Hvordan laver man en hjemmeside? Et af de steder jeg oplever, at rigtig mange mennesker strander, er når de skal i gang med at sætte deres hjemmeside op.
Vi har i tidligere indlæg kigget på:
- Valg af emne til den nye hjemmeside
- Vurdering af om du kan tjene penge
- Hvor stærke er konkurrenterne
- Hvad er det bedste domæne
For dig der har fulgt med i de tidligere indlæg, så håber jeg, at du nu har styr på alle fire områder og at du er klar til at komme i gang med at få sat din nye side op. Som udgangspunkt mangler der kun to ting. Det ene er en ”platform” og det andet er hosting (et webhotel).
I dette indlæg vil jeg fortælle om den platform som jeg personligt synes er perfekt til 95 procent af alle private hjemmesider og i næste indlæg vil jeg fortælle dig om hvilket webhotel du skal anskaffe dig og hvorfor.
5 minutters installation eller mindre
Har du aldrig hørt om WordPress, så kender du nok heller ikke deres berømte”5 minutters installation”. Kort fortalt, så betyder det, at WordPress er så nemt at installere, at det kun tager 5 minutter. Og det gælder også for begyndere der ikke har prøvet det før.
Fordi WordPress er så udbredt, så har de fleste webhoteller i dag indbyggede funktioner hvor du ved at trykke på en knap, skrive en overskrift og brugernavn/kode, kan installere det hele.
Hvis du vil se et eksempel (godt nok fra et engelsk webhotel), så viser nedenstående video, at det kan klares på 39 sekunder hvis du er lidt rap på fingrene.
Skulle du sidde derude og tænke, at du har hørt noget om ”html” og ”statiske hjemmesider”, så er det også korrekt at de findes. Der findes i princippet masser af forskellige måder at bygge hjemmesider på. Min klare præference er WordPress fordi det er:
- Gratis
- Nemt
- Fleksibelt
- Under konstant udvikling
Jeg kan egentlig ikke finde noget negativt at sige om WordPress og derfor vil jeg ikke anbefale dig, at prøve noget som helst andet. 🙂
WordPress struktur
Inden du går i gang med at sætte din side op, så vil jeg anbefale dig, at tegne din nye hjemmesides struktur. Du kender måske ordsproget ”godt begyndt er halvt fuldendt” og det gælder også når det kommer til hjemmesider.
Som helt ny er det naturligvis svært at forudse alle ting og du godt ændre på din hjemmesides struktur efterfølgende, men jo mere du kan tænke ind fra starten, desto bedre.
Tænk og tegn inden du går i gang
Personligt kan jeg godt lide at bruge en blok og en blyant til at tegne strukturen på en ny hjemmeside. Det giver et dejligt visuelt overblik. Du kan naturligvis også lave det på computer hvis du har det bedre med det.
Her er et par eksempler på hvordan det kan se ud:
Et eksempel
Hvis jeg skal give et hurtigt eksempel på en hjemmeside omkring biler, så kunne det se sådan ud:
– Biler
Kategorier:
– Audi
– Aston Martin
– BMW
– Citroen
– Honda
– osv…
Underkategorier:
– Audi A1
– Audi A3
– Audi A4
– osv…
Hvilke kategorier og underkategorier der vil give mening, vil naturligvis afhænge af dit emne. Der er ingen der siger, at det behøver at være mærker eller modeller der bliver opdelt efter. Det kan også være priser, farver, årstider eller noget helt fjedre. Du kan eventuelt hente inspiration hos nogle af konkurrenterne. Der er jo ingen grund til at opfinde den dybe tallerken igen 🙂
Sikkerhed er super vigtigt
Når det kommer til sikkerhed, så kan du ikke være for forsigtig. Selvom din side i starten måske virker ubetydelig og kun har ganske få besøgende, så kan det sagtens ske, at der er nogen der finder på at hacke den eller gøre andre grimme ting ved den.
Selvom det er en smule teknisk og det nok først vil give mening, når du har fået WordPress installeret, så vil jeg råde dig til at tilføje disse tre sider til dine favoritter så du kan finde dem igen (alternativt kan du jo tilføje denne side *hint*).
- 8 Tips til at sikre din WordPress installation
- 14 Tips til WordPress – del 1
- 14 Tips til WordPress – del 2
Der er aldrig noget der bliver 100 procent sikkert, men med ovenstående er du kommet længere end de fleste. Det er i øvrigt en god ide, at læse artiklerne allerede inden du installerer WordPress, da noget af det allerede skal gøres ved selve installationen.
Plugins du bør bruge
Hvis du ikke kender til begrebet ”plugins”, så er det kort fortalt, en række små stykker kode som nogen har lavet for at du nemt kan gøre nogle forskellige ting som ikke er med i en standard WordPress pakke. De fleste af denne slags plugins er gratis og de findes i tusindvis.
Udover de plugins som allerede er nævnt i ovenstående artikler om sikkerhed, så anbefaler jeg brugen af disse plugins. Jeg vil ikke uddybe hvad de gør, for det kan du læse mere om på den side hvor du downloader dem.
- Broken Link Checker
- All In One SEO Pack
- Contact Form 7
- Google Analytics for WordPress
- Subscribe To Comments Reloaded
Når du først begynder at rode lidt mere med din side, så vil du finde ud af at der findes plugins til næsten alt. Nogle er gode og andre er dårlige, men du kan være helt sikker på, at der er nogen der har en holdning til dem og til hvilke plugins man bør benytte sig af. Ovenstående er blot mine favoritter.
Themes og design af hjemmeside
Hvis ikke du allerede synes, at det har været en lang proces, så kan du være sikker på, at du kan bruge timer (hvis ikke dage) på at vælge dig et udseende til din nye hjemmeside. Et layout til en WordPress side kaldes et ”theme”.
Det smarte ved et theme er, at du ved et par klik kan ændre udseendet på din hjemmeside fuldstændigt.
Mit eneste råd er, at du vælger et theme relativt hurtigt og i stedet fokuserer på at få noget indhold på din side (vender jeg tilbage til i et senere indlæg). Du kan altid skifte udseendet på et senere tidspunkt.
Gratis eller betaling
De omtalte themes findes i tusindvis af forskellige variationer. Nogle af dem er flotte og andre ligner noget der er løgn.
Nogle af dem er godt kodet og optimeret til søgemaskinerne og andre er ikke. Jeg vil ikke komme nærmere ind på de to ting da det bliver meget teknisk og til at starte med er det ikke så relevant. I hvert fald ikke hvis du vælger et theme fra et af de steder jeg anbefaler herunder.
Læs dette inden du vælger
Inden du kaster dig ud i den store internet jungle og leder efter diverse gratis themes, så vil jeg anbefale, at du læser dette indlæg.
Kort fortalt så forklarer det dig hvorfor du skal passe meget på med de gratis themes. De kan være designet af folk med kedelige hensigter og hvis man ikke er teknisk kyndig, så opdager man det måske ikke i tide.
Mine anbefalinger til billige themes
Jeg er en af dem der har brugt utallige timer på at kigge themes igennem og derfor har jeg også samlet mig en lille liste over steder hvor jeg normalt starter med at søge. Det er ikke sikkert, at jeg finder noget jeg kan bruge, men det giver i hvert fald noget inspiration som jeg så kan bruge hvis jeg i stedet vælger at få designet et helt unikt theme til min side (Antphilosophy er unikt og har kostet omkring $500, så det er ikke nødvendigvis specielt dyrt).
Start med at kigge på disse sider:
- ThemeLap
- Arras Theme
- Woo Themes
- ElegantThemes
- ThemeForest
De fleste af de ovenstående har både gratis og betalings themes. Themeforest har så vidt jeg ved kun themes du skal betale for, men de er ikke særlig dyre. Der er til gengæld rigtig mange flotte at vælge imellem.
Opgaven indtil næste gang
Som jeg også har nævnt i de tidligere indlæg, så hører jeg meget gerne hvis du har spørgsmål. Selvom det umiddelbart lyder ”enkelt” at installere WordPress, så er der en del arbejde i at tegne strukturen, installere plugins, vælge et theme og en masse andre småting.
Du vil lære meget af det hen ad vejen og der er masser af hjælp på nettet.
Din opgave til næste gang består af to ting:
- Tegn strukturen på din nye hjemmeside
- Vælg et theme som du mener, vil passe til din nye side
God arbejdslyst!
/Mikael
Hej Mikael
Tak for de fede links.
Er selv dybt imponeret over hvor simpelt WordPress er:
En af mine gode forretningsforbindelser havde een profilside på hans hjemmeside lavet i statisk HTML. Han ville gerne selv kunne rette i den og samtidig lægge flere sider på hjemmesiden.
Jeg tilbød ham at installere en WordPress på et testdomæne så han kunne afprøve det. Fra jeg oprettede webhotellet til hans gamle profilside lå i hans nye WordPress gik knap en time.
Ok – jeg har benyttet et af de gratis design man kan downloade og installere direkte fra WordPress, og vælger han at bruge WordPress, så skal vi nok lige igennem dine sikkerhedslinks.
Men det er da imponerende at man kan have migreret en mindre hjemmeside til WordPress på blot få timer.
Mvh
Lars
Hej Lars,
Ja det er utroligt så let de har fået gjort det. På samme måde som dig, så lærte jeg min bror hvordan man gjorde og det tog heller ikke en time. Han have også kun en statisk side som ikke engang blev brugt til noget.
WordPress er helt genialt.
Hej Mikael,
Du er en klog mand og skal have tak for din uddeling af erfaringer.
Jeg har fulgt din blog her og nogle af dine måder at gøre ting og sager på gennem nogen tid. Din aktuelle artikelserie forekommer at være central. Fordi den kan bibringe mig en systematik jeg endnu ikke helt har implementeret i de år jeg mere eller mindre effektivt har tjent lidt håndører på nettet. Det må gerne blive bedre, og det går jeg ud fra kan ske ved at gøre (næsten) som du siger. Jeg har lavet den side jeg har bestemt er den jeg bruger til at blive klogere som din serie skrider frem. Om den så bliver effektiv må vise sig. Ellers har jeg andre muligheder.
Hej Jørgen,
Mange tak for de pæne ord. Dem sætter jeg meget pris på. Jeg er sikker på at du nok skal få noget godt ud af det. Har du spørgsmål så er du naturligvis altid velkommen til at skrive.
Super gennemgang.
Thems – ååååhh ja. Hvor har jeg brugt meget tid på den del. Nok også lidt for lang tid. Det er svært at finde et godt Theme. Og derofr holder jeg fast i mit, selv om det er ved at være lidt “brugt” 😉
Glæder mig til at læse dit indlæg om gode plugins 😉
Potter
Hej Potter.
Tak for det. Theme-jagten er en tidsrøver på højde med Angry Birds 🙂
Jeg kan ikke love at der kommer et indlæg om plugins, men jeg skal have det i baghovedet. Indtil videre kan jeg i hvert fald anbefale Joost’s liste: http://yoast.com/top-wordpress-plugins/
Jeg er enig med Jørgen Carlsen ovenfor. Du deler ud af dine mange kloge erfaringer i et let og flydende sprog som gør det nemt at forstå og gå til, når man som jeg bare gerne vil skrive og formidle det jeg har på hjertet.
Jeg har blogget i snart 8 måneder på blogspot og har været tilfreds med dette. Det har dækket mit behov og min AdSense indtjening er steget hver måned. Nu er jeg alligevel ved at være der, at jeg gerne vil gå skridtet længere med Word Press, men har ikke lige overskuet at gå i gang med det. Det kan jeg med denne artikel, så du skal vide, at det har inspireret mig til at gå skridtet videre og begynde at reservere domæner og opbygge blogge i Word Press. Kanon!
Hej Mette,
Det er jeg da glad for at høre. At have sit eget domæne og sin egen installation mener jeg er utroligt vigtigt hvis man vil noget seriøst med sin side. Så længe man ikke har sit eget, så er man fuldstændig i andres magt og det er ikke et godt fundament.
Lad mig endelig høre hvis der er noget i processen der volder problemer. Jeg har selv installeret WP så mange gange at jeg ikke længere kan huske hvad det var der var svært i starten.
/Mikael
Ja god artikel.
Endnu er god ting ved WordPress, er at det er ultra nemt at bygge egne plug-is. Kræver dog man kende til HTML og PHP. Men WordPress er bare nemt at arbejde med.
🙂
Hehe… ja der må jeg så melde pas. Mange ting jeg kan finde ud af men at lave plugins er ikke en af dem 🙂
Jeg bruger altid WordPress til mine affiliate sites. Dog synes jeg alligevel tit, at man bliver nødt til at kende til HTML og CSS. Har efterhånden eksperimenteret med WP i et par år nu og har aldrig stødt på et theme, hvor man ikke lige skulle ind og pille lidt ved noget for at få det til at se ordenligt ud.
Det er ellers nogle fine artikler du laver for tiden. De må være guld værd for folk, der er ved at starte indenfor affiliate marketing!
Hej Frederik, jeg vil gerne give dig ret i, at det er en fordel at kunne lidt html og lidt php selv, men det er absolut ikke en nødvendighed. Den tid man bruger på det vil ofte kunne bruges bedre (læs: indbringe flere penge), så jeg anbefaler gerne at man hyrer nogle andre til den slags arbejde.
At nogen synes det er spændende at lære er noget andet 🙂
Jeg kan helt klart anbefale Arras themet, det er nok et af de bedste og flotteste gratis theme der kan opdrives, Det er fyldt med funktioner og rimeligt nemt at finde ud af for en begynder.
Men det bedste er, at det har sit eget supportforum med masser af andre Arras-brugere der er klar til at give en hjælpende hånd.
Tak for links 🙂 super lækkert at browse rundt efter themes. Næsten på højde med at søge efter plugins til Magento og WordPress.
Min oplevelse med themes er at de er superlette at installere, men at det tager en del tid og ofte også en del frustrationer at oversætte dem til Dansk. Du har ikke nogen erfaringer med at finde danske themes?
Hej Nikolaj,
Det kan være et problem hvis det er themes der er dårligt kodet (men så skal du alligevel holde dig væk). Er det derimod nogle af de gode themes, så er det ofte relativt nemt at ændre sprog (dog lidt teknisk). Du kan læse her hvordan man gør: http://codex.wordpress.org/WordPress_in_Your_Language
Som sagt er det ikke sikkert at det virker på lige netop det theme du har valgt, men så ville jeg anbefale dig at finde et der var bedre lavet.
For ellers har du ret i at det kan tage en del arbejde af ændre.
mvh
Mikael
Det skal jeg vidst lige eksperimentere med – Den der med manuelt at ændre alle engelske ord i koden er netop omstændigt!
Tak for linket 😉
Dejlig oversigt. Er altid rart med nogle flere WordPress templates. Jeg kan desuden anbefale denne – way2zenith.com. De er alle gratis, fyldt med lækre widgets og flot design.
Hej Thomas,
Jeg kender ikke den pågældende side, men umiddelbart ser de ok ud. Synes det er meget ens, men sådan er det nok når det er den samme designer der står bag 🙂
Exactly. Det er faktisk genialt. De sprøjter en masse templates ud med minimale ændringer, hvilket betyder mindre arbejde. Tilgengæld får de et link hos alle dem der bruger deres template. En god strategi jeg nok også ville benytte, hvis jeg altså var designer :).
Tak for denne gode guide Mikael. Vi tog udgangspunkt i den da vi skiftede platform fra blogspot til wordpress og den har hjulpet os meget.
Hej Mikael
Tak for en række af super indlæg! har klart givet mig mod på denne branche:)
Jeg har et spørgsmål til det med at hente themes. Jeg syns Themeforest har utrolig mange flotte, men kan jeg kun vælge under den katagori, der hedder WordPress, når jeg bruger wordpress eller kan jeg også godt bruge de themes, som er under fanen “site templates”? 🙂
Hej Frederik – Hvis det er en WordPress side du vil bruge det på, så bliver det nødt til at være fra WordPress kategorien du vælger. Ellers skal du ud i at have lavet noget specielt til dig og så er prisen en helt anden.
Oka:D men der er jo også nok at vælge imellem:) tak for svaret!
Hej igen Mikael.
Jeg har nu læst dine henvisninger til artiklerne om sikkerhed og har derfor fulgt noget af vejledningen.
Jeg har installeret følgende plugins: Antivirus,BPS,Exploit scanner,secure wordpress, TAC and WP-malwatch.
jeg har endnu ikke installeret andet på mit wordpress.
Når jeg så foretager en søgning med Exploit scanner, så kommer den op med 16 resultater under kategorien “Level Servere”, hvor den har fundet både base64 og eval i plugins programmerne Antivirus, Secure wordpress og wp-malwatch og det forstår jeg ikke rigtigt noget af, for troede da disse programmer som artiklerne linker til var sikre og skulle beskytte mig imod sådan noget?:)
Du plejer at være så super til at svare tilbage, så ville lige prøve at høre om du kender noget til dette emne eller om du kender nogle, der har kendskab til det:)
på forhånd mange tak:)
Hej Frederik,
Jeg tror du skal hæfte dig ved den bemærkning de også selv skriver: “it’s all too easy to catch false positives”.
Jeg testede lige på et af mine sites og fandt 95 “level severe”, så jeg ville ikke være nervøs hvis jeg var dig. De plugins du nævner er meget udbredt brugt, så de skulle nok blive fjernet fra WP hvis de viste sig at indeholde ond kode.
Pyha:D mange tak Mikael..kunne ikke lade være med at være lidt nervøs for, hvad der var gået galt, men så ånder jeg lettet op:P
Men ja, så må det eksempel nok gå ind under deres sætning som du skriver;)