Når du gerne vil skabe dig en online indtægt som er både relativt stabil på månedsbasis, men som også gerne skulle kunne holde mange år ud i fremtiden (uanset hvad søgemaskinerne finder på), så er der nogle få, men meget vigtige ting som du skal være opmærksom på.
Som jeg skrev i mit først indlæg om at tjene ekstra penge på en hjemmeside så er det utroligt vigtigt, at du lægger vægt på at levere de svar som de søgende gerne vil have. Jeg formulerede det sådan her:
Kvalitet = Svarene på de spørgsmål som du selv gerne ville have svar på hvis du havde tastet søgeord “X” ind i søgemaskinerne
Alle vinder ved kvalitet
Der er rigtig meget snak om at skrive ”artikler af høj kvalitet” og nogle medier er endda gået så langt som til at sige, at man nærmest skal have en doktorgrad (eller være journalist) for overhovedet at være i stand til at skrive noget der er værdigt til søgemaskinerne. Det mener jeg er noget være vrøvl!! Men hvis jeg var journalist og måske arbejdede på et medie der var lidt presset på pengepunge, så ville det nok også være min holdning. 🙂
Når jeg skriver at ”alle vinder”, så er der primært tre parter i denne sag. De er:
Den der søger i søgemaskinen – modtageren/læseren
Den primære årsag til at vi overhovedet bruger tid på at skrive en god artikel er, at den forhåbentlig er til gavn for en masse læsere i den anden ende.
Når en person taster et ord eller en sætning ind i en søgemaskine, så har de et ønske om at finde nogle oplysninger som er relateret til det ord eller den sætning de indtaster. Hvad det helt præcist er de gerne vil vide, kan variere og er svært at gætte, men hvis vi gør os umage, så kan vi komme meget tæt på (det vender jeg tilbage til).
For at en artikel kan siges at være ”god”, så skal den svare på flest mulige af de spørgsmål som den søgende havde da de startede deres søgning. Det gør heller ikke noget hvis artiklen belyser vigtige områder som personen måske slet ikke havde overvejet da de startede søgningen.
Når personen forlader artiklen, så skal de vide hvad det næste skridt er. Enten har de fundet svaret på det de søgte og kan komme i gang med det der var ideen bag søgningen eller alternativt sender din artikel dem videre til andre steder på nettet hvor de kan finde tilsvarende og relevant information om emnet.
Læser personen artikel fra start til slut og ender med at sige til sig selv, at det var godt at de brugte tiden på at læse artiklen, så har du gjort et godt stykke arbejde.
Firmaet bag søgemaskinen – dvs. Google
For at kunne skrive gode artikler, så er det ikke nok at vide hvordan man fylder en masse søgeord ind i en tekst. Det virker muligvis på den korte bane, men vi skal huske på, at firmaerne bag søgemaskinerne (herefter kaldt Google), lever af at levere gode resultater til de søgende.
Google kan (endnu) ikke læse folks tanker og kan derfor ikke vide om folk, efter at have læst en artikel, sidder tilbage med ”godt jeg læste den artikel” fornemmelsen.
Derfor gør de i stedet brug af deres enorme mængder data omkring brugeradfærd til at vurdere hvordan en bruger agerer når noget er godt og når noget er dårligt. Alt afhængigt af hvordan læserne på din side agerer, så placerer Google din artikel højt (eller lavt) i deres indeks.
Hvis folk agerer som om din artikel er god, så skubber Google dig frem mod side et i deres søgemaskine og det er naturligvis det vi gerne vil have.
Jo flere gode oplevelser Google kan levere til de søgende, desto flere vil blive ved med at bruge deres søgemaskine. Kan du derfor levere den gode kvalitet til læserne, så er det altså en fordel for Google og dermed også for dig.
Du vinder mest ved at levere kvalitet
Det lyder jo fint at læserne bliver glade og Google bliver glad, men den tredje part i regnestykket er dig og du skal også gerne få noget ud af det. Det er trods alt dig der skal udføre arbejdet i første omgang.
Som jeg allerede har været inde på, så vil Google belønne dig (med højere placeringer og dermed flere besøgende fra deres søgemaskine), når din artikel signalerer ”kvalitet” efter Googles algoritmer.
Jo flere besøgende Google kan sende til dine artikler, desto større indtjeningspotentiale har du for den pågældende artikel og desto flere penge vil du altså få ud af det stykke arbejde du har lagt i artiklen.
Derudover får du også den ekstra bonus, at nogle læsere vil synes, at det du har skrevet er så godt, at de fortæller om det til deres familie, venner og anden omgangskreds (læsere af deres blog, Twitter followers, Fans på Facebook mv.).
Denne sidste del kan alene sende hundredvis (hvis ikke tusindvis) af yderligere læsere (og dermed potentiel indkomst) til din artikel.
Hvad skal der med i en god artikel
En god artikel vil altid være en subjektiv vurdering og der er derfor ikke nogen facitliste. Nedenfor vil jeg dog gå igennem nogle af ting som jeg mener du bør have fokus på når du sætter dig ned for at skrive omkring et søgeord eller en søgesætning.
De kendte HV-ord
Et rigtig godt sted at starte er med at brugte de kendte HV-ord. Uanset hvilken artikel du har en ide om at skrive, så sørg for at den svarer på flest mulige af disse:
- Hvem?
- Hvad?
- Hvor?
- Hvornår?
- Hvordan?
- Hvorfor?
- Hvor meget?
…find eventuelt selv på flere. 🙂
Hvad hvis man ikke kan komme på spørgsmålene?
Hvis du har læst mit indlæg om hvordan man vælger et emne, så husker du måske at jeg skrev, at det kunne være en god ide, at have en interesse indenfor det emne man skulle skrive om.
Men samtidig skrev jeg også, at det ikke nødvendigvis behøver at være tilfældet og du kan sagtens skrive rigtig gode artikler om emner som du på nuværende tidspunkt ikke ved noget omkring.
Udfordringen hvis du intet ved om et emne er blot, at det vil tage dig længere tid at besvare alle de relevante spørgsmål, da du først skal finde ud af hvad det er folk gerne vil vide noget om, finde ud af hvad der er relevant og vigtigt, samt til slut finde svarende på alle spørgsmålene.
Har du allerede en passion for emnet, så har du allerede brugt tiden på at sætte dig ind i mange af disse ting og arbejdsindsatsen for at skrive en god artikel er derfor langt mindre.
Husk at læse mit indlæg omkring vurdering af indtægtspotentialet inden du nu kaster dig ud i noget du har en passion for, så du kan spare tid. 🙂
Hvor bliver man klogere?
Har du allerede en passion for emnet, så ved du sikkert allerede hvor du skal finde informationerne til at kunne besvare de spørgsmål som dine kommende læsere måtte have, men er du i tvivl, så kommer her en række af de steder jeg selv går hen for at lære.
Fora
I dag kan man næsten finde alt online og derfor er et godt sted at starte de eksisterende fora der allerede handler om dit emne. Ikke nok med at de ofte er gratis, så er der ofte heller ikke noget krav om deltagelse, så i starten hvor du ikke ved ret meget, så kan du bare læse og lære af alle de andre.
Husk dog på, at folk i fora ikke nødvendigvis er klogere end dig, så vær varsom med hvad du accepterer som fakta. Et forum kan give god inspiration og kan fortælle dig en masse om de problemer og spørgsmål som dine kommende læsere har. Dertil kommer, at du (når du er blevet klogere) kan begynde at tale med de folk og svare på deres spørgsmål og på den måde få dirigeret en masse læsere direkte over til din egen hjemmeside og derigennem langsomt få opbygget en fast læserskare.
Det er altid en god ide, at være meget høflig når du bevæger dig i fora, da for mange forkerte bevægelser og udtalelser, hurtigt kan skabe en negativ effekt omkring din person og din troværdighed.
Butikker
Det skader aldrig at komme ud af stolen og væk fra skærmen og derfor anbefaler jeg gerne, at du tager ud og taler med fagfolk. Det kan være butikker der sælger de varer eller serviceydelser du skriver om, eller på anden måde virksomheder der arbejder med dit valgte emne.
At du møder op personligt gør også, at du får skabt nogle relationer som kan blive guld værd senere i forløbet.
Sørg gerne for at have lavet dit hjemmearbejde og have forberedt nogle spørgsmål inden du tager af sted. Du har jo ikke i sinde at købe noget hos de mennesker du tager ud til, så derfor bruger du blot deres dyrebare tid for at få informationer ud af dem. Det mindste du kan gøre er, at minimere den tid de skal bruge på dig.
Har du mulighed for at lytte til andre kunders samtaler og spørgsmål, så er det også en yderligere mulighed for at få indsigt i dit emne.
Er der mulighed for at foretage et decideret interview, så sørg endelig for at tage både videokamera, lyd optager, blok og skriveredskaber med. Alle tre ting kan med fordel indgå i en eller flere rigtig gode artikeler og vil hjælpe dig til bedre placeringer i søgemaskinerne. Tekst, lyd og video er en rigtig god og brugervenlig kombination.
Husk at få tilladelse til at bruge video og lyd optagelser fra de medvirkende og/eller virksomheden.
Brug telefonen hjemmefra
Mange sidder måske nu og føles sig overvældet og har slet ikke lyst til at komme i gang med at skrive artikler, hvis det kræver at man tager på virksomhedsbesøg og laver interviews.
Men frygt ikke, for det er kun nævnt som en mulighed og på ingen måde en nødvendighed. I princippet kan det være rigeligt at læse sig til svarende på alle spørgsmålene ved at bruge tid nok på nettet.
En anden hurtig måde at få svar på alle spørgsmålene på, er ved at ringe til eksperterne og stille spørgsmålene. Det er måske lidt lusket, men de fleste mennesker deler gerne ud af deres viden og kan til tider være svære at stoppe igen.
Så har du brug for hurtige svar (husk at udvise en oprigtig interesse), så kan din telefon være et af de bedste redskaber til at få fakta på bordet og ned i artikelform.
Biblioteket og fagblade
Der er naturligvis rigtig mange steder du kan finde information og blive dygtigere, så de punkter jeg nævner her, er på ingen måde udtømmende.
Kan du ikke finde nok informationer på nettet, så prøv eventuelt at besøge dit lokale bibliotek. Her vil du ofte kunne finde bøger om emnet og bibliotekarerne er ofte meget hjælpsomme.
Alternativt kan du købe fagblade indenfor emnet. Start evt. med et enkelt inden du tegner et abonnement. Det er vigtigt, at du får nok information for pengene og specielt hvis du er i gang med at lave research på et emne som ikke rigtig har din interesse.
Aldrig enighed om ”god” kvalitet
Uanset hvor meget energi du lægger i at forfatte gode artikler, så vil der altid være nogen der er uenige og nogen der synes at det kunne have været endnu bedre. Sådan vil det altid være og det kan ikke betale sig, at bruge energi på det.
Hvis du føler at du kan leve op til dette, så er du på rette vej:
Kvalitet = Svarene på de spørgsmål som du selv gerne ville have svar på hvis du havde tastet søgeord “X” ind i søgemaskinerne
I sidste ende er det flertallet af brugere der ”fælder dommen” og Google der placerer din side i resultaterne ud fra deres kvalitets parametre.
Heldigvis er det gode ved denne type artikler, at de altid kan redigeres og gøre bedre. Det er ikke på samme måde som trykte medier hvor man ikke kan lave det om når det først er på papir. Vi har den luksus, at vi kan redigere i al evighed.
Systematik
Som du måske ved, er jeg en stor fortaler for at systematisere og effektivisere så meget som muligt og ovenstående lyder muligvis ikke særlig systematisk eller effektivt.
Heldigvis vil du langsomt begynde at se et mønster i hvordan man kan skrive gode artikler og hvad det er for emner folk gerne vil vide mere om og hvilke ting de har problemer med.
Derfor vil du også opleve, at det at skrive gode artikler muligvis vil tage meget lang tid i starten. Efterhånden som du kommer ind i rytmen, så vil du blive hurtigere og du vil kunne forfatte rigtig gode artikler på et sted mellem en til tre timer (afhængigt af emnet).
At bruge en time eller to på noget der potentielt vil tjene penge til dig i de næste 5-10 år (eller mere), må vel siges at være “effektivt”?
Din opgave er nu
Nu har jeg været omkring hvordan jeg anbefaler, at man angriber det at ”skrive kvalitetsartikler” og derfor er der nu ingen vej udenom. Så grib det første emne på din blok og start med at finde relevante spørgsmål du kan besvare.
Løber du ind i udfordringer eller føler du, at der er noget jeg ikke har dækket godt nok i denne artikel, så lad mig endelig høre det i kommentarerne herunder.
/Mikael
Kan kun erklære mig enig – kvalitetsindhold er Adsense- og Affiliatesiders eksistensgrundlag, hvis det stod til mig. Det gør nettet til et bedre sted at være
Hej Niels,
Jo højere kvalitet, desto længere vil eksistensgrundlaget være. Så det er i ens egen interesse, at man producerer noget der er godt. Dertil kommer alt det om universal karma (alt hvad du sender ud får du igen osv.) 🙂
Hej Mikael,
En god og konstruktiv artikel som hermed er bookmarked. Jeg nyder at læse dine artikler og visdomsord, så bliv endelig ved med det.
Hav en god dag og weekend.
Hilsen
Kent – coolprices.dk
Hej Kent,
Mange tak for de pæne ord. Jeg havde svært ved at begrænse mig, men jeg håber at det lykkedes rimeligt uden at det gik ud over indholdet. 🙂
Du skal dælme ikke begrænse dig, når du har så gode pointer at byde ind med, Mikael. Så skriv du bare løs! Og tak til. Til gengæld har jeg lavet en video til dig ovre på E-University.dk, men det har du nok set. God weekend!
Mange tak Thomas. Og tak for videoen. Har set at den er kommet på og vil se frem til at se den i aften når der er lidt mere ro.
Endnu en spændende artikel fra din side! Jeg har nu blogget i snart 6 måneder og har i høj grad satset på at skrive nogle fyldestgørende indlæg/artikler, der giver svaret på de spørgsmål jeg ikke selv har kunnet finde, men som jeg ved, at der er en enorm efterspørgsel indenfor. Jeg kan se, at mit resultat bærer frugt. Der kommer langsomt, men sikkert mere og mere trafik via Google til alle mine blogge i takt med, at der lægges flere og flere indlæg/artikler på dem. Jeg researcher en del i forhold til fagligt indhold som så skrives i en kontekst i forhold til det dilemma det vedrører. Det har jeg rigtig god erfaring med. Det giver både personlig og faglig tilfredsstillelse. Det eneste jeg kunne bruge mere af er tid i forhold til at skrive, men tiden må arbejde for mig. Jeg kan se, at min indtjening via nettet kun går en vej vej – op ad…:-). Bliv endelig ved med flere gode artikler. Det er altid en fornøjelse at læse med her. God weekend!
Endnu et super godt indlæg, men som sådan ikke noget nyt i det.
Men synes egentlig godt du kan tage den over mere generelt på webshops – her er det vel i og for sig det samme. Ved du udelukkende fokuserer på affilliatesider, men indhold gælder vel hele vejen rundt på internettet?
Hej Nikolaj, der er muligvis ikke så meget nyt i det for dig, men at bedømme udfra de tekster der eksisterer på de fleste hjemmesider, så er det enten nyt eller i hvert fald ignoreret af flertallet 🙂
Jeg kunne i princippet godt tage den over på webshops, men da jeg 1) ikke er ekspert på webshops og 2) fraråder alle jeg kender at starte en webshop, så vil det være forkert at blande den del ind i serien af indlæg.
Mvh
Mikael
Haha – god pointe! der eksisterer godt nok mange dårligt udformede tekster derude. Må faktisk krybe til korset og sige at jeg er en af dem der også har nogle liggende på en af webshopsene – her kunne jeg efterfølgende smide en svada af dårlige undskyldninger, hvilket jeg for alles skyld vil undlade 😉
Men så kan et indlæg som dette passende lige give et spark bagi!
1) Kan også godt lide at du holder dig strengt til kernekompetencerne
2) En artikel om emnet vil vel ikke kun dække opstart af webshops, men i den grad også webshops, der allerede eksisterer.
Forstår din pointe og tænker mig til at det i lige så høj grad gælder for webshops og andre indholdsrelaterede sider.
Men sidst men ikke mindst kommer vel selve fokuset på konverteringen i teksten – og dette gælder vel også for affiliatesites?
Konvertering er naturligvis en vigtig del, men ikke lige så vigtig som at brugerne får det de kommer efter i størst muligt opfang. Men ellers er det naturligvis rigtigt, at man skal forsøge at optimere sin indtjening. Det er den fine balancegang vi alle skal forsøge at følge 🙂
God artikel, Mikael. Især delen om hv-ordene er meget brugbar, og falder fint i tråd med en mavefornemmelse jeg havde. Tak for det.