I de tidligere indlæg har vi set på hvordan du vælger det rigtige emne og hvordan du sikrer dig, at der også er et indkomstpotentiale i netop dette emne.
Men det er ikke nok kun at finde disse to ting og derfor kiggede vi sidst på hvordan du kan vurdere konkurrencen inden du kaster dig over noget som vil blive alt for hårdt og tage for lang tid.
Jeg håber naturligvis, at du har fulgt min anbefaling og lavet dig en liste over emner som kunne være relevante at kigge nærmere på og at du langsomt har fjernet de emner som ikke kunne leve op til kriterierne omkring indkomstpotentiale og tilstrækkelig lav konkurrence.
Du bør derfor nu have en liste med et par emner som ser fornuftige ud og derfor skal vi nu tage skridtet videre og komme i gang med at få startet hjemmesiden.
Valg af domæne
For at komme i gang med at lave en hjemmeside, så skal du finde et domænenavn. Det lyder meget enkelt, men for mange kan det være et af de sværeste og mest tidskrævende skridt i processen.
Følgende ting skal der bl.a. tages stilling til:
- Skal domænet være .dk eller .com (eller noget helt tredje)?
- Skal domænet indeholde en bindestreg eller ser det grimt ud?
- Skal man have et søgeord i domænet eller skal det være generisk?
- Skal domænet være kort eller må det godt være lidt længere?
- Tro at begge domæner er ejet af den samme
- Det første domæne vil drage fordel af det arbejde du laver på dit domæne (branding)
Nedenfor vil jeg kommentere på hvert af disse fire punkter og meget af det vil være baseret på mine personlige holdninger. Hvis du er af en anden opfattelse eller har læst noget et andet sted hvor forfatteren havde en anden ide om hvad der var det ”rigtige” at gøre, så tag endelig det råd du mener, er det bedste. Der er intet facit i valget af et domænenavn.
DK domæne eller udenlandsk domæne?
Den næste ting er, at jeg mener det ser mere professionelt ud, at have et dansk domæne når man henvender sig til danskere. De fleste almindelige danskere (dvs. ikke os der roder med online markedsføring) vil være tilbøjelige til at huske .dk domæner bedre end .com domæner (postulat fra min side). 🙂
Betyder det så, at jeg aldrig kunne finde på at vælge et .com, .net eller .org domæne?
Nej det betyder det ikke, men det vil ikke være mit første valg.
Bindestreg eller ingen bindestreg
Du har måske set domæner som ser ud som dette: www.billige-bleer-til-babyer.dk
Personligt synes jeg, at det ser meget ”spam-agtigt” ud og jeg ville den dag i dag ikke vælge at købe sådan et domæne. Dermed ikke sagt, at det ikke kan virke fint, men jeg vil helst have et domæne jeg kunne finde på at placere på et visitkort.
Men hvad nu hvis man synes det optimale domæne ville være www.billigebleer.dk men det allerede er optaget. Kan det så ikke være en god ide, at købe www.billige-bleer.dk i stedet for så at få fingrene i det næstbedste?
Jo det kunne være en ide, men du risikerer, at dine besøgende vil:
Og i værste fald kan det ende med, at ejeren af det første domæne kan få overdraget dit domæne, da han vil have let ved at bevise, at han havde domænet først og at du bare ”efteraber”.
Betyder det så, at du aldrig skal købe noget med bindestreg?
Kort sagt vil mit svar være ”ja”, men der er dog den undtagelse, at jeg mener du skal købe domænet med bindestreg, hvis du også har mulighed for at få domænet uden bindestreg. På den måde sikrer du dig, at der ikke er andre der pludselig finder på at kopiere det du laver.
Søgeord i domænet
Som situationen er lige nu, så drager mange hjemmesider fordel af, at de har et eller flere af deres søgeord i deres domæner. Havde du købt et af de domæner der er nævnt ovenfor, så ville du have en rigtig god chance for at ligge i top3 når nogen søgte efter ”billige bleer” og det var uanset om din side var relativt ny og konkurrerede mod nogle lidt tungere konkurrenter.
Efter min mening er det dog en stakket frist at søgemaskinerne (specielt Google) lægger så stor vægt på søgeord i domænet og jeg vil i stedet anbefale dig, at vælge et domæne ud fra et lidt mere langsigtet perspektiv.
Jo flere søgeord du presser ind i et domæne, desto mere kommer du også til at ”begrænse” indholdet på din side. Har du valgt et domæne der hedder www.billigesortebuksertilkvinder.dk, så er du pludselig meget begrænset i hvad du logisk kan have på din side.
Begynder du at skrive om grønne bukser, bluser, tøj til mænd og børn og lignende ting, så vil domænet pludselig virke malplaceret. Havde du i stedet kunne få fingrene i noget i retning af www.billigttoejpånettet.dk, så havde du mulighed for at komme ind på langt flere områder og ikke på samme måde være ”låst” af dit domænenavn.
Kort sagt, så vil et søgeord i domænet gavne dig lige nu og her, men det kommer formentlig ikke til at vare ved og i det lange løb vil jeg mene, at du står bedre hvis du vælger et domæne der kan rumme et relativt bredt emne.
Generisk domænenavn
Den nemme måde at komme omkring det på, er ved at vælge et generisk ord. Du misser fordelen af at have et søgeord i domænet, men til gengæld bliver det måske lettere for dine besøgende og kommende kunder at huske.
Du ser mange af de kendte Web 2.0 websider bruger generiske navne med stor succes:
Squidoo.com
Twitter.com
YouTube.com
IMDb.com
Flickr.com
Digg.com
Og mange mange flere…
Det gode ved generiske domæner er, at de ofte er ledige og kan være nemmere for folk at huske.
OBS – Undlad at vælge noget der er svært at stave. Eksempler på sider hvor jeg tror folk har svært ved at huske hvordan de staves er:
AntPhilosophy.com (ja dengang tænkte jeg mig ikke om) 🙂
plnnr.com
mixlr.com
wahwah.fm
Vælg et kort eller et langt domæne
Min hovedregel er, at jo kortere et domæne du kan vælge, desto bedre kan folk huske det og stave til det.
Heldigvis er der stadig en del domæner med kun 4 bogstaver ledige og hver dag er der nye der ikke bliver fornyet. Personligt har jeg for nogle måneder siden anskaffet mig 10 nye domæner med henholdsvis 3 og 4 bogstaver.
Et godt sted at kigger er på www.netnationen.dk
Hvordan finder man ideer til domæner
I bund og grund handler det om at være lidt kreativ. Brainstorm med venner og familie og se om ikke I kan komme på noget genialt. Det kan ofte være en sjov proces, men omvendt skal det heller ikke være noget som du bruger månedsvis på.
Du er trods alt ”kun” i gang med at skulle tjene ekstra penge og ikke nødvendigvis bygge den nye Facebook eller Amazon.
Ovre på SEOtips.dk kan du finde en liste over 20 gode råd der kan hjælpe dig lidt på vej.
På engelsk findes der tools der kan checke om flere domæner er ledige på samme tid. Eksempelvis dette tool: http://www.domaintools.com/bulk-check/
Desværre kender jeg ikke til det samme værktøj på danske, så her må du nøjes med at gøre det et af gangen. Det kan med fordel gøres hos DK Hostmaster.
Er du i tvivl om noget?
Jeg håber, at ovenstående har givet dig et lidt bedre indblik i hvad man skal tænke over når man skal vælge et domæne, men som jeg også skriver, er der ikke noget rigtigt eller forkert svar.
Skulle der være noget du mener jeg har glemt, noget du er uenig i eller noget du gerne vil have uddybet, så lad mig høre om det i kommentarerne herunder.
/Mikael
Hej Mikael
Det er altså en super god artikelserie du har gang i her. Glæder mig til e-bogen om emnet 🙂
Og ja, du kommer rigtig godt rundt om emnet. Man skal passe på med for lange domæner og domæner der er svære at stave til.
Ved dog ikke om jeg ligesom dig generelt er imod bindestreger, dog vil jeg kun gøre det hvis det er 2 ord, ellers bliver det “spam-agtigt”. Men tilgengæld er vi helt enige om at det ikke holder at købe et domæne med bindestreg, hvis domænet uden allerede er optaget.
Det eneste jeg måske lige savner en holdning til her, er om man skal undgå æøå eller om det er OK at bruge det i sit domæne. Personligt gør jeg altid meget ud af at vælge domæner som er uden disse. Men det bygger jeg nok mest på gamle holdninger fra da det kom frem, hvor det kunne skabe store problemer i nogle browsere m.m. Hvad siger du til det?
Men tak for en super god blog og en god serie indlæg du er igang med !!
Hej Steffen,
Hvis vi lige skal tage den med bindestregen først, så lyder det som om vi er enige. Man skal ikke købe det domæne med bindestreg hvis det andet er optaget og hvis det andet ikke er optaget, så er der jo ingen grund til at benytte det med bindestreg 🙂
Under alle omstændigheder skal man have fingrene i begge to.
Mht. ÆØÅ så har jeg domæner med og uden dem. Her er min anbefaling lidt på samme måde som med bindestreger.
Hvis du gerne vil have domænet Økonomi.dk, så mener jeg, at du også skal have fingrene i Oekonomi.dk.
Om man så vælger at lade det ene eller det andet være det primære er en individuel afgørelse, men personligt vælger jeg gerne det der ser “pænest ud”.
Udfordringen ved at bruge de danske bogstaver kan komme i forbindelse med linkbuilding.
I eksemplet med Økonomi.dk ville jeg vælge at gøre det danske navn til det primære og så lave en 301-redirect fra Oekonomi.dk til Økonomi.dk. På den måde kan man linkbuilde til det domæne uden danske tegn, men få værdien overført til domænet med de danske tegn.
Det er lidt besværligere, men det virker.
Langt de fleste browsere som vi danskere bruger understøtter fint de danske bogstaver, så den del ser jeg ikke som noget problem.
mvh
Mikael
Sikke nogle glimrende artikler du spytter ud på antphilosophy Mikael 🙂
En klassisk “fejl” som du selv pointere, men som jeg virkelig synes er kritisk, er når folk vælger http://www.købbillighesteskorengøring.dk – Altså de domæner som er så super-målrettet og dermed ekstremt begrænset.. Ja kig bare på tæppeland.dk som nu også sælger gulve/klinker/fliser.
Når det så er sagt, så synes jeg et domænenavn som html24.dk er fantastisk, i og med at det meget målrettet og der er nok kød på emnet – hvis man kan sige det så’n 🙂
Generelt er jeg ikke fan af tal i domæne/firmanavn, en når man leverer HTML inden for 24 timer, så giver det meget god mening.
Lige en bemærkning – man skal aldrig bruge beskyttede varemærker i et domænenavn (jeg snakker af erfaring).
Rigtig godt pointe Morten. Den havde jeg helt glemt at få med. Tak.
Hej Mikael,
Jeg ved godt at du nævner at man ikke bør gå efter et domæne hvis der allerede er nogen har har et domæne der er ens, bortset fra at den ene har bindestreg og den anden skrives ud i ét. Alligevel vil jeg nævne min lidt specielle situation for at høre din mening:
Jeg har fundet det domæne som jeg synes klart bedst om ift. det jeg vil skrive om, samt sælge. Dette er en .com addresse, der desværre allerede ejes af nogle andre. Det jeg så overvejer er at købe .net versionen af præcis samme domæne, da sådan en url stadig ville lyder fint.
Det der gør situationen lidt speciel er at ejeren af .com domænet slet ikke har lagt nogen hjemmeside op på sit domæne, han ejer det bare. Det jeg tænker er så at hvis ejeren slet ikke har nogen patent på det navn, kan jeg i teorien købe .net versionen og sørge for et patent på navnet, og så er den originale ejer vel ikke nogen trussel længere? Eller er der nogle regler for domæner der gør at man slet ikke behøver en patent for at have rettigheder til sit domænenavn? Hvis det sidste er tilfældet finder jeg selvfølgelig et helt anden navn.
Tak for hjælpen!
Hej Christian, jeg er ikke jurist og derfor kan jeg kun gætte. Jeg vil råde dig til at tale med en der har viden om det hvis du mener det seriøst.
Mit gæt er dog, at du vil stå i en god situation. Som jeg har forstået det, så skal et domæne være “taget i brug” for at man har nogen “ret”. Så hvis .com kun ejes men ikke bruges, så bør du med et .net godt på sigt kunne overtage .com versionen.
Men tal som sagt med en jurist om det.
mvh
Mikael