektive når det handler om at få folk til at lægge mærke til din nye side. Der er skrevet hele bøger om hvordan man kan bruge hver af de to tjenester til effektiv markedsføring og er det noget som du synes kunne være interessant at vide mere om, så vil jeg anbefale at du læser nogle af dem i stedet for at forsøge at gætte dig til det hele selv.
Anbefalet læsning omkring Facebook: The Bloggers Guide to Facebook.
Søgemaskineoptimering
Ovenstående ideer er et rigtig godt sted at starte når din side er helt ny. De indledende links fra fora og fra forskellige gæsteartikler vil give et godt afsæt og vil hjælpe dig til hurtigt at få din side ind i søgemaskinernes indeks.
Men efter lidt tid vil jeg anbefale, at du lærer lidt mere om søgemaskineoptimering (SEO).
SEO kort fortalt
Kort fortalt handler det om, at hjælpe søgemaskinerne til at forstå hvad din side vedrører. Det gør du på to forskellige måder:
- Dine titler og artikler indeholder ord og sætninger som er relateret til det emne du gerne vil optræde i søgemaskinerne for
- Du får links til dine artikler som indeholder de søgeord du gerne vil opnå gode placeringer for
Har du eksempelvis en side omkring madlavning, så kan det være, at du har skrevet en artikel om hvordan man laver hakkebøffer. (Husk at teste indtægtspotentialet)
Hvis du gerne vil have relevante besøgende til din artikel, så giver du den titlen “Hvordan man laver hakkebøffer”. Allerede den del vil være en stor hjælp når søgemaskinerne skal finde ud af hvad din side handler om.
Men det er langt fra sikkert, at det er nok til at sikre dig en topplacering i søgemaskinerne.
Links er ”stemmer”
Så det næste handler om at få links til at pege på din artikel. Disse links skal helst komme fra andre hjemmesider som derved “stemmer” på din artikel. Jo flere stemmer du får, desto bedre antager søgemaskinerne, at din artikel er (meget simplificeret).
I forbindelse med, at du har skrevet gæsteartikler eller har oprettet et link i din profil på et forum, så har du ofte også selv kunnet bestemme hvor du vil linke hen og hvilke ord du vil bruge som ankertekst. Det optimale i det nævnte eksempel vil naturligvis være, at du linker med netop ”hvordan man laver hakkebøffer”.
Et eksempel på hvordan en gæsteartikel kan indeholde relevante ankertekster, kan du så på Morten Vadskærs indlæg omkring split test for affiliate marketers.
I den artikel linker han både med ordene Wii-blog og Wii remote.
Begge disse links fungerer som ”stemmer” på hans side omkring Wii udstyr.
Kontakt ejere af hjemmesider via telefonen
En sidste ting jeg vil tale om, er noget som er meget lidt brugt og derfor også uhyrligt effektivt.
Det er ikke alle hjemmesider hvor det er muligt at skrive gæsteartikler eller kommentere på blogindlæg. Ligeledes kan det også volde meget besvær at få ejere af hjemmesider i tale hvis man kun gør brug af e-mailen som redskab.
Vælger du derimod at finde ud af hvem der ejer de forskellige hjemmesider du gerne vil have links fra, finder deres telefonnummer og ringer til dem, så er det ofte meget nemmere at komme frem til en løsning der kan fungere for alle parter.
Det vigtige er i denne forbindelse at være ydmyg omkring det hele. I princippet vil du gerne have den fremmede person til at give dig et link og før du ringede kunne de ikke være mere ligeglade med dig.
Kan du, når du får dem i tale, komme frem til en løsning hvor du gør noget for dem, mod at de giver dig det link du gerne vil have, så går begge parter derfra som vindere. Spørgsmålet er om du/I kan være kreative nok til at I bliver enige. 🙂
Hundredevis af metoder
Der er som sagt hundredvis af metoder til at markedsføre din hjemmeside og de enkelte artikler på denne. Ovenfor er nogle af de metoder som jeg mener, vil være relativt lette at gå til som helt ny, men selv for de mere garvede kan der være en masse at hente.
Skulle du ikke have nok i ovenstående, så skrev Lars Bachmann for nogle år siden et fint lille indlæg om 40 måder at skaffe links på. Det kan du eventuelt gemme i dine favoritter og vende tilbage til når du savner inspiration.
Din opgave til næste gang
På nuværende tidspunkt skulle du meget gerne have gang i din nye hjemmeside, samt have skrevet og lagt de første artikler online.
Derfor er opgaven nu, at begynde at fortælle omverden om din nye side. Benyt ovenstående metoder til stille og roligt at få gang i markedsføringen.
Jeg ved, at du sikkert er ivrig efter at få besøgende til din nye side, men det er en god ide, at tage det stille og roligt i starten. Kan du få et par enkelte links om ugen, så er du allerede godt i gang. Går det for hurtigt, så kan du risikere, at Google giver dig en kortere eller længere straf for at forsøge at manipulere deres resultater. 🙁
Har du spørgsmål eller kommentarer til gode måder at markedsføre en ny hjemmeside på, så lad mig endelig høre det i kommentarerne.
Næste gang kigger vi nærmere på hvilke metoder vi kan bruge til at få penge i kassen.
God arbejdslyst!
Mikael
Virkeligt uddybende indlæg , hvor du virkelig giver noget af dig selv og din viden. Det sådan noget jeg kan lide 🙂
De sociale signaler fra Twitter og Facebook kan man godt begynde at regne MEGET mere ind i sin Google ranking, indtil videre.
Var det Rand Fishkin fra SEOmoz der tog 1 pladsen kun med en masse retweets , og ingen andre backlinks ? Det mener jeg det var.
Jeg har også selv en side der ranker super godt på hårde søgninger, uden at der er lavet det store. Men den har flere hundrede Facebook Likes. Jeg lagde mærke til det i dag, hvor godt den rankede I FORHOLD til andre sider , som jeg har linkbuildet en del mere imod.
Egentligt lidt en konkurserklæring i Google / sociale medier ” krigen “. Men lad os nu se hvordan der bliver tweaket i fremtiden
Som altid et godt indlæg.
Jeg kan godt følge din “stille og rolig” tilgang… og dog. Link Velocity – hvor ser du det spille ind?
Jeg tænker, med Googles kærlighed til sociale medier, så vil der i perioder være boosts omkring spændende nye websites…… det vil man vel ikke blive straffet for?
Kan du følge mig?
@Jimi, du har helt sikkert ret i, at de sociale tjenester kommer til at spille mere ind i fremtiden. MEN når det så er sagt, så vil der være tusindvis af nicher hvor det ikke giver mening at have en fanside eller en Twitter konto og derfor skal man ikke fortvivle hvis man ikke lige har mod på at kaste sig over den del. Det vil i mange tilfælde ikke være en nødvendighed for at få gode placeringer.
Kan man få det til at passe ind, så bør man absolut bruge det (ikke mindst for at blive lidt mere “fri” af Google).
Men super at høre, at du har fundet noget der virker. Kunne være sjovt hvis du lavede en test kun på “likes”.
@Potter, link velocity (hastigheden man får nye links til ens side) er en faktor jeg ikke bekymrer mig så meget om. Dvs. SÅ LÆNGE at det ikke går for stærkt. Specielt i starten er jeg meget varsom med at få for mange links til siden, da der er ubehageligt mange eksempler på hvor galt det kan gå.
I stedet vælger jeg den fremgangsmåde, at jeg starter langsomt og stille og roligt skruer jeg antallet op. MEN kun hvis det er nødvendigt… For rigtig mange af de termer som man vil skriver artikler om vil et stort antal af links slet ikke være nødvendigt. Derfor mener jeg, at en rolig fremgang vil være at foretrække.
Mht. “nye sites bonus” som du omtaler, så er det korrekt, at nogle sider kan få rigtig mange links i perioder uden at blive straffet. Udfordringen er, at det sker naturligt og ikke på den måde der er beskrevet ovenstående. At simulere en “naturlig” indgang af tusindvis af links er næsten umuligt og derfor ikke noget jeg mener man skal give sig i kast med… og slet ikke hvis man er ny og lige har sat sin første hjemmeside op. Rammer man galt, så kan siden være tabt i årevis.
Ja godt artikel.
Jeg vil måske tilføje, at så snart man kender til hvad ens domæne skal være og man har købt det, så gå live med bare én tekst side på domænet og lav min ét link til siden.
Så finder Google domænet hurtigt og når siden går live efter et par mdr. udvikling, så er det lettere at få siden til at ranke. Man kan jo også begynde at lave lidt mere link building mens udviklingen af siden står på.
Hilsen
Peter Lauge
🙂
Der er selvfølgelig mange andre måder at bygge links på, jeg sad selv og tænkte på linkkataloger og ja, blog kommentarer, da jeg læste artiklen (god artikel for begyndere forresten). Men i forlængelse af link velocity, ville jeg mene det ville være godt, at tilføje noget om forskellen white hat, grey hat og black hat, så nye i faget (hvilket jeg selv på sin vis også er) ikke ender med at få deres site “blacklisted” af Google og andre søgemaskiner. Det ville ligeledes give nybegyndere en mulighed for at afgøre kvaliteten af de links, der kommer fra de “hundredvis af metoder” der findes derude.
@Peter, ja det er en rigtig fin metode. Som helt ny vil jeg dog anbefale at man tager en ting af gangen så man ikke bliver forvirret eller overvældet. Er helt enig i, at man kan gøre flere af tingene sideløbende. Om siden bliver indekseret to uger før eller siden har dog ikke den store betydning 🙂
@Martin, følger man den metode jeg har beskrevet i selve artiklen, så kan jeg ikke se, at der skulle være nogen som helst problemer i forhold til Google. Det er netop hele grunden til, at jeg ikke skriver, at man bare begynder at linke løs.
Men jeg er ikke helt sikker på, at det besvarer dit sprøgsmål. Kan du uddybe det, så jeg bedre kan forstå hvad det præcis er du gerne vil have klarhed over?
Mvh
Mikael
Dejlig guide – udførlig, grundig og lige i skabet som altid!
Jeg har dog et spørgsmål Mikael:
Hvor mange er for mange links til en ny hjemmeside? Jeg mener der er naturligvis ikke noget fast tal på hvor mange links man skal lave om ugen, men hvad er ca for meget?
Jeg tænker er 5 indlæg plus tilmelding til 5 kataloger om dagen for meget? og spiller den konkrete linkværdi fra sitet også ind?
Hej Nikolaj, det er godt spørgsmål som desværre ikke har noget konkret svar. Det mest “rigtige” svar er, at når Google straffer dig for det, så har du lavet for mange 🙂 Men det kan man naturligvis ikke bruge til noget…
At starte med 10 links (5 artikler og 5 kataloger) om dagen vil jeg mene er alt for meget i starten. Det er ikke sikkert, at du bliver straffet for det, men personligt ville jeg ikke gøre det.
Jeg starter gerne med et par stykker om ugen og går efter 2-3 uger op til et par links om dagen. 10 links om dagen ville jeg ikke ramme før henne i måned 3 eller 4.
En meget vigtig ting er, at hvis man begynder at sende 10 links til sin hjemmeside om dagen, så skal man blive ved. Man kan ikke bare stoppe i 3 uger fordi man skal på ferie. Det vil se unaturligt ud…. Så stille og roligt og ikke mindst kontinuerligt er mit råd.
Linkværdien fra siden spiller sikkert ind i et eller andet omfang. Igen er det er spørgsmål om at tingene skal se “naturlige” ud. Har du mulighed for at få PR5 eller PR6 links i overflod, så vil det se underligt ud, hvis 80% af dine indkommende links har så høj en PR værdi.
Er man bange for at man overdriver, så gør man det nok 🙂
Den lettest måde at få noget til at se naturligt ud er selvfølgelig at lade det ske naturligt. Det kræver blot at man har langt mere tålmodighed end de fleste.
Mvh
Mikael
@Mikael: Jeg ville bestemt heller ikke kunne se nogen problemer i den måde du skriver her. Det er vist så “White Hat”, som det kan blive. Jeg tænkte bare på at nogle eksempler på black og grey hat taktikker (samt hvorfor de i bedste fald er risikable, og i værste fald skadelige), som linkfarming, profile submitters og andet, ville give en bedre idé om, hvilke metoder er bedst at bruge.
Men det ender jo nok med at blive et længere indlæg, hvis det skal laves…
I forhold til det med link velocity, giver sådanne eksempler i hvert fald en forståelse af, hvorfor Google og andre ser dårligt på 100 links om dagen og tonsvis af “low quality” links.
@Martin, ja den forklaring vil helst sikkert kræve sit eget indlæg og vil heller ikke rigtig høre hjemme i denne sammenhæng. I bund og grund mener jeg slet ikke, at der er behov for det du beskriver, så til den type hjemmesider denne serie af indlæg forklarer hvordan man bygger, vil det ikke give værdi for læseren.
Generelt er jeg også af den holdning, at man skal holde sig mest muligt fra den slags.
Udfra mine erfaringer så vil jeg blot tilføje at når du har adsense på dit website, så er den mest profitable måde at få besøgende ind fra google.
Men det er bestemt en god måde via forummer hvis du har et nyhedsbrev folk kan tilmelde sig og få noget gratis fra dig for at tilmelde.
Desuden så vil jeg mene at den mest effektive måde at få links til dit site er simpelt, skriv artikler af høj kvalitet, som folk vil linke til, dette gør det også nemmest for en selv i længden. 🙂
Kanon Indlæg Mikael 😉
Ps. Det links fra mit navn, er til en Blogger ved navn Court Tuttle (til dem som ikke ved) hvor han skriver et rigtig godt blogindlæg om at gøre sin blog til en som folk vil linke til.
Hej Daniel,
Dit link til Courts artikel er absolut relevant. Så den vil jeg klart anbefale folk at læse hvis det er løbet tør for ideer. Gem den dog indtil da så det ikke bliver for overvældende. 🙂
Hej Mikael
Jeg kan kun lige som de andre sige at det er et super godt indlæg og bloggen i hele taget. Jeg er helt ny inden for denne verden, og har derfor lige et lille spørgsmål: Når i snakke om links og 10 om dagen, tæller man så fx at et indlæg på et forum hvor man i bunden skriver sin hjemmeside som et link, selv om der i forvejen er XX antal indlæg med det samme link? Og hvad er et katalog, kan du komme med et eks.?
/Jesper
Hej Jesper, velkommen til og dejligt at du stiller spørgsmål.
Udfordringen med markedsføring af sin hjemmeside og med de ovenstående guidelines jeg omtaler er, at der ikke er noget der er klippefast. Når jeg i kommentarerne skriver, at jeg mener, at 10 links om dagen er for meget, så gælder det som udgangspunkt alle links (også selvom du har andre indlæg på samme forum).
Jeg vil med vilje ikke gå i detaljer og begynde at tale om vægtning af links og den slags. Det behøver ikke være så kompliceret, så antag hellere at alle links (uanset hvad) tæller med i de 10.
Mvh
Mikael